APLIKASI MOBIL ‘YAKIN’ HASIL KOLABORASI DI ANTARA PPIM DAN CRESCENT DIGITAL

Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) telah bekerjasama dengan Crescent Digital Sdn Bhd (Crescent Digital) untuk membangunkan dan menyelenggara YAKIN, aplikasi mudah alih rasmi PPIM. Permohonan itu dikeluarkan hari ini oleh Dato’Sri Dr. Adham Baba, Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi.

Nama YAKIN atau dalam Bahasa Arabnya یقین‎ iaitu ‘Pasti’ dipilih sebagai cerminan dedikasi PPIM bukan sahaja dalam membolehkan pengguna dan usahawan Muslim dalam era digital, malah sebagai pemangkin dan pemacu inovasi tempatan bernilai tinggi, sekali gus menyumbang kepada ekonomi digital Islam Malaysia.

Ucapan Perasmian oleh YB Dato’ Sri Adham Bin Baba

Pengguna boleh menggunakan aplikasi YAKIN, yang boleh dimuat turun secara percuma, sebagai “kedai sehenti” untuk mengakses pelbagai perkhidmatan PPIM, seperti perkhidmatan aduan hal ehwal pengguna, bantuan kepada mangsa ahlong atau ceti haram, sumbangan kepada saluran yang sahih dan berdaftar dan maklumat terkini daripada PPIM, semuanya daripada kemudahan telefon pintar mereka.

Mengikut slogan Aplikasi Digital Gaya Hidup Muslim, aplikasi YAKIN, dikuasakan oleh Crescent Digital dan tersedia secara percuma, direka untuk membantu pelanggan Muslim dalam mengamalkan gaya hidup Muslim dengan mudah dalam kehidupan seharian mereka. Modul Ibadah aplikasi YAKIN ini merangkumi waktu solat, kiblat, solat harian, tasbih, dan pelbagai lagi ciri atau ciri. Laungan azan penyanyi terkenal tanah air, Black Hanifah boleh dipilih untuk tetapan pemberitahuan waktu solat yang hanya tersedia melalui aplikasi YAKIN.

Menurut Presiden dan Ketua Aktivis PPIM, Datuk Nadzim Johan pula, “Aplikasi ini bukan sahaja mensasarkan pengguna, malah ia juga dibangunkan dengan matlamat untuk membantu perniagaan-perniagaan yang ingin mempromosikan produk atau perkhidmatan mereka secara khusus dan efisien kepada kumpulan pengguna Islam dan bukan Islam. Perlu juga ditegaskan bahawa kempen-kempen derma yang terdapat di dalam aplikasi YAKIN telah disemak dan disahkan terlebih dahulu oleh pihak kami. Bagi pihak PPIM, kami yakin bahawa aplikasi ini dapat memberi manfaat kepada semua rakyat Malaysia bersesuaian dengan misi PPIM sendiri iaitu melaksanakan tuntutan fardhu kifayah yang membabitkan kepentingan pengguna dan perniagaan Islam melalui tindakan proaktif dan berstrategi.”

Pelancaran Aplikasi YAKIN

Kolaborasi PPIM bersama Crescent Digital yang menyediakan khidmat transformasi digital dengan pengkhususan terhadap ekonomi digital Islam amat tepat. Jelas Ketua Pegawai Eksekutif Crescent Digital, Puan Nina Alyssa, “Kami amat berbangga dapat bekerjasama dengan PPIM dalam inisiatif ini. Selain daripada ciri-ciri yang telah disebutkan, kami juga sedang merancang untuk memperkenalkan pelbagai lagi fitur di dalam aplikasi YAKIN merangkumi direktori perniagaan Islam, direktori scammers, tinjauan atau survey, e-Dagang dan lain-lain di fasa akan datang. Saya percaya kolaborasi ini juga dapat membina sebuah ekosistem inovasi yang hebat bagi membangunkan produk tempatan serta menjadi pemangkin kepada ekonomi digital Islam bukan sahaja di Malaysia malah di rantau Asia Tenggara. Saya juga ingin memberikan penghargaan kepada rakan-rakan kerjasama kami yang turut memberi sokongan terhadap inisiatif ini seperti Mastercard, Jakel, Syed Food, Mobiliti One, Sayajual.io, Staedtler dan Lilit”.

Untuk telefon bimbit Android dan iPhone, aplikasi YAKIN adalah percuma untuk dimuat turun daripada Google PlayStore, App Store dan Huawei AppGallery.

Ikuti @YAKINAPP di Instagram dan Facebook untuk mengikuti perkembangan aplikasi YAKIN. Layari www.ppim.org.my untuk maklumat lanjut tentang PPIM. Layari www.crescentdigital.com.my untuk maklumat lanjut mengenai Crescent Digital. Ikuti Persatuan Pengguna Islam Malaysia di Instagram (@ppim.official) dan Facebook (Persatuan Pengguna Islam Malaysia) (PPIM).

CATEGORIES
2.7k
Whatsapp40.8k