KAWAL SELIA SEGERA AGENSI PELANCONGAN DALAM TALIAN DAN KUATKUASAKAN GARIS PANDUAN PENGINAPAN KEDIAMAN JANGKA MASA PENDEK (STRA).

Industri Pelancongan Negara telah menerima reputasi negatif akibat daripada insiden yang semakin menular yang disebabkan oleh penjualan pangsapuri dan/atau rumah kediaman yang menyediakan penginapan dan/atau dengan menjalankan perniagaan seperti hotel tanpa sebarang lesen perniagaan (Haram ) atau tertakluk kepada mana-mana peraturan undang-undang.

Kami merujuk kepada berita tular yang tersebar dalam talian atau di laman media sosial sejak semalam, di mana pelancong Singapura mengadu dan menceritakan pengalaman pahit mereka, yang telah menimbulkan persepsi negatif dan tidak tepat terhadap industri pelancongan dan penginapan yang mereka miliki secara langsung. pengalaman dengan.

Sila rujuk kepada pautan-pautan berikut:

https://says.com/my/news/sporean-family-denied-refund-after-complaining-about-dirtyapartment-in-genting-highlands?fbclid=IwAR2Jlj65Vn8o-NZeYpVZ9t5UNyNX3nv9Kd6l6pg_CbobMH7VSAaMuiwPZE

https://www.facebook.com/217391881631388/posts/pfbid02rUuqvGEQhbJRfddQfnPqKQ7Z 5jhfovS1szktuGwPYYtxf6Xhk6m3bWqVeGdTtenRl/?d=n

Pentadbiran industri pelancongan dan penginapan ingin menggariskan bahawa kejadian itu tidak berlaku di hotel berlesen yang sah tetapi di unit kediaman yang ditempah dalam talian. Kami percaya bahawa peristiwa tular sebegini tidak sepatutnya berlaku kerana ia akan mencerminkan sektor hospitaliti khususnya dan sektor pelancongan secara amnya, yang akan menghalang pelancong daripada melawat Malaysia.

Kementerian Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan Malaysia (MoTAC) telah berusaha untuk menggiatkan semula industri pelancongan, dan kami menggesa semua pihak, termasuk agensi berkaitan, mengambil inisiatif dan bekerjasama dalam memenuhi kewajipan masing-masing bagi merealisasikan pemulihan industri perhotelan dan pelancongan.

OLEH ITU, KAMI MENGISYTIHARKAN INI SEBAGAI BENTUK PENJAJAHAN TEKNOLOGI INDUSTRI HOSPITALITI DAN PELANCONGAN, DAN KAMI MINTA KERAJAAN MALAYSIA SEGERA MELAKUKAN AKTA UNTUK MENGAWAL SEMUA JENIS EJEN PERJALANAN DALAM TALIAN (OTADIATE’s Short-Commodation-Commodation) ), yang telah ditangguhkan untuk beberapa lama bagi memastikan syarat-syarat yang dinyatakan di atas dapat dikawal dan langkah-langkah sewajarnya diambil untuk memastikan industri pelancongan dan hospitaliti terpelihara dan tidak dicemari oleh mana-mana pihak yang tidak berlesen. atau yang tidak berada dalam industri penginapan (Hospitality) yang sah.

Persatuan Hotel Bajet & Perniagaan Malaysia (MyBHA) dan Tourism Malaysia telah bekerjasama secara strategik untuk menggalakkan kebangkitan semula sektor pelancongan, yang akan membantu pemulihan ekonomi negara secara keseluruhan.

Atas sebab ini, beberapa ahli Persatuan Hotel dan Perniagaan Bajet Malaysia (MyBHA) telah menyediakan 7,960 pembeli eboucher bernilai RM50 dengan nilai pembelian minimum RM60. Semua e-baucar boleh didapati di aplikasi Shopee, dan kami menggesa semua keluarga Malaysia untuk mengambil kesempatan daripada inisiatif yang telah disediakan oleh kerajaan Malaysia dengan segera dan tidak melepaskan peluang ini.

CATEGORIES
2.7k
Whatsapp40.8k