Indeks Pelopor menunjukkan perubahan tahunan yang lebih baik pada negatif 0.5 peratus, menjangkakan pemulihan ekonomi ke hadapan yang lebih baik

APRIL 2022 INDIKATOR EKONOMI MALAYSIA: INDEKS PERINTIS, SERENTAK & SUSULAN baru sahaja dikeluarkan oleh Jabatan Perangkaan Malaysia. Kaedah untuk meramalkan pertumbuhan dan penurunan ekonomi dalam tempoh empat hingga enam bulan akan datang ialah Indeks Perintis (IP).

Mengulas terhadap laporan tersebut, Dato’ Sri Dr. Mohd Uzir Mahidin, Ketua Perangkawan Malaysia berkata, “Prestasi IP bagi April 2022 mereda kepada negatif 0.5 peratus, mencatatkan pertumbuhan negatif yang lebih baik daripada negatif 1.4 peratus pada Mac 2022. Penurunan dalam IP dipengaruhi terutamanya oleh kemerosotan Bilangan Unit Kediaman yang Diluluskan Pembinaan disebabkan oleh penurunan permohonan daripada pemaju pada bulan tersebut. Berdasarkan perbandingan bulan ke bulan, IP menyusut kepada negatif 0.5 peratus disebabkan oleh Bilangan Unit Kediaman yang Diluluskan Pembinaan (-1.4%), Bilangan Syarikat Baru Didaftar (-0.5%) dan Indeks Perusahaan Bursa Malaysia (-0.3%)”.

Walaupun IP perlahan pada bulan rujukan, arah IP terlicin kekal positif kerana ia terus mengatasi arah aliran jangka panjang dan merekodkan mata indeks yang lebih tinggi (Ekshibit I). Ini menunjukkan bahawa trend pemulihan ekonomi Malaysia sedang menuju ke arah yang lebih baik. Bagaimanapun, memandangkan keadaan semasa dunia, adalah penting untuk memberi perhatian kepada isu inflasi dan kenaikan harga komoditi.

Sejak Februari 2022, Indeks Serentak (IS), yang menilai keadaan ekonomi secara keseluruhan, telah meningkat, menandakan peningkatan dalam aktiviti ekonomi apabila lebih banyak aktiviti sosial dan ekonomi beroperasi pada kapasiti maksimum. Untuk mencapai 120.3 mata pada April 2022, IS terus meningkat, kali ini sebanyak 5.3% setiap tahun. Berbanding bulan sebelumnya, bulan rujukan menyaksikan peningkatan dalam pertumbuhan IS sebanyak 2.0% pada asas bulanan, daripada hanya 1.4%. Peningkatan besar dalam Indeks Kuantiti Perdagangan Runcit merupakan faktor utama dalam lonjakan ini (1.6 peratus ). Pandemik COVID-19 didapati telah menyebabkan kemelesetan yang bermula pada Februari 2020 dan berakhir pada Julai 2021 berbanding tempoh rujukan kitaran ekonomi Malaysia.

Tinjauan Pendapatan, Perbelanjaan Isi Rumah dan Kemudahan Asas (HIES/BA) 2022 akan dijalankan oleh Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM) dari 1 Januari hingga 31 Disember 2022, manakala Tinjauan Ekonomi Tahunan 2022 (AES 2022) akan dijalankan dari 15 April hingga 30 September 2022. DOSM amat berterima kasih atas penyertaan responden terpilih dalam membekalkan maklumat kepada DOSM dan atas kejayaan tinjauan tersebut. Untuk mengetahui lebih lanjut, sila layari www.dosm.gov.my.

Selain itu, DOSM mengeluarkan maklumat ekonomi dan sosial suku tahunan dan tahunan melalui PocketStats, yang boleh diakses melalui portal DOSM atau pautan https://bit.ly/PocketStatsS1 2022.

CATEGORIES
2.7k
Whatsapp40.8k