Indeks Kos Bahan Binaan meningkat di antara 4.4 peratus dan 18.5 peratus pada Jun 2022

Hari ini, Jabatan Perangkaan Malaysia menerbitkan SIARAN KERJA BANGUNAN DAN PEMBINAAN STRUKTUR JUN 2022. Indeks Kos Pembinaan (IKB) ditunjukkan dalam penerbitan ini bersama-sama indeks harga unit untuk bahan binaan utama dan bar keluli mengikut kategori dan keluasan bangunan.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan hari ini oleh Ketua Perangkawan Malaysia, kos bahan binaan di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak pada Jun 2022 meningkat berbanding bulan yang sama pada tahun sebelumnya untuk semua kategori bangunan. Antara 5.5 dan 18.9% lebih banyak dibelanjakan untuk pembinaan semasa di Semenanjung Malaysia, antara 0.3 dan 15.8% lebih di Sabah, dan antara 6.0 dan 23.3 peratus lebih di Sarawak.

Di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak, IKB menggunakan bar keluli menunjukkan peningkatan untuk semua kategori pembinaan. Bangunan (Konkrit Bertetulang) 5 Tingkat dan Lebih (Untuk Pejabat) di Selangor, W.P. Kuala Lumpur, Melaka & Negeri Sembilan, Johor, dan Pahang menyaksikan pertumbuhan terbesar di Semenanjung Malaysia. Di Kota Kinabalu dan Sandakan, kategori bangunan Rangka Besi 1 Tingkat (Menara sahaja) mengalami pertumbuhan terbesar. Cerucuk Konkrit Bertetulang di Miri menyaksikan peningkatan terbesar di Sarawak, walau bagaimanapun.

IKB tanpa bar keluli meningkat untuk semua kategori bangunan di Semenanjung Malaysia jika dibandingkan mengikut keluasan, meningkat sebanyak 5.5 hingga 13.2 peratus. Kategori bangunan dengan pertumbuhan paling banyak di Semenanjung Malaysia ialah Bangunan (Konkrit Bertetulang) 5 Tingkat dan Lebih (Untuk Pejabat) di Pahang, diikuti Bangunan (Konkrit Bertetulang) 5 Tingkat dan Lebih (Untuk Pejabat) di Terengganu & Kelantan. Kerangka Besi 1 Tingkat (Menara sahaja) di Kota Kinabalu adalah jenis bangunan di Sabah dengan peningkatan terbesar. Sebaliknya, rangka besi satu tingkat (bangunan) Miri ialah IKB tertinggi Sarawak tanpa palang keluli.

Berbanding Jun 2022 hingga Jun 2021, indeks harga bahan binaan di Malaysia meningkat 4.4 peratus kepada 18.5 peratus. Semenanjung Malaysia menyaksikan pertumbuhan terbesar dalam bahagian keluli dan logam di Perak (29.8%), besi di Selangor, W.P. Kuala Lumpur, Melaka, dan Negeri Sembilan (28.5%), dan bahagian keluli dan logam di Pahang (28.3 peratus ). Barangan besi di Kota Kinabalu (32.7%) mempunyai indeks harga tertinggi seunit bahan binaan di Sabah, manakala di Sarawak ialah besi di Miri (40.0%) dan kaca di Kuching (23.4 peratus).

Bahagian keluli & logam dan cat di Pahang meningkat sebanyak 3.9 peratus (Mei 2022: 3.2 peratus) dan 2.9 peratus (Mei 2022: 2.4 peratus) mengikut perbandingan bulanan mengikut bahan binaan dan lokasi yang dipilih. Bekalan bangunan untuk lantai dan dinding juga meningkat 3.9 peratus di Terengganu dan Kelantan (Mei 2022: 4.0 peratus ). Hampir semua wilayah di Semenanjung, Sabah, dan Sarawak juga menunjukkan peningkatan busut. Bahan binaan lain, bagaimanapun, kekal sama di beberapa tempat. Di Pulau Pinang, Kedah & Perlis, Perak, Pahang, Terengganu, Kota Kinabalu, dan Kuching, bahan tersebut termasuk papan lapis dan bahan bumbung.

Selain itu, berbanding Mei 2022, semua kawasan mengalami peningkatan dalam indeks kayu sebanyak 1.3 peratus berbanding 0.5 peratus. Perubahan dalam indeks itu disebabkan oleh kenaikan harga kayu dari Januari hingga Mac 2022 hasil daripada operasi pembalakan yang kurang disebabkan keadaan cuaca semasa. menghalang operasi pembalakan. Akibatnya, bekalan kayu dan stok pasaran tempatan telah berkurangan, dan kadar permintaan untuk kayu mentah secara tidak langsung telah meningkat.

Ketua Perangkawan Malaysia, Dato’ Sri Dr Mohd Uzir Mahidin turut berkata, “Bahan binaan mencatatkan peningkatan pada Jun 2022 berbanding tahun sebelum. Purata harga seunit besi yang terdiri daripada bar bulat keluli lembut dan mycon 60 high tensile deformed bars meningkat 15.9 peratus dengan harga purata RM3,897.11 setiap tan metrik berbanding tahun sebelumnya (Jun 2021: RM3,362 per tan metrik). Sementara itu, simen pula mencatatkan peningkatan sebanyak 12.2 peratus pada Mei 2022 dengan RM21.05/50 kg berbanding RM18.66/50 kg pada Jun 2021. Namun begitu, peningkatan harga bagi kedua bahan ini adalah lebih perlahan berbanding bulan sebelumnya. Selain daripada itu, bahan- bahan binaan lain seperti papan lapis, kayu, kaca, batu bata & dinding, bahan bumbung dan bahan siling juga turut mencatatkan peningkatan. Harga purata bahan binaan yang dinyatakan di dalam IKB adalah merujuk kepada harga purata yang terdapat di outlet yang menjual bahan binaan.”

Menurut laporan oleh Persatuan Keluli Dunia (WSA), 64 negara mengeluarkan 169.5 juta tan keluli mentah di seluruh dunia pada Mei 2022, pengurangan sebanyak 3.5% dari Mei 2021. Permintaan keluli global dijangka meningkat pada 2022 dan 2023, walaupun terdapat ketidakpastian yang disebabkan oleh konflik di Ukraine dan penutupan kerajaan di China. Pada 2022, dunia dijangka menggunakan 1.84 bilion tan (0.4 peratus) lebih banyak keluli. Bank Dunia: Pada Jun 2022, harga besi dan mineral jatuh sebanyak 5.5%, dan semua logam utama juga mengalami kerugian, dengan harga timah jatuh sebanyak 11.8%, harga aluminium menurun sebanyak 9.4%, dan harga nikel jatuh sebanyak 8.6%.

Harga bijih besi telah menurun 13.4 peratus pada Jun 2022, menurut Tinjauan Pasaran Komoditi. Kerana ramalan bahawa permintaan domestik China mungkin menyusut, harga bijih besi telah jatuh. Penurunan dalam pasaran hartanah China akibat penyebaran virus Covid-19 telah memberi kesan kepada penggunaan bijih besi negara. Adalah dijangkakan bahawa keyakinan baru-baru ini mengenai pelonggaran penalti berkaitan virus akan meningkatkan aktiviti ekonomi.

Tinjauan Pendapatan, Perbelanjaan Isi Rumah dan Kemudahan Asas (HIES/BA) 2022 akan dijalankan oleh Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM) dari 1 Januari hingga 31 Disember 2022, manakala Tinjauan Ekonomi Tahunan 2022 (AES 2022) akan dijalankan dari 15 April hingga 30 September 2022. DOSM amat berterima kasih atas penyertaan responden terpilih dalam membekalkan maklumat kepada DOSM dan atas kejayaan tinjauan tersebut. Untuk mengetahui lebih lanjut, sila layari www.dosm.gov.my.

Statistik ekonomi dan sosial juga diterbitkan oleh DOSM, khususnya PocketStats, yang boleh diakses melalui portal DOSM atau pautan https://bit.ly/PocketStatsS1 2022. Ia menawarkan maklumat suku tahunan dan tahunan.

CATEGORIES
2.7k
Whatsapp40.8k