KEJAYAAN PROGRAM PEMBANGUNAN FRANCAIS MIKRO DAN FRANCAIS MAMPU MILIK DALAM MEMASTIKAN GOLONGAN B40 DAN M40 SEBAGAI PEMILIK FRANCAIS

Program Francais Mikro dan Mampu Milik (F3M), yang dilaksanakan oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) dengan kerjasama Persatuan Francais Malaysia (MFA), telah mula menunjukkan kejayaan dalam melahirkan pemilik francais daripada B40 dan M40. kumpulan. Pencapaian ini juga telah berjaya mengintegrasikan kumpulan ini dengan pertumbuhan pasaran francais dan menepis mitos bahawa francais adalah perusahaan “syurga” kerana keperluan modalnya yang tinggi. Matlamat kedua pelaksanaan KPDNHEP bagi F3M adalah untuk menggalakkan penyertaan kumpulan B40 dan M40 dalam industri francais, baik sebagai pekerja cawangan francais dan sebagai pemilik jenama francais nama francais serantau yang terkenal.

  1. Untuk mengetahui tentang kemajuan terkini dalam pengurusan cawangan francais di bawah pelaksanaan F3M, YB Dato’ Rosol bin Wahid, Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal (KPDNHEP), melawat outlet Global Art Damansara Perdana di Petaling Jaya, Selangor , dan bertemu dengan pemilik kedai, Cheong Shu Qi, kumpulan B40. Salah satu lokasi francais yang ditubuhkan oleh KPDNHEP melalui inisiatif Matching Grant di bawah pelaksanaan Program F3M ialah Global Art Outlet Damansara Perdana. Jenama francais antarabangsa dengan 168 lokasi di dalam negara dan 493 lokasi di luar negara dipanggil Global Art. Seni Global setakat ini telah mencapai 21 negara, termasuk AS, Indonesia, Vietnam, Hong Kong, India, Australia dan Arab Saudi.

  1. Program F3M, yang dilancarkan pada 2021 dan bertujuan untuk meningkatkan bilangan firma francais berskala kecil, harga berpatutan di seluruh negara sambil turut membantu dalam mengumpul wang dengan meningkatkan taraf hidup bagi kumpulan B40 dan M40. Program F3M, yang telah dilaksanakan, bukan sahaja memberi peluang kepada francaisor untuk membina jenama francais mereka tetapi juga boleh menyebabkan kemunculan lebih ramai pemain dalam industri, khususnya dalam kalangan generasi muda M40 dan B40 selaras dengan matlamat kerajaan. mengecilkan jurang pendapatan dan menurunkan kadar pengangguran.
  2. KPDNHEP mengiktiraf pencapaian penerima geran yang berjaya mewujudkan perniagaan francais di bawah inisiatif ini dan dedikasi semua pihak yang terlibat dalam menjayakan Program F3M. Diharapkan kerajaan mengambil kira pelanjutan Program F3M dari semasa ke semasa bagi meningkatkan bilangan pemilik perniagaan francais pada masa hadapan dan jumlah pekerjaan baharu yang diwujudkan.

CATEGORIES
Share This