PENAUNG ‘RUMAHKU SYURGAKU’ BERAMAH MESRA BERSAMA ARTIS DAN MEDIA

Dato’ Johan Pahlawan LELA PERKASA SETIAWAN Hari ini DATO’ HAJI MUHAMMED BIN HAJI ABDULLAH DATO UNDANG LUAK JOHOL KHAS NEGERIA SEMBILAN DARUL Penaung Skim “Rumahku Syurgaku” telah mengadakan lawatan ke MRF Consultant (M) Sdn Bhd. bagi penyerahan borang permohonan Rumahku Syurgaku yang akan mempunyai 1,000 kediaman apabila disampaikan secara rasmi pada 7 Jun 2022 diadakan sempena majlis ramah mesra bersama Penaung ini dan dihadiri lebih 100 artis dan wakil media. Sejak hari kemunculannya, Yang Amat Mulia telah memberi kebenaran untuk mengambil bahagian dalam perhimpunan sosial yang dirancang oleh Noraniza Idris, Duta Pelancongan Seni dan Budaya MRF, yang telah diamanahkan dengan tugas menyelaras program Tanggungjawab Sosial Korporat (C.S.R.) yang dikendalikan oleh MRF.

Pemegang amanah Noraniza Idris, yang dipilih, mengatur kuota 1000 unit Rumahku Syurgaku. Bentuk inisiatif khidmat sosial ini bertujuan untuk membantu dan menyokong artis yang kurang bernasib baik dan berkemampuan; malah menjadi kewajipan MRF untuk meringankan beban artis yang menghadapi kesukaran memiliki hartanah. “Bukan mudah untuk menyelaraskan tanggung jawab ini kerana melibatkan harapan dan impian yang perlu direalisasikan. Saya perlu mengkaji latar belakang setiap pemohon lebih awal agar pengagihan rumah ini sampai kepada mereka yang layak sahaja.” Menurut Noraniza, bagi melaksanakan tanggung jawab sebagai penyelaras sangat besar untuk digalas.” Oleh itu, saya telah membentuk kumpulan pengurusan yang terdiri dari kalangan artis aktif dalam aktiviti kemasyarakatan untuk bersama-sama membantu saya mengenal pasti golongan artis yang kurang bernasib baik.”

Yang Amat Mulia, yang berkhidmat sebagai penaung projek itu, menyaksikan majlis ramah mesra di mana MRF memberikan kunci rumah kepada Noraniza Idris. Kunci rumah itu diberikan kepadanya sebagai menghargai komitmen dan sumbangannya kepada program komuniti bukan bahagian yang berusia 12 tahun kejiranan. “Saya bersyukur kerana selama ini ada insan yang melihat dan menghargai segala usaha saya membangunkan seni dan budaya. Aktiviti CSR secara turun padang membawa saya dekat dengan masyarakat. Dari sini saya dapat mengimbangi kelemahan diri dengan memperbaiki segala kekurangan diri dan menjadikan pengalaman hidup sebagai modul modal insan untuk diturunkan kepada generasi pelapis.”

CATEGORIES

COMMENTS

2.7k
Whatsapp40.8k