FILEM KOMEDI SERAM PERTAMA ARAHAN LIYANA JASMAY ‘CIKGU VS HANTU’ PAPAR MISTERI SIRI KEMATIAN DI SEKOLAH

Pemenang Pelakon Wanita Terbaik Festival Filem Malaysia ke-22, Liyana Jasmay, yang juga pengarah, pelakon dan penyanyi berbakat, membuat penampilan sulungnya dalam subgenre komedi seram dengan filem terbarunya, “CIKGU VS GHOST.” Berbeza dengan sebelum ini, apabila dia lebih berminat mengangkat komedi romantik atau cerita remaja, ini segera menunjukkan keupayaan Liyana menampilkan sisi tersendiri dalam pengarahan. Premis gambar ini meminta penonton untuk mengingat kembali ingatan dari sekolah, termasuk kisah yang lebih membingungkan, yang merupakan sentuhan menarik tentang bagaimana komedi dan seram ditekankan.

Senarai penghibur produksi Mermaid Studios ini berfungsi sebagai salah satu cabutan utamanya. Buat pertama kalinya, ia termasuk Khir Rahman dan pelakon legenda Malaysia Dato Afdlin Shauki dalam sebuah filem. Mereka mempunyai rekod prestasi yang terbukti dalam menyampaikan situasi komedi, dan penglibatan mereka dalam filem Cikgu VS Hantu pasti membuatkan penonton ketawa.

Che Puan Juliana Evans, Zahiril Adzim, Shuk Sahar, Fathil Dani, Mohd Fadhli Masoot, Muhamad Muntazar Ghani, dan Syafiq Kyle mempunyai penampilan istimewa dalam filem ini. Pelakon lain yang menyumbang kepada popularitinya termasuk mereka yang disenaraikan di bawah.

Menurut Penerbit Eksekutif Cikgu VS Hantu dan Wakil Mermaid Studios, Adriana Jasmay berkata, “Pihak kami rasa teruja untuk mempersembahkan filem Cikgu VS Hantu kepada masyarakat di luar sana. Tambahan pula ini adalah kali pertama kami tampilkan genre komedi seram dan tidak dinafikan ada cabaran dalam menyempurnakan naskhah ini. Antaranya, sesi penggambaran dijalankan ketika fasa pandemik, jadi banyak limitasi dan garis panduan yang perlu dipatuhi; kemudian cabarannya adalah penggambaran ketika waktu malam jadi suasana seram memang terasa, di samping tekanan untuk menghasilkan filem seram komedi memandangkan ini adalah pengalaman kami yang pertama. Namun pihak penerbit, pengarah, barisan pelakon serta kru telah pun berikan yang terbaik dan kami harap penonton terhibur dan ‘enjoy’ menonton Cikgu VS Hantu seperti mana kami teruja menghasilkan filem ini. Sementara itu, kami juga ingin mengucapkan terima kasih kepada pihak FINAS dan Astro kerana memberi kepercayaan kepada produksi kami menerusi dana Program TV/OTT untuk menghasilkan filem ini.”

Manakala, Pengarah Cikgu VS Hantu, Liyana Jasmay turut berkongsi rasa gembira filem arahan pertamanya untuk OTT akan menemui penonton kelak. “Kali ini saya ingin pertaruhkan kelainan dalam bakat pengarahan dengan memberi sentuhan berbeza dalam genre komedi seram. Bekerjasama sekali lagi dengan Dato Afdlin Shauki, Khir Rahman, Che Puan Juliana Evans, Zahiril Adzim serta pelakon lain pastinya memberi pengalaman menarik. Setelah menghasilkan filem ini, ia menyuntik semangat saya untuk menyahut lebih banyak cabaran dalam menghasilkan variasi filem. Dalam pada itu, istimewanya filem ini adalah jalan ceritanya dekat dengan penonton iaitu ‘sekolah’. Malah, naskhah ini turut mengangkat golongan guru yang sentiasa berusaha memberikan yang terbaik dan menonjolkan sikap bersaing secara sihat.”

Cikgu VS Hantu mengisahkan tentang persaingan antara Cikgu Daud dan Cikgu Samad dalam perjuangan mereka untuk menjadi tenaga pengajar terbaik. Apabila arwah Cikgu Syima dan Ismail kembali, mereka mendapati bahawa pertandingan itu secara tidak sengaja telah mengeratkan persahabatan mereka. Kesangsian masih wujud berhubung identiti pembunuh selepas Cikgu Syima dan Ismail ditemui mati di sekolah mereka.

Tonton filem seram komedi Cikgu VS Hantu, yang boleh didapati di Your Home Cinema, Astro First, mulai 8 September 2022. Sila tonton saluran 480 untuk melanggan. Astro Go atau Atas Permintaan juga merupakan pilihan untuk penstriman. Anda boleh menonton selama 48 jam (2 hari) secara berterusan dengan hanya RM15. Ketahui lebih lanjut mengenai perkara ini dengan menonton video bermaklumat filem ini melalui akaun Instagram, TikTok, Facebook, Twitter Astro First, Astro Shaw dan Astro Gempak.

 

CATEGORIES

COMMENTS

2.7k
Whatsapp40.8k