Filem Musyrik bakal box-office, mengikut jejak Mat Kilau

Filem “box office” Mat Kilau Kebangkitan Pahlawan, yang diarahkan oleh Syamsul Yusof dan meraih RM39.2 juta dalam tempoh sepuluh hari selepas debutnya, menjadi penanda aras kepada industri filem tempatan.

Selepas dua tahun Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), filem epik Melayu terbitan Studio Kembara Sdn Bhd nampaknya memberi nafas baharu kepada industri.

Pengarang filem Musyrik – Api Neraka Menantimu! S Baldev mendakwa kejayaan komersial Mat Kilau Kebangkitan Pahlawan adalah bukti kejayaan antarabangsa untuk filem tempatan adalah mungkin.

“Terima kasih penonton tempatan. Filem Malaysia memang berkualiti untuk menarik penonton ke pawagam. Walaupun pasaran kita kecil, ‘output’ kita besar berbanding dengan filem Hollywood atau Bollywood,” katanya.

Pembuat filem tempatan pastinya berusaha, menurut S Baldev, untuk memberikan penonton bahan yang terbaik.

“Justeru, saya sangat berharap kerajaan beri perhatian sewajarnya dengan membantu membawa filem tempatan ke peringkat global,” katanya.

Tekan pengarah itu, mesej Mat Kilau Kebangkitan Pahlawan adalah sama dengan filem seram terbaru S Baldev, Musyrik – Api Neraka Menantimu!

“Jika filem Mat Kilau Kebangkitan Pahlawan membangkitkan martabat orang Melayu, Musyrik – Api Neraka Menantimu! pula membina kekuatan dalaman dan meningkatkan keimanan seseorang daripada memilih jalan salah kerana api neraka akan menanti.

“Walaupun saya bukan beragama Islam, saya berminat untuk mempelajari mengenai agama lain dan percaya Tuhan hanya satu.

“Malah, pasukan produksi kami juga buat kajian secara mendalam termasuk bertemu ustaz demi merealisasikan filem ini,” katanya.

S Baldev menjawab bahawa dia hanya menyerahkan kepada penonton untuk menilai hasil apabila ditanya apakah filem Musyrik – Api Neraka Menantimu! bertujuan untuk mengumpul.

“Semua orang tanpa mengira agama dan bangsa boleh menonton filem ini kerana ia sesuai untuk tontonan seluruh masyarakat,” katanya.

Filem Musyrik-Api Neraka Menantimu! Bakal diterajui penghibur popular seperti Ariel Zafrel, Ruhainies, dan Ashraf Muslim adalah antara peneraju utama dalam barisan pelakon White Merpati Entertainment Sdn Bhd. Selain itu, turut disertakan pelakon Aishah Ilias, Qaseh Shuhada, Arwan Umar, dan Neera Azizi.

Bermula 7 Julai, Musyrik-Api Neraka Menantimu! akan dipamerkan di pawagam di seluruh negara.

Di saluran YouTube/WhiteMerpati Movies sejak 15 Jun, treler rasmi filem itu telah tersedia.

Selain Musyrik-Api Neraka Menantimu!, filem tempatan lain yang akan ditayangkan di pawagam sebagai sebahagian daripada Skim Wajib Tayang termasuklah Bintang Hatiku pada 28 Julai, Jerangkung Dalam Almari pada 4 Ogos, Air Force The Movie: Selagi Bernyawa pada 25 Ogos. , dan Anak Rimau pada 1 September. Tidak ketinggalan, filem Juang (8 September), Ada Hantu 2 (15 September), Zaara (22 September), Rasuk dan Biko (29 September) dan banyak lagi.

CATEGORIES
2.7k
Whatsapp40.8k