PETRONAS, AERODYNE AKAN KERJASAMA DALAM PENGELUARAN DAN PENGKOMERSILAN PENYELESAIAN BERASASKAN DRONE

Kuala Lumpur, 25 April 2022 – Cabang pengkomersilan teknologi syarikat itu, PETRONAS Technology Ventures Sdn Bhd (PTVSB), telah menjalin kerjasama strategik dengan Aerodyne Oil and Gas Sdn Bhd, anak syarikat Kumpulan Aerodyne, untuk meneliti penggunaan dan pengkomersilan penyelesaian berasaskan dron.

Kerjasama itu menandakan satu lagi langkah penting ke hadapan dalam perjalanan kemampanan PETRONAS. Ia ditetapkan untuk meningkatkan penggunaan teknologi berasaskan dron dalam industri tenaga dan seterusnya memacu pengoptimuman operasi sambil mengurangkan jejak karbon dan meningkatkan keselamatan tempat kerja. Ia juga merupakan sebahagian daripada usaha PETRONAS untuk membolehkan operasi jauh dan autonomi melalui pembangunan robotik dan pendigitalan.

Pada 21 April, kedua-dua pihak menandatangani Memorandum Kerjasama (MoC). Aerodyne diwakili oleh pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulannya Kamarul A. Muhamed, serta Pengarah Minyak & Gas Aerodyne Karim Hamzah, manakala PTVSB diwakili oleh Pengerusinya, Dr. Nasir Darman, yang juga Ketua Pegawai Teknologi PETRONAS.

Dr Nasir Darman, Ketua Pegawai Teknologi PETRONAS (keempat dari kanan) bertukar Memorandum Kerjasama dengan Kamarul A Muhamed, Pengasas & Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Aerodyne (lima dari kiri), disaksikan oleh Datuk Tengku Taufik, Presiden & Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan PETRONAS (tengah). Turut di atas pentas ialah pengurusan kanan PETRONAS dan Aerodyne.

 

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan PETRONAS, Datuk Tengku Muhammad Taufik menyaksikan majlis menandatangani perjanjian itu. Hadir sama, Naib Presiden Kanan Penyampaian Projek dan Teknologi PETRONAS, Bacho Pilong dan Naib Presiden Kanan Strategi Korporat PETRONAS, Mazuin Ismail.

Dalam ucapannya, Datuk Tengku Taufik berkata, “PETRONAS percaya perkongsian dengan Aerodyne adalah bukti kepada visi bersama kedua-dua organisasi untuk melonjakkan Malaysia ke barisan hadapan dalam penyelesaian teknologi dron di dunia. Dengan teknologi dalaman PETRONAS dan kepakaran Aerodyne, kami menantikan potensi teknologi berasaskan dron yang menarik yang akan dibawa untuk industri tenaga serta sector lain, terutamanya dalam meningkatkan keselamatan dan mengurangkan jejak karbon di tapak kerja.”

Di samping menyelam mendalam bersama ke dalam penyelesaian berasaskan dron inovatif untuk penggunaan teknologi dan pengkomersilan, kedua-dua syarikat juga akan melihat ke dalam peningkatan teknologi, pembangunan modal insan, penubuhan peraturan dan piawaian yang berkaitan, serta mendorong untuk meliberalisasikan penggunaan perkhidmatan dron. dalam industri Malaysia.

Dr Nasir Darman, Ketua Pegawai Teknologi PETRONAS (kanan sekali) memberi taklimat kepada pengurusan kanan PETRONAS dan Aerodyne mengenai fungsi dan keupayaan dron berkuasa hidrogen.

Dr. Mahpuzah berkata, “Dengan kerjasama ini, langit adalah had kerana kami bergabung tenaga dengan penyedia perkhidmatan dron tempatan yang kini menduduki tempat pertama di dunia. Menggabungkan kepakaran dua syarikat yang begitu bersemangat untuk memajukan teknologi untuk memperkayakan kehidupan, kami tidak lama lagi akan mencatatkan kemungkinan baharu untuk penyelesaian berasaskan dron.”

Kamarul menambah, “Mengumpulkan kepakaran dan sumber kami untuk membangunkan penyelesaian unik dan kreatif bagi cabaran hari ini dalam sektor O&G adalah pendekatan yang menarik dan akan membolehkan kedua-dua pihak memanfaatkan peluang di Malaysia dan seterusnya.”

Kepentingan teknologi berasaskan dron dicontohkan dengan penubuhan Pusat Dron PETRONAS untuk kemudahan penggunaan. PETRONAS telah berjaya menunjukkan penghantaran antara platform untuk muatan 5kg dalam jarak 5km. Melalui kerjasama ini, kedua-dua pihak juga akan bersama-sama meneroka daya maju teknikal dan ekonomi penyelesaian dron dengan muatan yang lebih tinggi dan jarak yang lebih jauh untuk meningkatkan kecekapan dan kelajuan logistik.

CATEGORIES
Share This