Notice: Function WP_Scripts::localize was called incorrectly. The $l10n parameter must be an array. To pass arbitrary data to scripts, use the wp_add_inline_script() function instead. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 5.7.0.) in /home/beritahari/domains/beritaharian.my/public_html/wp-includes/functions.php on line 6078

Pelbagai Kejadian Misteri Berlaku Semasa Penggambaran filem Musyrik.

Arjin Uppal, pengarah filem seram Musyrik – Api Neraka Menantimu yang sangat berbakat, mengalami banyak peristiwa pelik dan menakutkan semasa penggambaran!

Filem terbitan White Merpati Entertainment Sdn Bhd itu mempunyai persembahan utama oleh Aeril Zafrel, Ashraf Muslim, dan Ruhainies. Also present were Neera Azizi, Arwan Umar, Qaseh Shuhada, and Aishah Ilias.

Menurut Arjin, 33, antara kejadian aneh ialah melihat Ruhainies menggenggam batu nisan di tanah perkuburan kira-kira pukul tiga pagi.

“Batu nisan bukanlah props, sebaliknya saya menggunakan batu nesan sebenar diambil dari tanah perkuburan berkenaan bagi merealisasikan babak ini.

“Ia sepatutnya hanya satu babak panjang, tetapi apabila potong babak ini, kamera masih berpusing dan tidak berhenti seolah-olah ada sesuatu yang menggerakkannya,” katanya.

Arjin melaporkan dia tidak pernah melakukan interaksi yang pelik sebelum ini, dan ia membuatkan dia berasa bimbang.

“Bayangkan, kamera masih menyala selepas ‘switch’ ditutup. Hanya selepas bateri dikeluarkan daripada kamera barulah ia berhenti berpusing,” katanya.

Selain dia, salah seorang pelakon watak Wati iaitu isteri Aeril, Aishah juga terpaksa berhadapan dengan situasi pelik, menurut Arjin.

“Ia membabitkan babak Aishah baring dalam kubur. Secara tiba-tiba, seluruh badan Aishah ditumbuhi gelembung gatal dan penggambaran tidak dapat diteruskan,” katanya.

Sebagai pengarah, Arjin berkata, dia berlagak cool apabila insiden pelik melibatkan Aishah berlaku.

“Aishah terpaksa dibawa ke klinik untuk mendapatkan rawatan dengan segera. Keadaan Aishah hanya okay selepas berehat dan penggambaran hanya disambung semula pada keesokan harinya. Saya percaya kejadian aneh yang menimpa Aishah adalah gangguan mistik,” katanya.

Sebagai tindak balas kepada soalan tentang latar, Arjin menyatakan bahawa dua lokasi—tanah perkuburan dan rumah kampung lama yang terbiar—digunakan untuk penghasilan Musyrik – Api Neraka Menantimu!

“Saya masih ingat kami diminta penjaga menyiapkan babak di rumah lama berkenaan sehingga jam 12 tengah malam. Namun, babak dalam rumah hanya selesai pada jam 2 pagi. Seterusnya, kami terus ke lokasi tanah perkuburan. Ketika di tanah perkuburan, saya dapatkan merasakan sesuatu menyentuh belakang leher. Saya percaya ia gangguan mistik, tetapi saya buat tak tahu,” katanya.

Arjin berkata, dia turut berdepan dengan kejadian aneh ketika penggambaran di kawasan hutan.

Arjin Uppal, pengarah filem seram Musyrik – Api Neraka Menantimu

“Saya pergi belakang rumah untuk mencuci tangan, tetapi secara tiba-tiba, air paip berhenti mengalir. Perasaan saya bercampur berbaur, tetapi saya perlu kuatkan semangat dan bersabar berdepan satu demi satu kejadian aneh,” katanya.

Mengulas adakah kru juga berdepan gangguan mistik, Arjin berkata, mereka tidak terlepas diganggu ketika penggambaran di kawasan hutan.

“Kawasan hutan itu hanya di belakang rumah lama tidak berpenghuni itu. Sebelum penggambaran, kru masuk hutan untuk memasang lampu terlebih dahulu.

Filem Musyrik – Api Neraka Menantimu! mula menjengah pawagam seluruh Malaysia pada 7 Julai depan.

CATEGORIES
2.7k
Whatsapp40.8k