BANK ISLAM LANCAR BE U, BANK DIGITAL BERASASKAN TEKNOLOGI AWAN PERTAMA DI MALAYSIA

Bank Islam Malaysia Berhad (Bank Islam atau Bank) secara rasmi melancarkan cadangan perbankan digital asli awan sepenuhnya bernama Be U (disebut sebagai ‘Be You’). Timbunan teknologi pertama seumpamanya dijangka menjadi asas kepada semua bank digital akan datang yang akan diperkenalkan di Malaysia. Aplikasi perbankan serba baharu itu membolehkan pengguna melakukan transaksi perbankan mereka dengan lancar, tanpa perlu bersusah payah mengunjungi cawangan.

Be U Screengrab

Bank Islam telah melancarkan Be U, produk perbankan digital baharu yang membolehkan pelanggan mengakses penyelesaian kewangan yang berpatutan dan mudah digunakan. Be U disasarkan kepada generasi muda, menawarkan akaun simpanan yang membenarkan baki sifar, keupayaan pemindahan dana dan ciri Nest yang membantu pengguna menyimpan untuk matlamat tertentu. Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan, Mohd Muazzam Mohamed berkata, “Be U ialah penukar permainan bagi Bank Islam dan industri perbankan Islam”.

Mohd Muazzam, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan

Be U menggunakan Mambu Digital Core sebagai tulang belakang teknologinya dan ditempatkan di awan Amazon Web Service (AWS). Dengan memanfaatkan kelebihan berasaskan awannya, pengguna Be U boleh mendapat manfaat daripada ketangkasan apl dan menikmati pengalaman perbankan yang dipilih susun, mesra pengguna dan diperibadikan. “Kami akan meniru pembelajaran daripada Be U ke dalam keseluruhan organisasi, yang merupakan gambaran yang lebih besar yang kami lihat,” kata Mohd Muazzam, Ketua Pegawai Eksekutif Bank Islam.

Be U logo

Aplikasi Be U Bank Islam bertujuan untuk menangkap pengguna yang masih di peringkat awal kehidupan bekerja mereka dan belum memerlukan produk dan perkhidmatan kewangan yang kompleks. Tanpa bayaran untuk membuka akaun Be U melalui platform tersebut, pengguna boleh memuat turun Bank Islam Be U secara percuma melalui Google Play Store dan Apple App Store. Pelanggan boleh melayari www.getbeu.com atau mengikuti Be U di Facebook dan Instagram.

CATEGORIES

COMMENTS

2.7k
Whatsapp40.8k