BANK ISLAM LANCARKAN DANA ANAK YATIM SADAQA HOUSE

Bank Islam Malaysia Berhad (Bank Islam), melalui platform crowdfunding sosialnya, Sadaqa House, melancarkan dana khusus untuk menjaga pendidikan dan kebajikan anak-anak yatim di Malaysia. Pelancaran itu menandakan satu lagi pencapaian penting yang dicapai oleh Bank dalam mengoptimumkan instrumen kewangan sosial Islam untuk memastikan kehidupan masyarakat yang mampan.

Dana baharu itu, bertemakan “Dari Buaian Hingga Pengijazahan”, bertujuan memberi manfaat kepada anak-anak yatim, daripada bayi baru lahir hingga remaja, di seluruh negara. Ia memastikan anak-anak tidak ketinggalan dalam pelajaran dan membolehkan mereka menamatkan pengajian sehingga ke peringkat pengajian tinggi.

Dalam merealisasikan Misi 2040, Sadaqa House menyasarkan untuk mengumpul dana kekal sebanyak RM1 bilion menjelang 2040. Bank Islam berhasrat untuk menyalurkan RM3 juta setiap bulan kepada pendidikan dan kebajikan anak-anak yatim di Malaysia melalui pulangan pelaburan dana kekal dalam instrumen kewangan yang berkaitan.

Untuk memastikan Sadaqa House dapat terus menyalurkan manfaat dana kepada anak yatim yang layak, 20% daripada sumbangan yang diterima sebelum 2040 akan disalurkan kepada inisiatif bersama dengan rakan pelaksana Bank Islam, manakala 80% akan kekal dalam dana kekal untuk menjana hasil yang mampan. Usaha ini akan memastikan manfaat tabung itu terus disalurkan kepada anak-anak yatim yang layak.

Ketua Pegawai Rangkuman Kewangan Kumpulan Bank Islam, Mohd Nazri Chik, berkata, “Berdasarkan pelan perniagaan strategik lima tahun Bank Islam (LEAP25), yang bertujuan memperkasakan Kewangan Sosial dan meletakkan Bank Islam sebagai bank kewangan sosial terulung di Malaysia, kami komited untuk memacu usaha dalam berkongsi kemakmuran kami merentasi pelbagai segmen sasaran. Ini kemudiannya akan memastikan rangkuman kewangan yang lebih komprehensif. Oleh itu, melalui kerjasama kami dengan pembuat perubahan terpilih, Tabung Anak Yatim Rumah Sadaqa bersedia untuk memberi manfaat kepada kebajikan dan pertumbuhan anak-anak yatim di Malaysia.

Sebagai tanda komitmen kami terhadap usaha ini, Bank Islam menyalurkan RM761,000 untuk agenda yang dipersetujui bersama dengan tiga pembuat perubahan Rumah Sadaqa iaitu Yayasan OrphanCare, Pertubuhan Kebajikan Anak Yatim Malaysia (PEYATIM) dan Yayasan Pemerkasaan Belia (YEF).

Majlis pelancaran Tabung Anak Yatim Rumah Sadaqa yang diadakan di Kuala Lumpur hari ini telah dirasmikan oleh Pengerusi Kumpulan Bank Islam, Tan Sri Dr Ismail Haji Bakar. Hadir sama, Dato’ Wan Mohamad Dato’ Sheikh Abdul Aziz, Timbalan Pengerusi, Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM).

Terbuka kepada orang ramai, individu dan institusi yang ingin menyumbang boleh menyalurkan sumbangan mereka kepada Tabung Anak Yatim Rumah Sadaqa Bank Islam dengan nombor akaun 140 140 101 88888 atau layari laman web Rumah Sadaqa melalui www.sadaqahouse.com.my untuk maklumat lanjut.

CATEGORIES
2.7k
Whatsapp40.8k