Notice: Function WP_Scripts::localize was called incorrectly. The $l10n parameter must be an array. To pass arbitrary data to scripts, use the wp_add_inline_script() function instead. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 5.7.0.) in /home/beritahari/domains/beritaharian.my/public_html/wp-includes/functions.php on line 6078

PROGRAM PENDIGITALAN PENJAJA DAN PENIAGA KECIL OLEH KEMENTERIAN PEMBANGUNAN USAHAWAN DAN KOPERASI

Bagi penjaja dan peniaga kecil mengembangkan kapasiti perniagaan mereka dan mendapat keuntungan daripada program pendigitalan negara, adalah penting bahawa Kementerian Pembangunan Keusahawanan dan Koperasi (KUSKOP) memainkan peranan penting dalam proses itu. Kerajaan telah melancarkan beberapa program untuk memastikan Usahawan Mikro dan Tidak Formal (MIE) dan Perniagaan Kecil dan Sederhana (PKS) tidak terlepas menggunakan teknologi digital dalam urusan komersial mereka.

Tanda bahawa Kementerian menyokong usaha pendigitalan ini ialah penubuhan platform digital MyMall, yang menyatukan empat (4) platform e-dagang: ODELA oleh SME Bank, Pybli oleh Pernas, Angsana Virtual Mall oleh UDA Holdings, dan WarongKu. Pengguna yang terdiri daripada pemilik perniagaan dan pengguna akan mendapati lebih mudah untuk menggunakan banyak perkhidmatan e-dagang yang disediakan oleh KUSKOP berkat gabungan empat (4) platform. Keputusan untuk menggabungkan platform ini bertujuan untuk memberi lebih banyak pilihan kepada pengguna di samping memperluaskan pasaran bagi barangan yang dikeluarkan oleh pemilik perniagaan tempatan yang terlibat secara aktif dalam memasarkan produk individu mereka. Selain itu, pemilik perniagaan tidak formal, mikro, kecil dan sederhana boleh meningkatkan asas pelanggan mereka pada kos yang lebih rendah dengan menjimatkan wang untuk pengiklanan.

Inisiatif yang dilancarkan oleh kerajaan pada tahun 2020 untuk membantu penjaja dan peniaga kecil menjalankan perniagaan dalam talian dengan bantuan geran daripada SME Corp. Malaysia melalui Program Micro Connector dikenali sebagai Program Pendigitalan Penjaja dan Peniaga Kecil melalui Terminal Pintar atau Warongku program. Matlamat inisiatif ini adalah untuk membangunkan kapasiti dan kebolehan penjaja dan peniaga kecil dengan memperkasakan modal insan melalui intervensi latihan menggunakan platform digital Warongku 2.0. Penggunaan platform e-Dagang seperti Warongku 2.0 adalah konsisten dengan program “Go-eCommerce On-Boarding” MDEC, yang bertujuan untuk membantu peniaga Malaysia menggunakan platform e-dagang dan e-pembayaran dalam setiap transaksi perniagaan mereka dan seterusnya mempengaruhi masyarakat moden. cara hidup. Komuniti peniaga serta pelanggan telah mendapat manfaat yang besar daripada sistem pengurusan akaun yang lebih teratur yang memerlukan sedikit pemasaran produk melalui kaedah pendigitalan dalam masyarakat tanpa tunai atau pembelian tunai.

Sehingga Julai 2022, sebanyak sembilan siri program pengukuhan untuk penjaja dan peniaga kecil telah dilaksanakan di seluruh negara, bermula di negeri Sabah, Putrajaya, Johor, Terengganu, Pahang, Melaka, Perak, Kedah dan Pulau Pinang. Siri kesepuluh yang merupakan lokasi terakhir telah diadakan di Selangor pada 1–3 Ogos 2022 dan 1,000 penjaja dan peniaga kecil dari seluruh Negeri Selangor telah mengambil bahagian Seramai 2,836 penjaja dan pemilik perniagaan kecil telah mendapat manfaat daripada program ini, yang turut membantu 7,513 peniaga mendaftar dan menjual barangan mereka di pasaran digital Warongku 2.0.

Pelan Pembangunan Penjaja dan Peniaga Kecil (P3PK), yang sedang disemak oleh KUSKOP dan akan menjadi rujukan dan pelan hala tuju pertumbuhan usahawan mikro Malaysia—yang merupakan penyumbang penting kepada ekonomi negara—juga hampir siap. P3PK ini dijangka membantu hampir 1.2 juta penjaja dan pemilik perniagaan kecil, meningkatkan sumbangan mereka kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) negara sebanyak 45 peratus menjelang 2025.

CATEGORIES
2.7k
Whatsapp40.8k