MAJLIS MENANDATANGANI MEMORANDUM PERSEFAHAMAN ANTARA JABATAN PERANGKAAN MALAYSIA DAN UNIVERSITI TEKNOLOGI MALAYSIA

Di hadapan wakil kanan kedua-dua organisasi, Ketua Perangkawan Malaysia, YBhg. Dato’ Sri Dr. Mohd Uzir Mahidin, dan Naib Canselor Universiti Teknologi Malaysia, YBhg. Profesor Datuk Ts. Dr Ahmad Fauzi Ismail, menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) antara Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM) dan Universiti Teknologi Malaysia (UTM).

Selaras dengan terma Memorandum Persefahaman ini, DOSM dan UTM akan bekerjasama dalam projek penyelidikan, projek analisis data, dan penyebaran pengetahuan baharu dan kesimpulan analisis. Selain itu, MoU ini mempraktikkan kerjasama dalam bidang penyelidikan statistik dan pertukaran pengetahuan, penyediaan maklumat, penyimpanan dan pertukaran, dan peningkatan tahap maklumat rasmi mengikut undang-undang yang akan dipersetujui bersama.

Perkongsian ini dijangka akan membantu kedua-dua pihak meningkatkan kepakaran bidang mereka supaya mereka boleh menggunakan kaedah statistik termaju, sains data dan alatan analitik, serta strategi canggih lain untuk memenuhi permintaan data semasa dan masa hadapan mereka. Perjanjian antara DOSM dan UTM adalah MoU ke-23 yang dimeterai syarikat dengan institusi pengajian tinggi.

CATEGORIES

COMMENTS

2.7k
Whatsapp40.8k