HAZIQ ROSEBI DAN MEERA MAHU ‘TANDAK LEBARAN’ KEKAL EVERGREEN DAN MENJADI BUALAN RAMAI

Haziq AF4 atau Hazwan Haziq Rosebi, 34, pernah dibandingkan dengan Allahyarham Datuk Ahmad Jais kerana vokalnya. Kebolehan dan kebolehan Haziq melayakkannya sebagai salah seorang daripada 12 pelajar AF4.

Bagi meneruskan kerjayanya, kru produksi memilih Haziq untuk menyanyikan lagu raya Aidilfitri berjudul Tandak Lebaran. Ini berhasrat untuk menambah baik sambutan hari raya pada tahun 2022 selepas dua tahun menangani pandemik covid-19.

Selain single terbarunya, Tandak Lebaran, Haziq bermain di acara luar seperti Majlis Makan Malam dan Majlis Persidangan. Dia juga mendakwa sedang menjalani penggambaran filem di Tiktok memandangkan masih ada orang di sana yang meminati irama orang asli.

Suara Haziq turut diserikan oleh Cikgu Merra yang lebih dikenali sebagai Meera, seorang guru seni muzik di sebuah sekolah di utara Malaysia.

Meera, 30, didakwa mahir dalam bidang nyanyian dan pernah bertanding dalam pertandingan puisi antarabangsa di Indonesia serta bekerjasama secara langsung dengan JKKN Negeri Perak. Meera berkata ‘’Saya rasa seronok apabila hendak buat rakaman lagu ini apatah  lagi bergandingan dengan Haziq walaupun cabaran nya saya perlu turun ke Melaka dari Kedah namun semuanya berjalan lancar tambahan Haziq pula seorang yang happening.’’

Fauzi Mohammad, seorang lagi pemuzik Melaka yang berbakat, menulis lagu “Tandak Lebaran.” Beliau merupakan seorang pemuzik dengan Briged Seni Melaka. Beliau memanfaatkan kemahirannya memainkan pelbagai alat muzik untuk menghasilkan melodi irama Melayu tradisional. Fauzi Mohamad merupakan komposer beberapa buah lagu antaranya SENANDUNG ANAK MELAKA (Yasser Fikri) dan TAMBATAN JIWA (Khaliza Putri / Nabila), selain Tandak Lebaran.

Siso Kopratasa, seorang penulis lirik terkenal yang, seperti yang kita sedia maklum, menghasilkan banyak lirik lagu raya, telah melaksanakan tugas mengarang lirik tersebut. Tandak Lebaran mempunyai lirik yang agak diubah, menurut Siso. Ini berlaku kerana akaun Siso merangkumi situasi pandemik, endemik dan ekonomi semasa. Terdapat juga beberapa cadangan tentang cara menyambut hari raya tahun ini.

Haziq berkata ‘’ Saya mengucapkan ribuan terima kasih kepada pihak produksi kerana telah memberi peluang dan sepenuh kepercayaan kepada saya untuk single raya ini bersama Cikgu Ameera, saya berharap lagu ini kekal evergreen dan menjadi siulan serta bualan orang ramai . Saya nak lagu ini bukan saja hits 1 atau 2 tahun , malah menjadi hit sepanjang masa. Saya mendoakan agar lagu ini memberi manfaat kepada semua yang mendengar.’’

TANDAK LEBARAN mempunyai video muzik di akaun YouTube Buana Rama Records untuk orang ramai menikmati musim perayaan ini, serta jualan digital di platform penstriman dan iTunes.

Semoga lagu ini menyentuh hati peminat di seluruh Malaysia dan menarik perhatian generasi muda sambil kita bergembira dengan kehadiran Aidilfitri tahun ini dalam persekitaran normal baharu ini!

Sekian, terima kasih dan diucapkan selamat hari raya 2022!

CATEGORIES

COMMENTS

2.7k
Whatsapp40.8k