FORCEPARKBOIS TERUS MEMECUT DENGAN ‘TOPBOI’

Kuala Lumpur, 1 April 2022 – FORCEPARKBOIS ialah nama yang terkenal dalam kalangan peminat muzik hip hop Asia Tenggara, namun perjalanan artistik krew hip hop yang cemerlang ini baru bermula.

Krew hip hop dari Johor Bahru ini terdiri daripada 11 orang kesemuanya terdiri daripada Chik (chikpap), Nakalness (nakalness), Noel (actualnoel), Blxckid (yungfriyay), Aset.bo (asset.bo), Han Panas (han.panas), Pab (shaf_pablo), Undang-undang (undang-undang.prayboi), Aali.3gp (aali.3gp), N $ H (fpbnishy) dan Fuegone (Fuegone).

FORCEPARKBOIS baru sahaja mengeluarkan ‘Topboi,’ lagu kedua mereka untuk tahun 2022, yang merupakan hasil nukilan mereka sendiri, diterbitkan oleh FORCEPARKBOIS WORLDWIDE dan dilesenkan oleh Warner Music Malaysia.

“Kami sedang dalam rangka menyiapkan album dan ianya hampir siap tidak lama lagi, single ini juga bakal dimuatkan dalam album tersebut.

“Kami masih tidak menyangka kejayaan yang dikecapi hari ini bermula sekadar suka-suka sahaja, semuanya terjadi melalui sesi rakaman tidak sengaja single pertama yang dilakukan di dalam kereta, dan kereta bagi kami, mempunyai signifikasi yang sangat besar dan menjadi memori terindah buat kami,” kata Chik.

Single Topboi, yang diilhamkan oleh Nakalness, telah dicipta semasa mereka berada di bengkel automobil, mencuit hatinya, dan merupakan penyertaan pertama mereka dalam persada muzik tempatan.

“Lagu ini menceritakan tentang pencapaian yang kami peroleh sekarang, dan kereta merupakan metafora terbaik kerana segala-segalanya bermula di sini.

“Selain itu, kereta juga menjadi simbolik kepada betapa lajunya untuk kami sampai ke tahap ini, dan enjin sesebuah kereta harus mantap dan padu, sama seperti karya-karya kami terdahulu,” jelas Nakalness.

Lagu mereka Lotus, yang mempunyai lebih 18 juta tontonan di YouTube, melonjakkan nama FORCEPARKBOIS ke puncak carta, apatah lagi mendapat perhatian artis rap antarabangsa Jay Park dari Korea Selatan.

Jay sedang mengusahakan campuran semula lagu hit, yang mempunyai frasa pembukaan popular “Apa Khabar, it’s Jay Park,” dengan sekumpulan penyanyi rap dari label Muzik H1ghr.

Single Topboi mengangkat elemen perangkap yang kini menjadi muzik pilihan kebanyakan artis hip hop, namun FORCEPARKBOIS tetap cemerlang dengan tidak bersikap stereotaip dan menampilkan nuansa rap alternatif paling santai, di mana kesebelas mereka masing-masing mempunyai pantun tersendiri menerusi pelbagai persembahan.

“Kami memperuntukkan 2 hari bagi sesi rakaman kerana setiap ahli mahu berikan yang terbaik walaupun proses tersebut mengambil tempat hanya di stesen minyak Petron yang viral di Genting Highland dan bengkel kereta, SDW Workshop.

“Bagi video muziknya (MV) pula, sesi penggambaran dilakukan di bengkel yang sama dengan menampilkan konsep lumba kereta jalanan ala Fast & Furious selain mempromosikan servis yang disediakan SDW Workshop,” ulas Noel.

Walaupun masih baru, FORCEPARKBOIS berjaya mencapai kejayaan dalam masa yang singkat kerana hala tuju muzik yang berpaksikan konotasi bukan generik hip hop yang mereka pegang sebagai pegangan.

“Bagi kami, kesemua pemuzik di Malaysia ada keistimewaannya, yang membezakan kami adalah setiap ahli FORCEPARKBOIS mempunyai karakter yang unik dengan pembawakan rap yang tersendiri.

“Setiap karya yang kami hasilkan adalah yang terbaik, dengan usaha 100%, dan kami akan buat sehingga lagu tersebut jadi ‘sedap’,” tambah Blxckid.

Kata Aset.bo: “Semoga pendengar muzik terutamanya penggemar hip hop dapat menerima Topboi dan terus meledak.

“Agar semua dapat enjoy dengan karya ini dan teruslah menyokong pengkarya muzik tempatan.

Semua telekomunikasi tempatan boleh menggunakan lagu ‘Topboi’ sebagai nada dering panggilan dengan memuat turunnya daripada iTunes. Program penstriman dalam talian seperti Joox, KKBox, Spotify, Deezer, Apple Music dan YouTube Music membolehkan anda mendengar dan menikmatinya pada bila-bila masa.

MV single ini hanya boleh didapati di saluran YouTube FORCEPARKBOIS WORLDWIDE.

CATEGORIES
2.7k
Whatsapp40.8k