KA$HPLUS MELINDUNGI RAKYAT MALAYSIA DARI AKTIVTI PENIPUAN & MEMPERKENALKAN KAD PRABAYAR PERKONGSIAN JENAMA BERSAMA IOUPAY

Dalam usaha untuk memodenkan kaedah pembayaran di Malaysia dan mengurangkan bahaya terdedah kepada aktiviti penipuan, Virtualflex Sdn. Bhd (“Virtualflex”) mencipta platform e-dompet dan kad prabayar – KA $ Hplus. Perjanjian perkongsian jenama kad prabayar antara Virtualflex dan IOU Pay (Asia) Sdn. Bhd. (“IOUpay”) adalah untuk penyediaan Kad myIOU KA $ Hplus kepada pelanggan myIOU di Malaysia.

Sepanjang 10 tahun yang lalu, pengguna telah membiasakan diri menggunakan peranti mudah alih mereka untuk perbankan dalam talian, membeli-belah dan urus niaga. Wabak Covid-19 bagaimanapun telah meningkatkan kesedaran orang ramai tentang pilihan pembayaran tanpa tunai dan tanpa sentuh sejak dua tahun lalu dalam usaha untuk menghentikan penyebaran coronavirus. Pengguna masa depan akan mendapat keuntungan daripada penggunaan meluas sistem e-dompet sambil dilindungi daripada risiko penipuan.

Kemungkinan maklumat akaun bank pelanggan akan didedahkan semasa proses pembayaran dikurangkan oleh penyelesaian kad prabayar daripada KA $ Hplus, yang membantu dalam penyelesaian isu ini. Di Malaysia, kejadian penipuan berkaitan perbankan semakin meningkat dan mencuri wang daripada banyak akaun.

Dalam kes apabila maklumat sebahagiannya kelihatan dalam aplikasi e-dompet, KA $ Hplus juga melindungi daripada kecurian identiti. Selain itu, kad prabayar yang ditawarkan oleh perkhidmatan e-dompet KA $ Hplus tidak menunjukkan nombor kad atau Nilai Pengesahan Kad (CVV), mengurangkan risiko yang ditanggung oleh pengguna semasa menggunakan platform mereka. Dengan merancang usaha kesedaran di Lembah Klang pada bulan-bulan berikutnya, mereka ingin memaklumkan pelanggan tentang cara menghentikan aktiviti penipuan menggunakan sistem e-dompet dengan penampilan sulung KA $ Hplus di Malaysia.

Pada sidang akhbar itu, ia juga mendedahkan bahawa Virtualflex dan IOUpay akan melancarkan Kad myIOU KA $ Hplus sepanjang hubungan eksklusif selama tiga tahun dalam dua peringkat. Pelanggan myIOU Beli Sekarang Bayar Kemudian (BNPL) semasa menerima Kad myIOU KA $ Hplus pada peringkat pertama, dan perkhidmatan BNPL dimasukkan ke dalam aplikasi pada peringkat kedua. Kerjasama kami bertujuan untuk memberikan pelanggan fleksibiliti dan pilihan dari segi pembayaran dengan memasukkan kad prabayar ini.

Kad myIOU KA $ Hplus ialah kad debit prabayar nilai tambah, sama seperti semua kad KA $ Hplus yang lain. Selain itu, ia mengandungi keupayaan pembayaran Visa yang membolehkan pengguna membuat pembelian di mana-mana sahaja kad Visa diterima. Ketua Pemasaran IOUpay, Cik Gwen Khor berkata, “Kerjasama dengan Virtualflex untuk melancarkan myIOU KA$Hplus Card menyediakan produk fintech yang inovatif dan mengukuhkan matlamat kedua-dua syarikat dalam menyediakan solusi pembayaran digital.”

Bagi menjadikan Malaysia sebuah negara yang lebih maju dari segi teknologi, Perbadanan Perwira Harta Malaysia (PPHM) dan KA $ Hplus bekerjasama mempromosikan pembayaran tanpa tunai sebagai kaedah utama untuk transaksi harian.

“Program Kampus Tanpa Tunai KA $ Hplus 2022,” yang menawarkan 100 institusi akses kos rendah kepada kemudahan kad prabayar Visa dan portal pengurusan akaun mikro, turut melancarkan beberapa inisiatif untuk mewujudkan persekitaran tanpa tunai sepenuhnya dalam komuniti, bermula dengan sekolah, kolej, dan universiti. Matlamat KA $ Hplus adalah untuk menjadikan transaksi tanpa tunai digunakan secara meluas bagi menyediakan generasi akan datang untuk menyesuaikan diri dengan perubahan teknologi.

“Kami komited di dalam menyumbang dan menambah baik kesejahteraan komuniti dengan solusi fintech yang menawarkan keselamatan maksimum, ketelusan, kemudahan, dan kebolehgunaan. Sama ada kita suka atau tidak, dunia menuju ke arah kaedah pembayaran digital dan tanpa tunai. Dengan pelancaran KA$Hplus dan myIOU KA$Hplus Card, kami berharap untuk memberi impak yang besar di Malaysia dengan melindungi pengguna dari aktiviti penipuan, pada masa yang sama, memajukan negara sebagai sebuah contoh di dalam menerapkan kemudahan fintech,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Virtualflex Sdn. Bhd., En. Heng Wa Seng.

Yang dihormati termasuk beberapa tetamu termasuk En. Ken Phua, Timbalan Presiden Persatuan Rantaian Runcit Malaysia (MRCA), Pn. Carol Fung, Pengurus Kanan Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC), dan En. Kenneth Kuan, Ketua Pegawai Kewangan IOU. YBhg Dato’ Sri Steven Eng, Penasihat Dewan Perniagaan Digital Malaysia. Pemimpin Pendapat Utama (KOL) Beatrice Chong, Putera Ameer, dan Chuojashni Subramaniam hadir bersama En. Wayne Wong, Ketua Pegawai Kawalan Kredit IOUpay, En. Lau Teck Huat, Ketua Pegawai Teknikal IOUpay, dan En. Yeap Yong Wei, Pegawai Komersial Serantau IOUpay.

100 pemohon pertama akan menerima kredit percuma sebanyak RM30 setiap hari dari 14 Julai hingga 16 Julai sebagai sebahagian daripada penyertaan Virtualflex di Pameran Runcit dan Francais Antarabangsa Malaysia (MIRF) 2022. Gedung Google Play dan Apple App Store kedua-duanya kini menawarkan KA Apl $ Hplus. Sila layari https://main.kashplus.my/ untuk maklumat lanjut.

CATEGORIES

COMMENTS

2.7k
Whatsapp40.8k