MIMPI JADI KENYATAAN! ZIVA MAGNOLYA LANCAR ALBUM SULUNG BERJUDUL MAGNOLYA

Selepas menembusi perniagaan muzik pada tahun 2020, Ziva Magnolyaki, penyanyi yang menakjubkan, mengeluarkan rekod sulungnya, Magnolya, melalui Universal Music Indonesia.

Selepas bersaing dalam Indonesia Idol musim sepuluh hampir dua tahun lalu, program pencarian bakat terkemuka, album Magnolia bagaikan mimpi menjadi kenyataan buat penyanyi berusia 21 tahun itu.

Siapa sangka penyertaan Ziva dalam siri realiti itu mampu meningkatkan kesedaran tentang dirinya dan kemahirannya yang luar biasa, membawa kepada pertumbuhan kerjaya seninya dan perhatian ramai peminat muzik Indonesia.

Magnolya dipilih sebagai nama album kerana ia menggambarkan kecemerlangan Ziva sebagai penyanyi dengan sempurna. Pada hakikatnya, apabila matlamat Ziva untuk mencipta album penuh akhirnya tercapai, nama Magnolya mungkin dilihat sebagai penegasan dan tanda yang menggalakkan. Di samping itu, fakta bahawa Magnolya dipilih sebagai tajuk album menunjukkan kekuatan artis dalam dunia seni selain menjadi sumber kebanggaan yang tidak terduga.

Lapan lagu membentuk CD Magnolya, lima daripadanya pernah diterbitkan oleh Ziva sebelum ini.

Pada 26 Jun 2020, Ziva mengeluarkan single sulungnya, Tak Sanggup Melupa #TerlanjurMencinta, yang merupakan salah satu daripadanya. Turut dimuatkan ialah lagu Mata-Mata Harimu, Sampai Kapan, Terlukis Indah berduet bersama Rizky Febian, dan single terbaru Peri Cintaku yang dikeluarkan pada April tahun lalu.

Lagu Peri Cintaku yang mendapat 28 juta tontonan di YouTube dalam tempoh tiga bulan sahaja menarik kerana mampu menghasilkan fonomena yang menakjubkan. Selain itu, lagu itu berada dalam tiga teratas pelbagai carta pada platform digital dan merupakan muzik sohor kini teratas di YouTube.

Pemilihan Ziva sebagai Duta Spotify EQUAL dari Indonesia untuk bulan Julai, sekali gus menghiasi papan iklan digital gergasi di Times Square, New York, Amerika Syarikat (AS) berlaku hanya beberapa hari sebelum pelancaran album sulungnya yang mengejutkan dan menggembirakan peminat setianya. dari Indonesia untuk bulan Julai, sekali gus menghiasi papan iklan digital gergasi di Times Square, New York, Amerika Syarikat (AS) beberapa hari sebelum pelancaran album sulungnya.

Album Magnolya termasuk tiga lagu baharu yang tidak pernah didengari atau dikeluarkan secara terbuka selain lima lagu berjaya yang telah pun dikeluarkan. Tiga lagu tersebut ialah Pilihan Terbaik, Bahagia?, dan Munafik. Ziva bekerjasama dengan SOIN untuk menulis lagu Munafik. Kerana tiada jaminan, ia menggambarkan kisah rindu pada percintaan yang tidak pernah menjadi kenyataan. Lagu ini menaikkan genre balada pop dan dipertingkatkan dengan bahagian piano dan tali, menjadikannya lebih memikat untuk didengari. Ziva menggunakan selok-belok muzik ceria dan pop yang mesra untuk lagu Bahagia? Biarpun lagu Ziva dan SOIN ini berkisarkan tentang hati seseorang yang terluka selepas ditinggalkan pasangannya, namun lagu tersebut masih mampu menyentuh jiwa pendengar.

Selepas itu, lagu Pilihan Yang Terbaik nyanyian Seto Bramana menjadi antara balada cinta yang menyedihkan apabila memperkatakan berakhirnya sebuah percintaan. Dalam pelbagai titik lagu ini, cello menambahkan kemanisan pada balada cinta yang sangat indah yang sesuai dengan ceritanya.

Lapan lagu daripada album Magnolya boleh dimainkan dalam format audio merentas semua platform digital. Tiga lagu baharu yang ditampilkan mempunyai audio serta video di halaman YouTube rasmi Ziva Magnolya.

Kuusa XYZ dan pembikin filem Isdam Atrahadena membuat muzik video untuk lagu Munafik. Chicco Kurniawan yang sebelum ini terlibat dengan muzik video Peri Cintaku merupakan antara penghibur muda berbakat yang boleh dilihat dalam muzik video Munafik.

Pada masa yang sama, lirik video untuk dua lagu baharu iaitu Bahagia dan Pilihan Terbaik akan dicipta. Holyred Studioworks menghasilkan Lagu Bahagia, dan VSLZM menghasilkan Pilihan Terbaik. Konsep inovatif, kausa.xyz, juga akan mendedahkan lirik video Munafik berikutan ini.

Selain itu, lirik video untuk dua lagu baharu iaitu Bahagia dan Pilihan Terbaik akan dicipta pada masa yang sama. Walaupun Pilihan Terbaik dicipta oleh VSLZM, Lagu Bahagia dicipta oleh Holyred Studioworks. Selepas ini konsep inovatif kausa.xyz juga akan menyediakan lirik video Munafik.

CATEGORIES
Share This