PELANCARAN BUKU INTERAKTIF OHSEM! AR JOM SOLAT!

 

Bersedia untuk beribadat semasa dalam perjalanan bersama Alif dan Sofia. Blinspot Studios dan Primeworks Studios telah mengeluarkan buku interaktif dengan teknologi Augmented Reality (AR) untuk membantu kanak-kanak belajar untuk menunaikan solat. OHSEM! AR Jom Solat!.

Ini juga menggunakan aplikasi OHSEM! AR sebagai salah satu inovasi terbaru yang boleh menjadi alat bantuan mengajar yang menarik untuk kanak-kanak dan juga ibubapa. Pelancaran siri buku ini bersempena Hari Kebangsaan ke-65, yang berlangsung di acara Fiesta 1957 : “Tetap Bersama” yang bertempat di Central Market, Kuala Lumpur hari ini.

Siri buku OHSEM! AR Jom Solat! Merupakan buku panduan solat yang lengkap disampaikan melalui teknologi AR yang sesuai sebagai bahan rujukan untuk membimbing kanak-kanak seawall usia tiga tahun untuk belajar dengan kaedah menggunakan visual animasi dan juga sokongan audio. Tersedia dalam dua versi untuk lelaki dan perempuan, ia sekaligus dapat memudahkan anak-anak untuk menguasai bacaan dan hafalan sambal ditemani watak cilik dari siri animasi Alif & Sofia. Bukan itu sahaja, siri buku ini turut dilengkapi aktiviti mewarna.

 

Blindspot Studios, diketuai oleh Ketua Pegawai Eksekutif Encik Lukman Othman, memilih penulisan, reka bentuk animasi, ilustrasi, dan struktur pengajaran untuk siri buku ini. Tambahan pula, siri buku ini mendapat sokongan daripada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) yang memainkan peranan penting dalam memastikan semua kandungan yang ada menepati piawaian dan garis panduan patuh Syariah.

 

Pelancaran OHSEM AR!, menurut Puan Nini Yusof, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif, Rangkaian Televisyen Media Prima, pelancaran OHSEM AR! Jom Solat! Disebabkan proses pembelajaran untuk kanak-kanak boleh disampaikan melalui kandungan animasi yang menarik, ia merupakan langkah proaktif untuk memudahkan pengguna menimba ilmu agama secara interaktif dan lebih berkesan.

Kaedah pembelajaran interaktif ini juga cuba mengetengahkan watak-watak kecil daripada siri animasi Alif & Sofia sebagai contoh kandungan animasi bertemakan Islam di Malaysia. Akaun rasmi Shopee Blindspot Studios, “ohsemoutlet,” dan laman web www.blindspot.my menjual siri buku ini pada harga RM39.9O setiap satu. Tambahan pula, ia boleh didapati di Ekspo Usahawan Selangor, “SELBIZ,” pada 3 & 4 September, serta pesta buku “Big Bad Wolf” yang akan datang. perisian OHSEM! AR boleh dimuat turun secara percuma dari Gedung Google Play, Gedung Apl Apple atau Galeri App Huawei.

 

 

 

CATEGORIES
Share This