Notice: Function WP_Scripts::localize was called incorrectly. The $l10n parameter must be an array. To pass arbitrary data to scripts, use the wp_add_inline_script() function instead. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 5.7.0.) in /home/beritahari/domains/beritaharian.my/public_html/wp-includes/functions.php on line 6078

PENJELASAN KPDNHEP BERHUBUNG KEKELIRUAN LARANGAN PENGISIAN MINYAK PETROL DAN DIESEL DI STESEN MINYAK

Akta Kawalan Bekalan (AKB) 1961 melarang pembelian petrol dan bahan api diesel dalam dram, bekas plastik, atau mana-mana bekas lain tanpa kebenaran. Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) mengetahui laporan yang telah disiarkan oleh media utama dan media sosial berhubung larangan ini.

  1. Setiap stesen minyak diwajibkan memegang lesen di bawah Akta yang terpakai untuk dibenarkan berurusan dengan minyak petrol dan diesel, mengikut ketetapan perundangan Akta Kawalan Bekalan (AKB) 1961. Antara sekatan yang dikenakan oleh yang berkenaan lesen ialah larangan penjualan bahan api diesel dan semua gred petrol di mana-mana stesen minyak, kecuali:
  • Tangki yang disertakan bersama kenderaan atau yang telah mendapat kelulusan daripada organisasi berkaitan;
  • Mana-mana pihak yang mendapat kelulusan daripada pihak KPDNHEP mengikut ketetapan undang-undang AKB 1961.
  1. Mana-mana syarikat berskala kecil, organisasi atau orang yang layak membeli petrol dan diesel dari stesen minyak untuk kegunaan persendirian dibenarkan dengan syarat memohon Permit Khas di bawah Akta Kawalan Bekalan 1961 bagi mengelakkan kawalan dan barangan bersubsidi, seperti petrol dan diesel, daripada diselewengkan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.
  2. Walau bagaimanapun, keperluan untuk Permit Khas hanya terpakai untuk pembelian amaun melebihi 20 liter, oleh itu sesiapa yang membuat pembelian kuantiti di bawah 20 liter, termasuk yang dibuat dalam situasi kecemasan, adalah dibenarkan dan tidak perlu memohon satu.
  3. Mana-mana pihak yang ingin mengemukakan permohonan Permit Khas boleh berbuat demikian melalui sistem Permit Khas MySubsidi secara dalam talian di http://permitkhas.kpdnhep.gov.my atau secara peribadi di mana-mana pejabat KPDNHEP di kawasan tersebut.
  4. Permit Khas ini tersedia untuk semua pihak yang layak dan adalah percuma.
  5. Selaras dengan kuantiti harian yang dibenarkan, mana-mana pihak yang telah diberi kebenaran untuk membeli petrol dan minyak diesel melalui Permit Khas ini boleh menggunakan dram, bekas plastik, atau bekas lain yang sesuai.
  6. Sehingga ke tahap ini, pihak yang telah diberikan Permit Khas oleh Kementerian termasuklah mereka yang menggunakan forklift, terlibat dalam pertanian dan penternakan, bekerja dalam industri makanan, menetap di kawasan pedalaman, menggunakan enjin bot untuk pengangkutan air, dan kadangkala menjadi nelayan (bukan pemegang kad e-nelayan).
CATEGORIES
2.7k
Whatsapp40.8k