OPPO Find X5 Pro 5G Kini Berada di Pasaran Malaysia

Oppo Find X5 Pro, alat Android terbaharu Oppo, telah dikeluarkan sebagai telefon utama di Malaysia pada bulan Mei.

Sebelum itu, pada Februari tahun lalu, Oppo Find X5 Pro, susulan Oppo Find X3 Pro, telah diperkenalkan ke pasaran seluruh dunia.

Apa yang menjadikan ini unik ialah Oppo buat pertama kalinya membuat cip MariSilicon X NPU yang sangat mengagumkan.

Untuk pengetahuan semua NPU, juga dikenali sebagai Neural Processing Unit, iaitu peranti yang digunakan terutamanya untuk memproses gambar yang ditangkap oleh kamera.

Kamera atau video sudah pasti salah satu elemen penting yang diketengahkan hari ini sebelum seseorang memilih untuk mendapatkan telefon pintar dalam kes ini.

 

Pemproses yang dipanggil MariSilicon X membolehkan telefon merakam video 4K dengan “pratonton langsung”, Video Malam AI 4K dan kapasiti untuk memproses RAW dalam masa nyata. Akibatnya, CPU akan kurang bekerja terlalu banyak, dan imej dan filem juga boleh dikendalikan dengan lebih berkesan dan berkesan.

Fail RAW termasuk maklumat yang lebih tepat, seperti bayang-bayang, imbangan putih dan sorotan yang lebih tepat, oleh itu jurugambar lebih cenderung untuk menggunakannya. Hasselblad, pembuat kamera Sweden yang terkenal dan seorang “legenda” dalam dunia fotografi, juga telah bekerja dengan Oppo! Perkongsian selama tiga tahun ini akan menghasilkan keluaran beberapa telefon pintar Oppo lain yang menampilkan kamera Hasselblade.

Oppo Find X5 Pro dalam contoh ini mempunyai sistem tiga kamera di bahagian belakang, dua daripadanya mempunyai lensa 50MP dan sensor Sony IMX766.

50MP adalah untuk keupayaan ultra lebar, manakala satu untuk sensor utama.

Kamera utama dan ultra lebar boleh menghasilkan semula gambar menggunakan penderia yang sama ini dengan warna yang tidak jauh berbeza.

Sensor telefoto 13MP dengan 2X optik, 5X hibrid dan zum 20X membentuk sensor ketiga.

Pengguna boleh menggunakan mod XPan seolah-olah mereka menggunakan kamera Hasselblad Xpan secara tradisional kerana perkongsian dengan Hasselblad.

Ia akan dipaparkan dalam mod monokram mengikut tetapan asal, tetapi pengguna masih boleh memilih untuk menukar kepada mod berwarna-warni jika mereka suka.

Oppo Find X5 Pro mempunyai bateri 5000mAh yang lebih besar daripada pendahulunya dan mengecas lebih cepat—kurang daripada satu jam.

Proses pengecasan telah dipertingkatkan dengan sokongan untuk 80W, yang sudah pasti memendekkan masa yang diperlukan untuk mengecas semula telefon pintar.

Penggunaan mempunyai kesan ke atas prestasi bateri dalam senario ini. Ukuran skrin pada masa (SOT) boleh antara 6 dan 7 jam secara purata, dengan maksimum 12 jam apabila menggunakan tetapan skrin biasa.

Ia menampilkan ciri-ciri kelas tinggi kerana reka bentuk belakang yang diperbuat daripada bahan seramik sebenar yang sangat keras, yang bertujuan untuk menawarkan pengalaman premium yang tersendiri.

Oppo X5 Pro direka bentuk untuk menjadi dua kali lebih tahan lama daripada kaca konvensional berkat bahagian belakang seramiknya, yang mempunyai kadar pelesapan haba yang tinggi dan kalis percikan, air dan habuk dengan penarafan IP68.

OPPO Find X5 Pro 5G mempunyai harga runcit yang disyorkan (RRP) sebanyak RM4,999. Ceramic White dan Glaze Black adalah dua warna yang ditawarkan.

CATEGORIES

COMMENTS

2.7k
Whatsapp40.8k