‘’ANGIN’’ HASIL KHAYALAN MAFARIKHA UNTUK INDUSTRI MUZIK TANAH AIR

Mafarikha Akhir menulis dan menyanyikan lagu “Angin oleh Mafarikha,” yang dikeluarkan oleh label rakaman Luncai Emas Sdn Bhd. Lagu ini juga ditulis dan disiapkan bersama Faliq Mohd, penerbit tempatan yang lebih dikenali dengan nama pentasnya FLQ, dan Pi’e Nasir, penyanyi dan pemain gitar untuk kumpulan Ramayan. Mohd Akmar Soffian, jurutera bunyi, Mohamed Ilham, penerbit eksekutif, dan Rahman Saharddin, pengurus projek, semuanya menyumbang kepada usaha ini. Lagu ini mengambil masa kira-kira tiga bulan untuk dirakam di Studio Ronggeng, yang dimiliki oleh Luncai Emas.

Dalam kerjayanya dalam industri muzik tanah air, Mafarikha telah mengeluarkan tujuh single, yang terbaru adalah Angin. Keputusan itu dibuat untuk beralih kepada lagu asal selepas dia mengeluarkan single sulungnya, “Kabut Serangkai Mawar” Luncai Emas, yang merupakan “buatan semula” lagu Datin Zaiton Sameon. Menurut Dato’ M. Nasir, antara semua lagu dalam katalognya, Angin paling berpotensi. Ketika Mafarikha menjadi pelajar Universiti Multimedia, Cyberjaya, lapan tahun lalu, dia mencipta bingkai asal lagu itu. Dia berusia 22 tahun ketika itu, seorang pelajar yang berulang-alik antara Cheras dan Cyberjaya setiap hari sambil dikelilingi oleh Lebuhraya MEX yang damai.

Kerana dia tidak mendengar radio selama beberapa tahun, dia mendakwa bahawa dia akan berkhayal semasa dalam perjalanan dan akan melakukannya dalam diam. Dia akan mengarang lagu dalam otaknya, dan lagu Angin akhirnya muncul sebagai hasil daripada proses kreatifnya. “ Lagu ini tiada kaitan dengan hidup saya pun. Saya suka berhalusinasi, memikirkan tentang pengalaman orang lain dan mencipta senario yang dialami orang selain daripada pengalaman saya sendiri. Lagu ini tidak mempunyai makna tersendiri dalam hidup saya.” “ Saya sekadar mahu mencipta sebuah lagu yang saya suka dan untuk pendengar juga suka apa yang mereka dengari ” terang Mafarikha tentang maksud di sebalik lagu ini.

Berbanding daripada lagu-lagunya yang lain, lagu ini mempunyai sesuatu yang berbeza buat Mafarikha. “ Prosesnya berbeza kali ini. Untuk single-single saya yang sebelum, saya akan menggunakan perkhidmatan penulis-penulis lain dan sekadar menyanyikan apa yang telah ditulis setelah lagunya siap. Kali ini saya turut serta di dalam prosesnya dari awal sampai akhir. Saya juga yang menulis lagu dan lirik, dan sentiasa menukar pendapat bersama produser Pi’e dan ahli-ahli Luncai Emas tentang apa yang sedap, apa yang perlu diubah, mesej apa yang ingin disampaikan dan sebagainya.”

Selepas 7 singlenya, Mafarikha kini berharap Angin akan memajukannya ke tahap baharu dan destinasi baharu berbanding perseorangan sebelum ini.

Video lirik untuk lagu Angin kini tersedia di YouTube. Semua perkhidmatan penstriman termasuk Spotify, JOOX, Deezer, iTunes dan lain-lain tidak lama lagi akan menawarkan trek Angin untuk dinikmati oleh pendengar.

CATEGORIES

COMMENTS

2.7k
Whatsapp40.8k