Notice: Function WP_Scripts::localize was called incorrectly. The $l10n parameter must be an array. To pass arbitrary data to scripts, use the wp_add_inline_script() function instead. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 5.7.0.) in /home/beritahari/domains/beritaharian.my/public_html/wp-includes/functions.php on line 6078

PETRONAS MENGALU-ALUKAN SK EARTHON SEBAGAI PELABUR DAN OPERATOR UPSTREAM BARU DI MALAYSIA

Petronas telah menandatangani Kontrak Perkongsian Pengeluaran (PSC) dengan SK earthon Co., Ltd. (SK earthon) dan Petroleum Sarawak Exploration & Production Sdn. Bhd. (PSEP) untuk Blok SK427 pantai Sarawak.

SK earthon, sepenuhnya anak syarikat milik SK Innovation Co., Ltd Korea Selatan yang merupakan pendendali Blok SK427 dengan kadar faedah 85 peratus, manakala PSEP, Syarikat minyak dan gas milik Sarawak memegang baki 15 peratus lagi.

Menandatangani Kontrak Perkongsian Pengeluaran(PSP) bagi pihak PETRONAS ialah Naib Presiden Kanan Pengurusan Petroleum Malaysia (MPM) Mohamed Firouz Asnan, manakala SK earthon diwakili oleh Pengarah dan Ketua Pejabat Eksplorasi & Usaha Barunya, Suntaek Bang, dan PSEP oleh Pengarah dan Ketua Pegawai Operasinya, Dr James Foo .

Blok SK427 ini terletak didalam Kawasan yang profilik iaitu wilayah hidrokarbon, Balingian dan Tatau meliputi Kawasan seluas 3,349km persegi. Blok ini terletak dalam sistem hidrokarbon dan mempunyai potensi hidrokarbon yang menjanjikan untuk dibuka. Beberapa hidrokarbon telah dibuat pada 2021 di wilayah Balingian berhampiran blok tersebut iaity telaga Sirung-1 dan Hadrah-1.

“Kami mengalu-alukan SK Earthon ke dalam industri perniagaan  di Malaysia, dan sebagai peserta baharu, mereka membawa pengetahuan yang besar dalam penerokaan dan pengeluaran daripada usaha penerokaan antarabangsa mereka,” kata Mohamed Firouz. Selaras dengan matlamat PETRONAS untuk mencapai Pelepasan Karbon Sifar Bersih menjelang 2050, PETRONAS akan bekerjasama dengan SK earthon dalam sektor Tangkapan dan Penyimpanan Karbon.

Pusingan Bidaan Malaysia 2021 menganugerahkan SK427 PSC sebagai satu daripada enam blok, menunjukkan potensi Malaysia sebagai destinasi pelaburan yang menarik untuk perusahaan yang ingin mempelbagaikan portfolio tenaga mereka dan berjaya dalam peralihan tenaga. Kami mahu memaksimumkan sepenuhnya nilai jangka panjang sumber hidrokarbon negara di bawah strategi ‘aset betul, pemain tepat’ kami, yang disokong oleh rangka kerja fiskal yang progresif,” tambahnya.

MPM menjadi tuan rumah pusingan pelesenan tahunan Malaysia yang menyediakan pelabur pelbagai kemungkinan huluan, termasuk keluasan penerokaan, peluang sumber yang dikenal pasti dan aset penghasil lewat hayat. MBR 2022, bertajuk “Tenaga Berfaedah Anda Di Sini,” bermula pada 27 Januari dan akan berakhir pada 30 Jun 2022. Terdapat 14 blok penerokaan, enam kelompok Peluang Sumber Ditemui dan dan satu kluster Aset Hayat Lewat.

PETRONAS menguruskan pengaturan petroleum di Malaysia dan menyelia aktiviti huluan petroleum melalui MPM. Layari https://www.petronas.com/mpm/ untuk maklumat lanjut tentang peluang pelaburan di Malaysia.

CATEGORIES
2.7k
Whatsapp40.8k