PROGRAM LAWATAN PRODUK PELANCONGAN ABOUT KL AND BEYOND KL HIGHLIGHTS DI SELANGOR

Pelbagai keajaiban alam boleh ditemui di Malaysia. Walaupun Kuala Lumpur, ibu negara Malaysia, adalah perkara yang difikirkan oleh kebanyakan orang apabila memikirkan tentang negara ini, terdapat banyak tempat menarik untuk dikunjungi di luar bandar serta banyak tempat menarik untuk dilawati bersama keluarga dan rakan-rakan.

Hari Pertama

 CHOLO CHOLO HOT SPRING AND CHALET

Setibanya kami di Cholo Cholo Hotspring & Chalet saya baru mengetahui bahawa ‘cholo’ bermaksud ‘jenguk dalam Bahasa Malaysia atau ‘melihat sekeliling atau melihat sesuatu dengan meregangkan atau bersandar’ dalam bahasa Inggeris. Dan ‘cholo’ ialah dialek Minangkabau; berasal dari Sumatera di Indonesia.

Bertempat di Hulu Tamu di Hulu Selangor dan diasaskan oleh En. Othman Omar pada 2008, Ontok Ontok kini diuruskan oleh anaknya; En. Lokman Hakim dan isteri Pn. Emas Zaherra. Kawasan tersebut terdiri daripada restoran, chalet dan tapak perkhemahan bernama Ontok-Ontok serta Kolam Air Panas Cholo Cholo.

Kolam air panas terdiri daripada beberapa kolam yang dikategorikan mengikut tahap kepanasan, sebaik sahaja ini siap, bayaran nominal akan dikenakan kerana ia akan disertakan dengan kawasan persalinan yang betul dan bilik air. Bukan itu sahaja, keseluruhan kawasan ini sesuai untuk pembinaan pasukan berskala kecil – satu pengalaman yang hebat untuk peserta.

Terletak di daerah Hulu Selangor, Kolam Air Panas ini sering dikunjungi penduduk setempat. Air panas dari mata air bawah tanah dipercayai oleh segelintir pihak mempunyai nilai perubatan terutama dalam penawar penyakit kulit dan reumatik.

 

Fraser Valley Kuala Kubu Bharu

Inap Dusun Fraser Kuala Kubu Bharu terletak di Jalan Ampang Pechah, Kuala Kubu Bharu, Selangor iaitu kira-kira 45 minit hingga satu jam perjalanan dari Kuala Lumpur.

Ini adalah pembangunan berterusan untuk membina pusat riadah keluarga sehenti di atas tanah seluas 100 ekar yang diuruskan oleh Pelasari Agriculture Sdn Bhd sejak 2019 di sekitar kawasan ini yang menawarkan pemandangan alam semula jadi yang indah di kedua-dua tasik dan Banjaran Gunung Titiwangsa.

Katil yang amat selesa dengan linen yang ditempah khas dan ia mempunyai kualiti yang sama seperti hotel 5 bintang di bandar. Semua khemah dilengkapi dengan penghawa dingin mudah alih yang boleh membuatkan anda sejuk terutamanya pada waktu siang walaupun khemah dipasang betul-betul di bawah matahari, jangan risau kerana terdapat kipas dipasang di tengah-tengah khemah juga.

 

Sri Damai Riverside Kalumpang

Sri Damai Resort yang berkonsepkan Nature Environment, dilengkapi kolam mandi untuk kanak-kanak manakala kolam pancing pula bagi mereka yang gemar untuk  memancing. Pelbagai aktiviti riadah yang pasti menyeronokan seperti ATV, BERBASIKAL AIR TERJUN, LADANG RUSA, TERNAKAN KAMBING & DUSUN BUAH-BUAHAN TEMPATAN.

Resort eko berteraskan sungai. Sesuai dijadikan sebagai tempat perkhelahan, chalet istirehat, hari keluarga, tempat kursus dan teambuilding serta majlis keraian.

Ia terletak lebih kurang 300 meter dari Sri Damai Resort. Di sini terdapat 2 buah homestay iaitu Inap Sri Alam & Inap Sri Alam 2 dan 4 buah Inap Nibong. Sepanjang tepi sungai terdapat 7 buah wakaf bagi kemudahan pengunjung untuk berkelah dan juga terdapat tapak khemah untuk bercamping bersama keluarga dan rakan-rakan.

Yang lebih menariknya resort cantik dekat sengan sungai ini, pengunjung pun tak perlu risau untuk kemudahan lain yang ada. Di resort ini juga disediakan surau terbuka untuk solat berjemaah dengan keluarga yang besar. Cafe pun turut ada dengan harga makanan yang sangat berpatutan.

 

Hari Kedua

Water Rafting KKB

Selepas sarapan pagi kami bertolak ke Water Rafting KKB pada jam 8.30 pagi dan tiba di Water Rafting KKB pada jam 9.00 pagi. Ia terletak hanya 1.5 jam pemanduan dari Bandaraya Kuala Lumpur. Ia menawarkan tempat terbaik dan ideal untuk Rafting Air Putih komersial. Dengan jarak 7 km, sungai ini mempunyai deras dari Gred 1 hingga Gred 5. Paras air bagaimanapun sangat bergantung kepada cuaca dan dikawal oleh empangan berhampiran.

Pekan ini agak damai dan tenang di sepanjang jalan yang mungkin merupakan bangunan berusia hampir berabad-abad ini seperti diangkut kembali ke masa lalu. Bandar ini benar-benar mengekalkan daya tarikan “dunia lama”.

Saya sangat mengesyorkan bagi anda yang mencari keseronokan untuk mencuba berakit di Sungai Selangor, terutamanya jika anda belum melakukannya. Walaupun sukan ini sengit yang akan menyebabkan keletihan tetapi ia amat berbaloi dengan harga dan pengalaman.

 

Resort Eko Rimba Komanwel Rawang

Seterusnya, kami bertolak ke Resort Eko Rimba Komanwel Rawang. Ia Merupakan resort eco-tourism yang terletak dipinggir bandaraya Kuala Lumpur dan 1 jam dari pusat bandar. Resort ini baru diubahsuai dan sedang mempergiatkan promosi pakej perkhemahan selepas PKP.

Resort Taman Eko merupakan sebuah taman yang indah dilitupi hutan tebal di sekelilingnya. Ia adalah tempat yang sesuai untuk menghabiskan hujung minggu anda di tengah-tengah alam semula jadi, untuk berehat dan mengisi semula tenaga anda.

Jika anda bercadang untuk pergi pada hujung minggu, anda mungkin perlu menempah tapak perkhemahan 2-3 minggu lebih awal. Tapak perkhemahan tasik sememangnya tempat kegemaran ramai perkhemahan. Terdapat hanya 15 slot sungai yang tersedia dan ia biasanya ditempah sepenuhnya 1 bulan lebih awal.

Jika keadaan memaksa anda boleh berteduh di dewan yang disediakan di depan pejabat Terkom ini. Pastikan anda semua alert dengan keadaan sekeliling terutamanya dahan pokok atau ranting yang jatuh. Jangan biarkan anak-anak anda bermain dalam sungai jika air deras dan bertukar lumpur.

Resort Eko Rimba Komanwel Rawang penuh dengan lokasi yang cantik untuk bergambar dan juga untuk melakukan aktiviti. Lokasi Kawasan yang luas dan private dan juga tidak bercampur dengan Kawasan luar resort.

Kaki bergambar akan rambang mata untuk bergambar kerana terlalu banyak port yang menarik di sini. Antara yang menjadi kegemaran pelawat yang datang disini bergambar adalah di checkpoint kerana mempunyai dekorasi yang menarik.

 

Hari Ketiga

Mah Meri Cultural Village

Pada hari berikutnya, selepas bersarapan pagi kami bertolak ke Mah Meri Cultural Village dan kami tiba di Mah Meri Cultural Village pada pukul 10.00 pagi. Di Mah Meri Cultural Village sangat berbaloi untuk dilawati untuk mengetahui budaya dan tradisi tersendiri penduduk Mah Meri, subkumpulan orang Senoi yang tinggal di sepanjang pantai Selangor.

Mah Meri terkenal dengan ukiran kayu yang mahir dan topeng ekspresif yang dipakai semasa ritual tarian untuk mewakili roh nenek moyang. Hubungi atau e-mel untuk membuat temujanji sebelum membuat perjalanan keluar ke Pulau Carey, kerana penduduk kampung tidak selalu ada.

Muzium kampung mempunyai pameran seni Mah Meri yang sangat baik dengan teks yang disertakan menerangkan mitologi dan legenda tempatan yang memaklumkan setiap karya, seperti kisah harimau yang terperangkap dalam sangkar yang memberi inspirasi kepada salah satu arca kayu Mah Meri yang paling ikonik. Kebanyakan figura adalah representasi beberapa daripada lebih 700 tuhan yang diiktiraf oleh Mah Meri; beberapa keping berusia lebih daripada 100 tahun.

 

Amverton Cove Golf & Island Resort

Selepas itu kami bertolak ke Amverton Cove Golf & Island Resort yang terletak bersebelahan dengan taman tema air Riverine Splash dan Taman Survival Riverine untuk bermalam  di sana. Pengalaman yang menarik terutamanya untuk ahli keluarga. Bilik katil twin mereka dilengkapi dengan 2 katil bersaiz queen. Pakej ini juga disertakan dengan taman air dan kemudahan terpilih.

 

Hari Keempat

 

SKYTREX Adventure, Sg Congkak

Pada hari yang terakhir kami di sini, selepas sarapan pagi, kami bertolak ke SKYTREX Adventure, Sg Congkak dan kami tiba di SKYTREX Adventure, Sg Congkak pada pukul 10.30 pagi. Taman flying fox pertama di Malaysia oleh Skytrex ini terletak di kawasan Hulu Langat yang sejuk dan berbukit.

Memandu dengan santai melalui bandar Hulu Langat dengan gerai-gerai makanan yang menawan dan gerai buah-buahan di kedua-dua belah jalan dan dibawa kembali ke masa lalu ke persekitaran perkampungan yang indah dengan sungai dan air terjun di tengah-tengah kebun dan hutan tropika yang subur.

Ia juga menyediakan pelbagai aktiviti seperti team building, team bonding, amazing race, skycamp, skynight dan lain-lain. Baru memperkenalkan dan giat mempromosikan pakej skycamp.

CATEGORIES
Share This