BMW Group Malaysia dan Safe ‘n Sound menyampaikan 90 kerusi keselamatan kanak-kanak bersubsidi penuh kepada keluarga B40 menerusi Program Subsidi NEXTStep.

Sebagai sebahagian daripada projek BMW Safety 360° yang sedang dijalankan, Program Subsidi NEXTStep telah dilancarkan pada Mei 2022. Dengan menjadikan kerusi keselamatan kanak-kanak lebih mudah diakses oleh kanak-kanak, ia berhasrat untuk menyerlahkan kepentingan keselamatan jalan raya untuk kanak-kanak. kediaman berpendapatan rendah 90 kerusi keselamatan kanak-kanak telah disubsidi sepenuhnya untuk keluarga di kejiranan B40 berkat wang yang dikumpul sepanjang tahun sebelumnya oleh BMW Group Financial Services Malaysia.

Hans de Visser, Pengarah Urusan BMW Group Malaysia berkongsi, “Sambutan memberangsangkan yang kami telah terima untuk program subsidi ini menonjolkan keperluan segera untuk meluaskan akses ke atas kerusi keselamatan kanak-kanak buat warga umum, terutamanya golongan berpendapatan rendah. Kami berhasrat untuk terus memperjuangkan penggunaan kerusi keselamatan kanak-kanak dalam kalangan keluarga di Malaysia, sambil meningkatkan kesedaran serta menggalakkan ibu bapa untuk mengambil langkah dalam menjamin tahap keselamatan yang tertinggi buat anak-anak mereka semasa memandu.”

Matthias Schlesiger, Ketua Pegawai Eksekutif BMW Group Financial Services Malaysia turut menyatakan, “Kami berbesar hati kerana dapat menyokong Program Subsidi NEXTStep menggunakan dana yang kami telah kumpul melalui salah satu inisiatif kami. Bagi setiap kontrak pembiayaan yang ditandatangani untuk kenderaan berelektrik BMW atau MINI, RM100 telah dikumpul lalu disalurkan kepada usaha yang dekat dengan hati kami ini. Berlatarkan detik yang mencabar, kami ingin membantu meringankan beban keluarga yang sedang bergelut, terutamanya ibu bapa baharu, agar keselamatan anak-anak mereka dapat dipelihara dari hari pertama.”

May Hwong, Pengarah Urusan SNS Products Sdn Bhd berkata, “Ia adalah diwajibkan bagi setiap penumpang kenderaan untuk menggunakan tali pinggang keledar, tetapi kita perlu menitik berat bahawa kanak-kanak berusia 12 tahun di bawah perlu menngunakan kerusi keselamatan kanak-kanak yang sesuai kerana mereka mungkin tidak mencapai ketinggian untuk mengguna tali pinggang keledar. Keselamatan kanak-kanak harus menjadi keutamaan setiap ibu bapa dan kami berharap program susbsidi ini dapat memudahkan ibu bapa untuk memastikannya.”

Anda boleh memohon kerusi keselamatan bersubsidi melalui Program Subsidi NEXTStep jika anda menjangkakan bayi, mempunyai keluarga dengan anak yang beratnya 36 kg atau kurang, dan mempunyai pendapatan isi rumah bulanan kurang daripada RM 3,500. Lebih daripada 900 pendaftaran telah diperolehi sepanjang tempoh permohonan, menunjukkan kepentingan akses mampu milik kepada kerusi keselamatan kanak-kanak untuk keluarga berpendapatan rendah.

Bagi memindahkan kerusi keselamatan bersubsidi kepada kumpulan ibu bapa terpilih di wilayah Lembah Klang, Program Subsidi NEXTStep telah disempurnakan dengan majlis penyerahan unik yang diatur dengan kerjasama Safe ‘n Sound. Penerima acara ini kini tahu cara memasang dan menggunakan tempat duduk keselamatan anak mereka dengan betul. Beberapa Jurulatih Keselamatan Penumpang Kanak-kanak (COSI) dari Safe & Sound turut memberikan demonstrasi. Baki 12 kerusi keselamatan kanak-kanak telah diagihkan kepada ibu bapa di dalam dan luar wilayah Lembah Klang selepas acara tersebut.

Sebagai sebahagian daripada Program Subsidi NEXTStep, keluarga ini menerima kerusi keselamatan kanak-kanak bersubsidi penuh, termasuk snskidz Ace (Kangkut Bayi), snskidz Sport (Kerusi Boleh Tukar), snskidz Whiz (ISOFIX Seat), snskidz Proto (Combination Booster), dan mifold ( Booster Seat), yang setiap satunya dijual pada harga RM 199, RM 279,

Dengan pelancaran kempen BMW Safety 360° pada 2019, BMW Group Malaysia melancarkan program subsidi pertama, yang menyaksikan sambutan positif dengan lebih 25,000 pendaftaran. Lebih 400 keluarga, termasuk mereka yang mengambil kesempatan daripada Program Subsidi NEXTStep, telah menerima kerusi keselamatan kanak-kanak setakat berita ini ditulis.

CATEGORIES
2.7k
Whatsapp40.8k