RAFFA AFFAR MUNCUL DENGAN LAGU TIARA

Raffa Affar menerbitkan “Tiara,” sebuah lagu yang digubah sepenuhnya oleh Dato’ M. Nasir, yang sebelum ini dikenali oleh kumpulan Kris, mengikuti lagu hitnya “Cinta Sampai Mati.”

Raffa Affar, seorang pemuda dari Jawa Barat, Indonesia, mempunyai kira-kira 4 juta pengikut di aplikasi Tik Tok untuk rakaman semula (cover) lagu “Tiara,” yang popular pada 1990-an…

Raffa menyanyikan lagu “Tiara” dengan cara tersendiri, yang dahulunya merupakan lagu “slow rock”.

Apabila ditanya kenapa memilih “Tiara” daripada beribu lagu malar segar daripada negara jiran Malaysia, Raffa menjawab “lagu ini dekat dalam hati saya dan saya rasa bahagia apabila dapat menyanyikan lagu ini.

Selain lagu tunggalnya “Cinta Sampai Mati,” yang menjadi popular di TikTok, Raffa terkenal dengan suaranya yang tersendiri dan ciri-ciri muda yang cantik.

“Ia menjadi trend untuk lagu Malaysia dirakam semula oleh artis Indonesia,” kata Aidilhayat Omar, Pengarah Urusan Hayat Kreatif Studio. Pengaruh lagu-lagu komposer tanah air yang semakin baharu rupa-rupanya telah merebak ke negeri jiran tanpa pengetahuan mereka.

Hayat Kreatif Studio yang bertanggungjawab dalam pengedaran dan promosi lagu Raffa di Malaysia berasa yakin dengan pemilihan lagu Tiara. Setiap hari, saluran youtube Raffa menerima 300,000 tontonan. Ramai lagi di Indonesia telah mula merakam semula lagu “Tiara” selepas Raffa.

Aidilhayat melahirkan rasa terima kasih kepada Dato M. Nasir dan Luncai Emas Sdn Bhd kerana membenarkan beliau merakam semula “Tiara”. “Proses pelesenan hak cipta telah diperkemas oleh Luncai Emas Sdn Bhd,” kata Aidilhayat.

Dengan kerjasama ini, Hayat Kreatif Studio turut berharap trend rakaman semula lagu-lagu popular seperti Tiara akan diteruskan kerana ia dapat memperkenalkan semula lagu-lagu lama kepada generasi muda masa kini.

Single “Tiara” ini merupakan single kedua hasil kerjasama antara Hayat Kreatif Studio dan Botram Media Entertainment. Manakala hak cipta lagu ini adalah di bawah Luncai Emas Sdn Bhd.

Kini, lagu “Tiara” oleh Raffa Affar boleh didapati di semua platform penstriman dan video muziknya telah dimuat naik di saluran Youtube Hayat Kreatif Studio untuk tatapan umum.

CATEGORIES

COMMENTS

2.7k
Whatsapp40.8k