MALAYSIA DAN INDONESIA LIHAT KOLABORATIF USAHA MEMBINA SEMULA INDUSTRI ACARA PERNIAGAAN

Makan malam rangkaian anjuran MyCEB yang mengumpulkan Kementerian Pelancongan dan Ekonomi Kreatif, Persatuan Perusahaan Pameran Indonesia (IECA-Asperapi), Konvensyen & Pameran Indonesia, Pusat Konvensyen Jakarta, Penganjur Persidangan Profesional, kedua-dua sektor awam dan swasta, dan beberapa media tempatan.

Biro Konvensyen & Pameran Indonesia (MyCEB) memberikan sokongan menggalakkan untuk lawatan rasmi Biro Konvensyen & Pameran Malaysia (MyCEB) ke Jakarta, yang bertujuan untuk menggalakkan hubungan yang lebih erat bagi pertumbuhan industri acara perniagaan antara Malaysia dan Indonesia.

Bagi mengukuhkan hubungan untuk pertumbuhan industri acara perniagaan antara Malaysia dan Indonesia, Biro Konvensyen & Pameran Malaysia (MyCEB) mengadakan lawatan rasmi ke Jakarta. Rakan sejawat mereka memberikan maklum balas yang menggalakkan tentang lawatan tersebut. Ia sedang dibincangkan dengan lebih lanjut untuk mengetahui sama ada terdapat sebarang peluang untuk kedua-dua negara bekerjasama secara strategik dengan cara yang menguntungkan semua pihak yang terlibat dan memberi impak ekonomi yang lebih besar.

“Dengan pembukaan sempadan kami pada 1 April, pelawat acara perniagaan akan mendapat manfaat yang besar tanpa syarat lagi untuk ujian PCR Covid-19 atau insurans Covid-19. Walau bagaimanapun, lebih banyak usaha diperlukan untuk memulakan semula industri ini dan kerjasama dengan negara jiran seperti Indonesia adalah sangat penting. Oleh itu, kita perlu mencari titik persamaan bagi pihak berkepentingan industri untuk bekerjasama dan bergerak ke hadapan. Sehubungan itu, MyCEB akan berusaha sedaya upaya untuk menjadikan kerjasama ini bermakna dan berjaya. Walaupun Malaysia mempunyai pengalaman luas dalam mengadakan acara antarabangsa, banyak lagi yang boleh kita pelajari daripada Indonesia yang akan menjadi tuan rumah Sidang Kemuncak G20 yang berprestij pada November ini.” kata Dato’ Sri Abdul Khani Daud, Ketua Pegawai Eksekutif MyCEB.

Ucapan yang disampaikan oleh Hosea Andreas Runkat, Pengerusi Persatuan Perusahaan Pameran Indonesia (ASPERAPI) semasa makan malam rangkaian yang diadakan di Plataran Menteng, Jakarta.

Encik Hosea Andreas Runkat, Pengerusi Persatuan Perusahaan Pameran Indonesia (IECA-Asperapi) dan Pengarah Pusat Konvensyen Balai Sidang Jakarta (JCC), menjawab cadangan Malaysia untuk bekerjasama dengan berkata: “Kami berbesar hati dapat bekerjasama dengan rakan sejawatan kami. juara industri untuk mencipta lebih banyak peluang perniagaan ke perniagaan untuk rantau ini di tengah-tengah kesan wabak itu. Ini akhirnya akan menarik dan meyakinkan keyakinan pemimpin dunia antarabangsa, pembuat keputusan, dan pelabur berpotensi terhadap keupayaan Malaysia dan Indonesia untuk menjalankan mesyuarat bertaraf dunia dan bertanggungjawab dalam era norma baharu ini.”

“Tidak dinafikan, Indonesia dan Malaysia semakin pulih daripada wabak itu, dan menjadi kuasa ekonomi bagi rantau ini. Oleh itu, bergerak ke hadapan melalui kerjasama industri, adalah penting bagi kami di ASPERAPI dan kami mengucapkan terima kasih kepada MyCEB atas isyarat baik ini.”

Dato’ Sri Abdul Khani Daud, Ketua Pegawai Eksekutif MyCEB bersama Ryan Adrian, Presiden Pengarah Pameran Konvensyen Indonesia (ICE) di Plataran Menteng, Jakarta.

Ekonomi Malaysia sentiasa boleh bergantung kepada MyCEB untuk menerajui penganjuran inisiatif bagi mewujudkan peluang rangkaian tambahan yang akan membawa kepada petunjuk dan kontrak perniagaan baharu. Secara keseluruhannya, mengukuhkan reputasi dan kedudukan Malaysia sebagai lokasi acara korporat yang paling dicari di dunia dan rantau ini.

Let’s BE Greater, Together.

CATEGORIES
Share This