Inisiatif CSR Hotel Concorde Shah Alam: Menyokong Taman Botani Negara Shah Alam 2023 dengan Memupuk Baja Organik

Menghadapi kebimbangan pasaran yang semakin meningkat berkaitan dengan cabaran dan risiko kelestarian, Concorde Hotel Shah Alam mengambil langkah berani untuk mengutamakan amalan Alam Sekitar, Sosial, dan Tadbir Urus (ESG). Projek ini merupakan satu sumber kebanggaan bagi kami, seiring dengan visi yang lebih besar HPL Hotels & Resorts, Pte Ltd.

Sepanjang beberapa tahun, pengaruh faktor-faktor seperti perubahan iklim dan keadilan sosial terhadap pelabur merupakan suatu kebimbangan. Oleh itu, langkah untuk menerapkan amalan mesra alam tidak hanya memberi faedah kepada planet ini, malah ia membantu kita semua menjimatkan wang, masa, dan sumber. Ini adalah penting supaya kita dapat menikmati kehidupan dengan lebih sepenuhnya sambil memastikan generasi masa depan mempunyai akses kepada udara dan air bersih.

Dalam beberapa tahun terkini, pelaburan ESG telah mendapat momentum yang signifikan ketika pelabur semakin mengakui kepentingan mempertimbangkan faktor-faktor di luar prestasi kewangan ketika membuat keputusan pelaburan.

Adalah penting agar kesedaran wujud di kalangan pekerja kami dan masyarakat secara umumnya.

Sebagai sebahagian daripada program ESG dan CSR Hotel Concorde Shah Alam, kami dengan gembira menjalinkan kerjasama dengan Taman Botani Negara Shah Alam dalam menaja baja yang dihasilkan sendiri oleh pasukan kami. Kaedah ini menggunakan sisa makanan yang dikumpul dan diangkut, melalui proses pengasingan sampah, penghancuran, dan pengeringan, sehingga akhirnya, baja organik dihasilkan. Hotel Concorde Shah Alam menghasilkan 150kg baja organik dalam acara hari ini.

“Kami gembira berkongsi bahawa laporan ujian makmal Jabatan Pertanian Malaysia menunjukkan baja ini adalah 83% organik dan sangat sesuai untuk penanaman,” kata Muhammad Saiful Nizam bin Mansor, Penolong Pegawai Pertanian di Taman Botani Negara Shah Alam.

“Pada hari ini, Sabtu, 16 Disember 2023, kami dengan gembira menaja 150kg baja kepada Taman Botani Negara Shah Alam. Kami berharap dapat meneruskan usaha ke arah kelestarian untuk planet yang lebih baik,” kata Puan Amilia Alias, Pengarah Jualan & Pemasaran, lebih lanjut.

Penyerahan baja organik yang dihasilkan disaksikan oleh Yg Berhormat Tuan Mohd Najwan Halimi, ADUN Kota Anggerik Shah Alam.

CATEGORIES
TAGS
2.7k
Whatsapp40.8k