Cerita Sedih Keisya Levronka Dalam Single Terbaru Tak Ingin Usai

Penyanyi berbakat Indonesia Keisya Levronka kini menyanyi dengan single baharu berjudul TAK INGIN USAI yang dilancarkan pada 13 Mei 2022, di bawah pentadbiran Universal Music Indonesia, selepas hampir dua tahun tidak mengeluarkan karya baharu.

Jadi Kekasihku Saja, Tergesa, dan Lagu Untuk Hari Ini merupakan tiga album terdahulu yang dikeluarkan oleh Keisya Levronka. TAK INGIN USAI ialah album keempatnya (November 2020).

Salah seorang artis muda yang secara berterusan mengeluarkan muzik baharu untuk peminat setianya ialah gadis cantik ini, yang berusia 19 tahun.

Keisya Levronka mendakwa lagu TAK INGIN USAI menggambarkan hubungan percintaan yang tidak boleh dipaksa dan menamatkannya adalah tindakan terbaik, walaupun menghadapi kesukaran.

“Pada pandangan saya, TAK  INGIN  USAI ini  menceritakan  hubungan  yang  terlerai  akibat  keputusan sebelah pihak. Perpisahan itu turut menyebabkan pasangannya itu gagal meneruskan kehidupan, berasa hancur, menangis, tapi berusaha menerima takdir dan reda.  Bagaimanapun individu itu tetap berharap agar suatu hari nanti bakal dipertemukan lagi,” ujar Keisya menceritakan mengenai makna single TAK INGIN USAI.

Aspek unik lagu itu ialah Tohpati berkhidmat sebagai komposer, manakala Keisya bergandingan dengan bakat yang semakin meningkat Mario G Klau pada lirik dan vokal.

Dengan melodi pop balada yang memikat jiwa pendengar dan lirik lirik yang disumbat ke insang dengan tema sentimental, lagu bertemakan cinta ini cukup menarik perhatian.

Keisya membincangkan proses rakaman lagu dan menyebut betapa cepatnya dia memutuskan untuk merakam TAK INGIN USAI sebagai usaha terbarunya.

“Perjumpaan untuk memilih lagu ini sehingga sesi rakaman berlangsung dalam tempoh yang singkat.  Walaupun rakaman pernah tertunda dua bulan kerana faktor kesihatan saya, tapi selepas itu kami cuba selesaikan dengan segera

“Sejujurnya selepas saya dengar lagu ini, saya terus jatuh cinta, dan tak sangka Mario yang cipta lagu ini. Sejujurnya,  kami  belum  pernah  berjumpa  sampai  sekarang,  saya  ingin  bertemu  dengannya,  saya pengemar dengan lagu-lagunya,” katanya.

Memandangkan kehebatan vokal Keisya, tidak hairanlah lagu TAK INGIN USAI menjadi hit serta-merta dan mudah diterima oleh khalayak luas apabila suara dan persona vokalnya yang tersendiri muncul sebagai alat paling mujarab dalam industri.

MUZIK VIDEO

Muzik video lagu TAK INGIN USAI telah dikeluarkan di profil YouTube Keisya Levronka pada 24 Mei. Selain boleh didengari di semua platform digital, lagu itu juga mempunyai video muzik.

Keisya mengakui keterujaannya terhadap hasil muzik video itu dan minatnya yang mendalam terhadap nilai estetika dan plot yang ditonjolkan di dalamnya.

“Konsep videonya sangat bagus dan estetik. Sukar untuk saya gambarkan konsep muzik video ini yang mempunyai hubung kait dengan diri saya.

“Proses penggambaran yang berlangsung seharian dari pagi sampai petangdi  pantai  kota  Banten, Indonesia memberi satu pengalaman yang cukup menyeronokkan.

“Pelbagai cabaran perlu saya tempoh seperti mendaki ke tebing tinggi, berendam di pantai sambil lip sync, dan macam-macam lagi memori yang tak mungkin dilupakan. Kalian kena tengok muzik video ini,” katanya.

Keisya berharap lagu TAK INGIN USAI dapat menangkap emosi pendengar dan menyelami sanubari mereka walaupun dia enggan syok sendiri dalam setiap karya yang diketengahkan. Keisya juga percaya lagu itu akan membantunya memajukan diri dalam industri muzik sebagai artis.

“Harapan saya, semoga apa yang saya sayang boleh anda semua sayangi bersama-sama.  Moga lagu ini menjadi peneman untuk anda meluahkan perasaan sedih. It’s okay not to be okay guys,jangan memaksa diri  sendiri  untuk  tahan  nangis,  tahan  diri  untuk  menjadi  kuat  di  depan  orang,  anda  semua  tidak  akan boleh  melawan  perasaan  diri  sendiri.  Jadi, kalau  sedih  mesti  dirasakan,  sambil  ditemankan TAK  INGIN USAI ini,” katanya.

Sebenarnya, video muzik dan lirik TAK INGIN USAI telahpun mendapat 135 juta tontonan di YouTube setakat 16 Ogos 2022. Lagu itu juga telah menarik perhatian beberapa tokoh tempatan yang terkenal, yang membuat liputan. ia dengan keunikan tersendiri.

Nabila Razali, Dalia Farhana, Aina Abdul, Nuha Bahrin, Aziz Harun, Tabby Dolla, Syasya Dolla, Meer Nash, Wani Kayrie, dan Athalia antara yang hadir.

Selain itu, Keisya menerima Anugerah Emas daripada Universal Music Sdn. Bhd sebagai penghormatan kepada kejayaan single TAK INGIN USAI di platform digital Malaysia, menjadikannya lebih bangga.

Lagu TAK INGIN USAI juga mendahului carta di platform digital berikut:

  • Spotify Top 50 Malaysia #2
  • Spotify Carta Malaysia 50 #1
  • Spotify Viral 50 Malaysia #1
  • Spotify Hot Hits Malaysia #
  • Spotify Pop Terkini!
  • Spotify Charts Top Songs Malaysia #2
  • Apple Music Top 100: Malaysia #2
  • YouTube Music Top Songs #9
CATEGORIES
Share This