MAJLIS MENANDATANGANI MEMORANDUM PERSEFAHAMAN ANTARA JABATAN PERANGKAAN MALAYSIA DAN ASIA PACIFIC UNIVERSITY OF TECHNOLOGY AND INNOVATION

YBhg. Dato’ Sri Dr. Mohd Uzir Mahidin, ketua perangkaan kerajaan Malaysia, dan YBrs. Madya Dr Ho Chin Kuan, naib canselor universiti itu, menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) antara Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM) dan Universiti Teknologi dan Inovasi Asia Pasifik (APU) hari ini di hadapan wakil kanan kedua-dua organisasi .

Dengan menandatangani MoU ini, DOSM dan APU bersetuju untuk bekerjasama dalam pelbagai projek, termasuk analisis data, penyelidikan, bertukar-tukar penemuan analisis, dan membuat penemuan baharu. Seiring dengan itu, MoU ini mempraktikkan kerjasama dalam bidang penyelidikan statistik dan perkongsian pengetahuan, penyediaan maklumat, penyimpanan dan pertukaran, dan pertumbuhan kualiti maklumat rasmi seperti yang dikehendaki oleh undang-undang.

Melalui penggunaan kaedah statistik termaju, aplikasi sains data dan analitik, serta strategi canggih lain, kerjasama ini dijangka membantu pembangunan pakar kawasan di kedua-dua belah pihak untuk memenuhi keperluan data semasa dan masa hadapan. Perjanjian antara DOSM dan APU adalah perjanjian ke-22 yang telah ditandatangani DOSM dengan institusi pengajian tinggi.

CATEGORIES

COMMENTS

2.7k
Whatsapp40.8k