Festival KL Story-Cerita KL 2022, 3 September – 9 Oktober 2022

Festival Cerita KL 2022 akan dianjurkan oleh Kementerian Pelancongan, Kesenian, dan Kebudayaan Malaysia (MOTAC) sebagai sebahagian daripada program DAKEN-Jeyarawara. Acara itu akan berlangsung di Pusat Pelancongan Malaysia (MaTIC), Jalan Ampang, Kuala Lumpur, dari 3 September hingga 9 Oktober 2022. Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (JKKNWPKL) dan Pusat Pelancongan Malaysia kedua-duanya menyediakan strategik bantuan untuk acara tersebut (MaTIC).

Geran Padanan Seni & Budaya 2022 menyediakan pembiayaan untuk 2022 KL Story-Cerita KL Festival, satu kesempatan untuk menghormati kejadian sejarah, individu, lokasi dan struktur di Kuala Lumpur dengan fokus pada naratif mereka. Untuk menerokai Kuala Lumpur sebagai ibu kota yang menarik, KL StoryCerita KL akan membawa ramai pelancong dan pelawat dari lokasi domestik dan antarabangsa lebih dekat dengan cerita tersendiri. Setiap minggu festival itu akan menampilkan lima produksi teater yang menceritakan kisah tersendiri Kuala Lumpur. Bengkel, forum, pameran dan produk yang dibuat oleh artis ialah beberapa lagi perkara yang boleh dinikmati oleh pelawat.

Selaku pengarah projek festival itu, Mohd. Nurul Hazirin mengetuai Mekar Budaya, sebuah pertubuhan induk (NGO), dalam menguruskan pelaksanaan festival yang berjaya. Pada masa yang sama, Dr. Marlenny Deenerwan, presiden Mekar Budaya, dan beberapa lagi penggiat budaya negara menawarkan cadangan bagi menjayakan operasi program tersebut. Sepanjang festival itu, akan diadakan persembahan oleh lima kumpulan atau syarikat teater di Kuala Lumpur.

Teater Wanita-Perempuan Kampong Bharu akan dipamerkan di Mekar Budaya pada 3 dan 4 September jam 8.30 malam. Selain Abdullah Hukum, Persatuan Teater Malaysia akan memainkan Brickfields pada 10 dan 11 September sebagai sebahagian daripada produksi Opera Geliga Merah. Lakon layar Kubah Panggung akan dipentaskan oleh Tepak Tellaz bermula pada 1 dan 2 Oktober, Tepak Tellaz akan mempersembahkan skrip Kubah Panggung diikuti dengan persembahan daripada Pentas Revolusi pada 8 dan 9 Oktober bertajuk Jajahan Chow Kit Road.

Pada pukul 8.30 malam. pada 3 September, tetamu khas festival daripada MOTAC akan memulakannya secara rasmi. Raja Azrey, Sathiya, pakar dalam seni budaya, dan pelakon dari seluruh negara hanyalah beberapa orang terkenal yang akan menjadi sebahagian daripada festival ini dan membantu menjadikan KL Story-Cerita KL 2022 menarik.

CATEGORIES

COMMENTS

2.7k
Whatsapp40.8k