Indeks Pelopor (IP) kembali pulih pada 2.2 peratus, menjangkakan tinjauan ekonomi yang positif pada bulan-bulan akan datang

Petunjuk Ekonomi Malaysia: Indeks Peneraju, Serentak dan Susulan bagi Mei 2022 dikeluarkan hari ini oleh Jabatan Perangkaan Malaysia. Kaedah untuk meramalkan naik turun ekonomi sepanjang tempoh empat hingga enam bulan berikutnya ialah Indeks Peneraju (IP).

Mengulas terhadap laporan tersebut, Dato’ Sri Dr. Mohd Uzir Mahidin, Ketua Perangkawan Malaysia berkata, “IP kembali pulih untuk mencatatkan pertumbuhan positif sebanyak 2.2 peratus kepada 111.2 mata pada Mei 2022 berbanding 108.8 mata pada bulan yang sama tahun sebelumnya. Peningkatan IP disokong terutamanya oleh kenaikan Import Benar Logam Asas Berharga & Logam Bukan Ferus Lain yang dipacu oleh permintaan import berasaskan platinum yang menggalakkan. Selaras dengan itu, IP bertumbuh kepada 0.4 peratus berdasarkan perbandingan bulanan (Paparan III). Pertumbuhan tersebut disokong secara signifikan oleh prestasi yang baik dalam Bilangan Unit Kediaman yang Diluluskan Pembinaan (1.2%), Import Benar Logam Asas Berharga & Logam Bukan Ferus Lain (0.2%) dan Bilangan Syarikat Baru Didaftar (0.1%)”.

Indeks arah aliran jangka panjang kekal melebihi 100.0 mata (Pameran I dan II), menunjukkan prestasi keseluruhan yang lebih baik untuk IP pada Mei 2022 dan prognosis ekonomi yang menjanjikan untuk bulan-bulan akan datang. Pertumbuhan ekonomi masa depan mesti dikekalkan oleh pengurusan inflasi kerajaan yang berkesan dan cekap.

Indeks Serentak (IS), yang mengukur prestasi ekonomi pada masa ini, mencatatkan pertumbuhan tahun ke tahun yang lebih baik pada Mei 2022 berbanding April 2022, mencecah 6.4 peratus. Hasil daripada sumbangan positif tertinggi Indeks Kuantiti Perdagangan Runcit, perubahan bulanan IS meningkat sebanyak 0.8 peratus pada bulan tersebut (0.7 peratus ).

Tinjauan Pendapatan, Perbelanjaan dan Kemudahan Asas Isi Rumah (HIES/BA) 2022 akan dijalankan oleh Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM) dari 1 Januari hingga 31 Disember 2022, manakala Tinjauan Ekonomi Tahunan 2022 (AES 2022) akan dijalankan dari 15 April hingga 30 September 2022. Penyertaan responden terpilih dalam membantu DOSM mengumpul data dan melaksanakan tinjauan ini dengan jayanya amat dihargai oleh DOSM. Layari www.dosm.gov.my untuk maklumat lanjut.

Selain itu, DOSM mengeluarkan maklumat ekonomi dan sosial suku tahunan dan tahunan melalui PocketStats, yang boleh diakses melalui portal DOSM atau pautan https://bit.ly/PocketStatsQ1 2022.

 

CATEGORIES

COMMENTS

2.7k
Whatsapp40.8k