KUMPULAN U.K’S TAMPIL DENGAN KONSERT PERTAMA BUAT JULUNG KALINYA

Kugiran pop rock bersaing hebat pada awal 1990-an. Exist, Slam, Visa, dan Damasutra, sebagai contoh, dapat memantapkan diri dalam industri rakaman dan muzik tempatan pada masa itu.

Siapa sangka U.K.s, dahulunya dikenali sebagai Ukays, telah menjadi kumpulan muzik terkenal dengan pengikut yang ramai di Asia Tenggara, khususnya di Malaysia, Indonesia, Singapura dan Brunei?

Kumpulan muzik Saari Amri mengeluarkan tujuh album studio antara 1989 dan 1998: Tinggal Irama (1989), Mencari (1992), Bisa Berbisa (1994), Tajam Menikam (1995), Panas Berpanjangan (1996), Cuma Aku Yang Hidup (1997), dan Pijar Kasmaran (1998). (2000).

Album ketiga mereka, Bisa Berbisa, menjadi rekod terlaris di pasaran tempatan, terjual 400,000 salinan, manakala album keempat mereka, Tajam Menikam (1995), adalah album terlaris di Indonesia, terjual 700,000 salinan, mendorong band itu terkenal di negara jiran.

Realitinya, selain daripada Climate, U.K. ialah salah satu kumpulan muzik pop rock dengan banyak lagu hit, lagu pembunuh dan lagu yang mudah untuk dinyanyikan bersama. ‘Kau Satu-Satunya,’ ‘Seksa,’ ‘Sebak,’ ‘Tergamak Kau,’ ‘Pahit Akan Manis Akhirnya,’ Siapa Yang Rampas Cintamu,’ Bila Diri Disayangi,’ dan ‘Disana Menanti Di sini Menunggu’ adalah antara hit mereka. lagu.

KONSERT REUNION 25 TAHUN U.K. akan berlangsung bagi memperingati 25 tahun penglibatan mereka dalam artis rakaman dan industri muzik tanah air bertempat di Panggung Sari, Istana Budaya pada dua malam berturut -turut bermula 17 Jun sehingga 18 Jun 2022.

Anggota asal kumpulan U.K iaitu Mohd Azmir Muhammd Yusuf atau Amir sebagai vokalis, Rozdenil Toni (Denil) sebagai gitaris, Mohd Saleh Mohd Alias (Olley) sebagai pemain bass, dan Am sebagai pemain dram, akan membuat persembahan pada 25 TAHUN ini. KONSERT REUNION U.K., anjuran Mac Training Sdn Bhd dengan kerjasama RCD Concepts Sdn Bhd

Amir dan rakan-rakannya disokong selama dua jam oleh dua pengarah muzik terkenal, Mohd Rafi Bin Shafie (Rafi) dan Ahmad Firdaus Mahmud (Firdaus) dan Mustafa Kamal Ahmad (Mus Satira). Tiga pemuzik yang luar biasa ini adalah antara penghibur yang kerap terlibat dalam hampir setiap prosedur rakaman studio di UK di bawah naungan Allahyarham Izhar selaku penyusun muzik.

Bukan sahaja Pengarah Muzik Rafi dan Firdaus, mereka juga merupakan pemuzik jemputan kumpulan Mohram, yang menampilkan Mohar dan Ramli, serta kumpulan vokal latar terkenal Jad Lobo.

Ia menjadi lebih bermakna apabila Pengarah kreatif Shamsul Cairel dan Pengarah Teknikal terkenal Dato’ Sri Rozaimi Che Di, yang juga Pengarah Urusan RCD Concepts Sdn Bhd, menyentuh KONSERT REUNION 25 TAHUN U.K.’s

Penerbit Mac Training Centre Sdn Bhd dan RCD Concepts Sdn Bhd teruja untuk menganjurkan konsert untuk kumpulan U.K’s, yang pertama kali dipentaskan, menurut Samirah Hambali, penerbit.

“U.K’s adalah sebuah nama yang besar dan mempunyai pengikut yang ramai bukan sahaja di Malaysia tetapi juga di negara jiran tetangga.

“Pasti ramai yang teruja dan sudah lama menantikan sebuah konsert berskala besar daripada U.K’s ini yang pastinya akan menghiburkan serta dapat membangkitkan semula nostalgia kehebatan kumpulan U.K’s pada suatu masa dahulu.

“Pihak kami juga mengalu-alukan kesediaan mana-mana pihak korporat yang sudi menaja KONSERT U.K’S REUNION 25 TAHUN ini sebagai sebahagaian daripada projek atau kempen Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) bagi membuka ruang dan peluang kepada warga seni baik di depan tabir mahupun di belakang tabir untuk bekerja semula setelah lama terkesan akibat pandemik,” katanya.

Sementara itu, vokalis U.K’s, Amir melahirkan rasa gembira kerana ditawarkan peluang mengadakan konsert berskala besar di venue terkenal seperti Istana Budaya.

“Seperti yang kita semua sudah sedia maklum, beraksi di Istana Budaya adalah impian setiap artis rakaman dan peluang seperti ini tidak harus dilepaskan U.K’s. Peluang beraksi di Istana Budaya dapat membuktikan lagi pencapaian dan tanda aras yang lebih tinggi dalam kerjaya muzik kami selama ini.

“Saya percaya konsert ini memang cukup dinantikan peminat-peminat setia yang selama ini membesar dengan lagu-lagu U.K’s. Setiap lagu pastinya mempunyai nostalgia tersendiri buat mereka.

“Lagu-lagu U.K’s memamg mempunyai impak yang tersendiri. Ada mendengar lagu U.K’s kerana putus cinta. Yang bercinta kerana lagu U.K’s pun ada. Semua orang punya nostalgia masing-masing dengan lagu U.K’s,” katanya.

Menurut Amir, memilih 25 buah lagu untuk dipersembahkan dalam acara ini nanti merupakan satu kesukaran buat mereka kerana mempunyai banyak lagu hit.

“Dari awal lagi, kita sudah senaraikan lebih daripada 30 buah lagi dan untuk memilih 25 buah lagu daripada senarai ini cukup memeningkan, apatah lagu ia perlu diaturkan mengikut kesesuaian segmen dan repertoire.

“Tapi, apa yang boleh saya katakan di sini, semua lagu-lagu hit U.K’s jadi jadi kegemaran setiap peminat, kita akan nyanyi dan persembahkan”, tambahnya lagi.

KONSERT REUNION U.K ‘S 25 TAHUN ini diadakan bukan sahaja untuk memperingati pencapaian dan jatuh bangun U.K. dalam kerjaya muzik mereka, tetapi juga sebagai penghormatan kepada Saari Amri, yang telah menaikkan kemasyhuran U.K. melalui melodi yang menyengat. .

Malah, ia dipentaskan sebagai penghormatan kepada penyokong setia U.K’s di Malaysia, Indonesia, Singapura, dan Brunei, yang sangat menyokong usaha muzik kumpulan itu.

Konsert itu, yang turut diiringi Strings Chamber of the Malaysian National Symphony Orchestra (OSK), akan menyertakan persembahan Saari Amri bersama U.K’s dalam satu penghormatan istimewa.

Nasional FM, F&N Beverages Marketing Sdn Bhd, Perak Agrotourism Resort (Patro), Angsana Travel & Tours, iLasso Tickets, Acoustic and Lighting System Sdn Bhd, Seinnheizer Asia, Heaven Studio, Scream Studio, Premiera Hotel Kuala Lumpur dan Istana Budaya adalah merupakan salah satu daripada rakan kongsi strategik untuk konsert reunion U.K’s selama 25 tahun ini.

Nazrin Shah Tailor, Butik First Time Around, Marsita Catering, Pak Tam Sri Corner, dan Johans Corner adalah antara rakan kongsi utama lain yang membantu.

Tiket menyaksikan konsert ini berharga RM99 9, RM777, RM555, RM333 dan RM111. Sebarang pertanyaan mengenai tiket, hubungi Hotline: 03-21706333/ (WhatsApp): 01113297822 atau layari http://ilassotickets.com.

CATEGORIES

COMMENTS

2.7k
Whatsapp40.8k