Notice: Function WP_Scripts::localize was called incorrectly. The $l10n parameter must be an array. To pass arbitrary data to scripts, use the wp_add_inline_script() function instead. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 5.7.0.) in /home/beritahari/domains/beritaharian.my/public_html/wp-includes/functions.php on line 6078

“Arah Cinta” – Single terbaru penyanyi terkenal tanah air, Siti Nordiana

 

Siti Nordiana, penyanyi terkenal, telah mematangkan diri dalam industri hiburan tanah air selama lebih dua dekad, khususnya 24 tahun. Selain itu, pada masa itu, dia telah mengalami suka dan duka sebagai seorang artis.

 

Dalam kedua-dua aspek kehidupannya, sisi kedewasaan Siti Nordiana, 38 dan mesra dipanggil Nana, turut terserlah dalam kerjaya nyanyiannya. Daripada menjadi penyanyi semata-mata, Nana kini mampu mencipta lagu sendiri.

 

 

Buktinya, Nana, selepas menjuarai program ‘Gegar Vaganza’ pada musim kedua (GV2), mampu memikat hati peminat menerusi lagu-lagu singlenya dan membuktikan dirinya sebagai salah seorang penyanyi lama yang masih relevan dengan hari ini.

 

Populariti besar lagu-lagu seperti “Terus Mencintai” dan “Hatiku Milikmu” membawa kepada zaman kegemilangan Nana dihidupkan semula. Tambahan pula, memenangi pelbagai anugerah juga menjadi bukti kualiti tinggi karya yang dihasilkan.

 

Penampilan terbaru Nana adalah dalam single “Arah Cinta,” yang dicipta sepenuhnya oleh Ikhwan Fatanna dan diterbitkan oleh Seventeen Eleven Music.

 

Ikhwan bertanggungjawab sepenuhnya untuk idea lagu dalam genre balada pop, seperti yang dinyatakan oleh Nana.

 

“Lagu Arah Cinta yang berkonsepkan pop balada dicipta sepenuhnya oleh Ikhwan Fatanna. Semuanya adalah idea Ikhwan yang dibuat berdasarkan kisah perhubungan yang boleh dikatakan sebagai toksik.

 

“Jadi, Ikhwan terjemahkan kisah itu dalam lagu ini dan saya cuba bayangkan perkara itu kerana di sekeliling saya juga terdapat kisah seperti ini. Dengan cara itu, saya dapat ‘feel’ untuk menyampaikan lagu ini,” katanya.

 

Jika Nana sendiri yang memilih untuk menghasilkan lagu dan lirik untuk beberapa single sebelum ini, ia tidak sama dengan single “Arah Cinta”.

 

Jelas Nana, kerana keterbatasan masa, dia mengamanahkan tugas penghasilan lagu sepenuhnya kepada syarikat rakaman dan komposer.

 

“Saya sebenarnya bekerjasama dengan komposer lain sebab memang tidak ada masa untuk buat lagu terbaru. Untuk buat lagu ini tak boleh buat dalam tempoh yang singkat untuk mendapatkan idea.

 

“Saya juga perlu cepat untuk keluar dengan karya baharu, jadi kalau nak tunggu idea sendiri itu memang akan ambil masa sedikit. Jadi, saya mempertaruhkan karya komposer lain sebagai single sendiri,” katanya.

 

Nana menyatakan bahawa dia mesti mencipta peluang untuk berkolaborasi dengan komposer lain termasuk Ikhwan bagi menawarkan lagu yang pelbagai dan inovatif kepada penonton.

 

“Pada masa sama, saya mahu cuba pelbagai sentuhan untuk melihat bagaimana sambutannya. Lagu ciptaan saya sendiri sudah tentu akan dibuat juga tapi akan ambil masa lama untuk disiapkan. Jadi, disebabkan mahu cepat dalam urusan buat lagu, saya ambil keputusan untuk dapatkan khidmat komposer lain,” katanya.

 

Nana menyebut selain menguji vokalnya, lagu “Arah Cinta” memberikan cabaran tersendiri apabila berkongsi lebih lanjut mengenainya.

 

“Keunikan single kali ini, ia menguji vokal saya. Mungkin sudah lama orang tak mendengar saya nyanyi lagu yang ‘power ballad’. Jadi, dalam lagu Arah Cinta ini, Ikhwan letakkan dinamik dalam lagu. Dari bahagian ‘soft’ ke ‘strong’ tu agak mencabar juga,” katanya.

 

Lagu “Arah Cinta” oleh Seventeen Eleven Music telah dikeluarkan pada 4 Ogos ’23, dan akan tersedia untuk penstriman di semua platform muzik pada hari tersebut. Selain itu, video muzik rasmi lagu itu boleh ditonton di saluran YouTube ‘Seventeen Eleven Music’ pada pukul 9 malam pada hari yang sama.

 

Selepas dilancarkan, single “Arah Cinta” Siti Nordiana mengekalkan kedudukannya di #1 carta iTunes.

CATEGORIES
TAGS
2.7k
Whatsapp40.8k