MENUNTUT KEADILAN HAK MILIK TANAH KELUARGA TUAN OMAR

Di Mahkamah Sesyen bandar raya ini, seorang peguam hari ini membuat pengakuan tidak bersalah atas pertuduhan pecah amanah membabitkan harta bernilai RM1.52 juta pada 2017.

Dakwaan itu dibacakan kepada defendan, Mohd. Zawahid Ya, 46, yang membuat pengakuan tidak bersalah di hadapan Hakim Helina Sulaiman.

Mengikut pertuduhan, bapa kepada lima anak itu didakwa melakukan pecah amanah jenayah terhadap pemilikan harta yang diamanahkan antara 9 Mei dan 11 Ogos 2017 di pejabat firma guamannya sendiri di Subang Bestari. Bapa kepada lima anak itu ialah seorang peguam di Tetuan Mohd Zawahid & Co. dan diamanahkan wang berjumlah RM1.52 juta.

Pertuduhan dibuat mengikut Seksyen 409 Kanun Keseksaan yang jika sabit kesalahan boleh dihukum penjara sehingga 20 tahun dan sebat serta boleh dikenakan denda.

Selepas pertuduhan dibacakan, Timbalan Pendakwa Raya Muhammad Uzair Abd. Munir memberitahu mahkamah bahawa Mohd. Zawahid telah melanggar amanah, iaitu jenayah di mana hukumannya tidak dapat dijamin kerana ia melibatkan sejumlah wang yang besar.

Peguam Mohd. Zawahid, Fahmi Abd. Moin, kemudian merayu kepada mahkamah untuk menggunakan budi bicaranya, walaupun beliau menegaskan bahawa jumlah bon sehingga RM200,000 adalah berlebihan dan keras.

Bagaimanapun, atas budi bicara Hakim Helina Sulaiman, beliau kemudian membenarkan ikat jamin RM50,000 dan seorang penjamin, berserta syarat tambahan iaitu pasport diserahkan kepada mahkamah dan tertuduh mesti hadir sebulan sekali di balai polis tempatan.

Kes itu akan dibawa semula pada 9 Ogos ini sebelum prosiding ditangguhkan iaitu esok.

Plaintif, Tuan Omar, akan menggunakan peluang ini untuk bercakap dengan media di luar mahkamah bagi mendapatkan keadilan dan haknya selepas 19 tahun mempertahankan diri tanpa henti dan terdesak.

CATEGORIES

COMMENTS

2.7k
Whatsapp40.8k