AEON PRIHATIN TERHADAP IBADAH UMAT ISLAM TERUSKAN PROGRAM ‘BERKAT KORBAN 2022’ ‘Dari masjid ke pusat beli-belah’

AEON CO. (M) BHD. (AEON) membawa kembali “Berkat Korban 2022” tahun ini untuk meneruskan usaha menyediakan kemudahan kepada umat Islam yang ingin melakukan ibadah korban.

Apabila Perintah Kawalan Pergerakan berkuat kuasa pada 2020 dan 2021, AEON memperkenalkan Keberkatan Korban, membolehkan umat Islam melakukan ibadah korban (PKP).

Ini merupakan tahun ketiga program Berkat Korban AEON, yang sebelum ini mendapat komen cemerlang daripada pelbagai sumber. Berkat Korban 2022 merupakan kerjasama antara Yayasan Islam Darul Ehsan (YIDE), Koperasi Kelab Generasi Transformasi Ruminan Malaysia Berhad (Koperasi GTR), dan Townfarm.

Menurut Dr. Kasuma Satria Mat Jadi, Ketua Pegawai Sumber Manusia merangkap Pengarah Komunikasi Korporat AEON, “Kami amat bersyukur kerana sekali lagi dapat merealisasikan program Berkat Korban pada tahun ini. Atas sambutan menggalakkan yang diterima sebelum ini, kami merasa bertanggungjawab untuk terus memberikan perkhidmatan ini kepada umat Islam. Program ini akan memudahkan urusan mereka di mana tempahan daging korban hanya perlu dilakukan melalui panggilan telefon atau pun dalam talian,”

“AEON merupakan cawangan pusat beli belah pertama di Malaysia yang memperkenal program seumpama ini. Kesemua daging korban akan melalui proses SOP yang ketat dan patuh Shariah dalam kita memastikan umat Islam yang mengambil bahagian dapat melakukan ibadah tersebut dengan sempurna,” tambah beliau.

Berkat Korban 2022 akan diberikan kepada semua cawangan AEON, AEON BiG, dan MaxValu.

Program Berkat Korban 2022 menawarkan dua jenis haiwan korban: lembu dan kambing. Seekor lembu seberat antara 210 dan 250 kg akan dipotong kepada tujuh (7) bahagian, setiap satu berharga RM880. Seekor kambing seberat 28 hingga 30 kilogram berharga RM1,200. Mereka yang ingin mempersembahkan sebahagian daripada korban mereka kepada Asnaf akan dikenakan harga yang sama. Menurut AEON, skim ini akan merangkumi 1,000 ekor lembu dan 200 ekor kambing. AEON turut mengeluarkan Ustaz Don Daniyal Don Biyajid, ikon Berkat Korban 2022.

Ustaz Don Daniyal berkata, “Saya merasa bersyukur kerana dapat bekerjasama dengan AEON untuk program Berkat Korban 2022. Selain daripada memperkukuhkan ukhwah dan silaturahim setiap golongan masyarakat serta dapat melaksanakan ibadah untuk diri dan diinfakkan kepada golongan yang memerlukan, usaha ini dapat membantu penjanaan ekonomi para penternak tempatan serta peladang-peladang kecil. Alhamdulillah, setiap kerja penyembelihan dan pemprosesan juga dilakukan di dalam suasana terkawal untuk memastikan hasil sembelihan yang patuh shariah, bersih serta berkualiti tinggi selari dengan halalan toyyiban.”

Pelanggan boleh membuat tempahan dengan mengunjungi kaunter yang dibuka khas di semua cawangan AEON di seluruh negara atau menghubungi Suebaidah Sidek di talian 012-759 1816.

Inisiatif Blessings of Sacrifice 2022 adalah selaras dengan usaha AEON untuk mempromosikan Matlamat Pembangunan Lestari (SDGs) Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, yang diterima pakai sebagai seruan sejagat untuk bertindak untuk menamatkan kemiskinan, melindungi planet ini, memastikan semua orang hidup dalam keamanan dan kemakmuran, meningkatkan kesedaran bahawa semua pembangunan mesti seimbang dengan kelestarian sosial, ekonomi, dan alam sekitar.

CATEGORIES
2.7k
Whatsapp40.8k