SAKSIKAN ‘DIDI & FRIENDS RESCUE SQUAD’ SELAMATKAN PEKAN HOREY

Siri animasi kanak-kanak terkenal “Didi & Friends,” yang diterbitkan oleh Warnakala Studios dengan kerjasama Astro, kembali dengan musim baharu, “Didi & Friends Rescue Squad,” yang memfokuskan kepada keselamatan dan wira-wira.

Kandungan siri ini lebih komprehensif dan menekankan kepentingan mengajar anak-anak kecil cara menangani kecemasan dan sikap membina yang diperlukan untuk menjaga keselamatan semasa kecemasan. Bermula pada 8 September, Astro Ceria (saluran 611) akan mula menyiarkan lapan episod musim baharu ini.

Idea dan manual untuk “Didi & Friends Rescue Squad” diilhamkan oleh populariti lagu dan animasi Didi & Friends 3D musim sebelumnya, yang memfokuskan pada pelbagai jenis kenderaan penyelamat seperti ambulans, polis, bomba, helikopter, dan kapal selam. Dalam tempoh dua tahun, lagu-lagu ini telah menarik banyak minat dan tontonan pada perkhidmatan penstriman Astro, Atas Permintaan, dalam platform linear dan YouTube Didi & Friends. Terdapat beberapa pandangan, antaranya:

Jumlah tontonan di platform penstriman Astro, On Demand:

  • Kereta Polis – 782 ribu tontonan
  • Ambulans – 977 ribu tontonan
  • Trak Bomba – 877 ribu tontonan
  • Helikopter – 940 ribu  tontonan

 

Jumlah tontonan di YouTube Didi & Friends Malaysia:

  • Kereta Polis – 26 juta tontonan
  • Ambulans – 17 juta tontonan
  • Trak Bomba – 9.7 juta tontonan
  • Helikopter – 8.3 juta tontonan

 

Disebabkan popularitinya, “Didi & Friends Rescue Squad,” siri spin-off baharu daripada Warnakala Studios dan Astro, telah memperhalusi idea ini. Di samping itu, peminat yang menghargai lagu dalam genre “wira” yang memotivasikan kanak-kanak dan ibu bapa yang mahukan pengaturcaraan yang lebih tertumpu pada pendidikan dan pembelajaran di luar bilik darjah meminta musim terbaru ini.

Episod musim terbaharu “Didi & Friends Rescue Squad” berpusat pada idea untuk mendidik kanak-kanak cara selamat dan bertindak balas dengan tenang terhadap kecemasan. Didi, Nana dan Jojo—tiga daripada watak kegemaran kanak-kanak itu—akan menggunakan pakaian baharu yang mendebarkan, peralatan termasuk gajet dan gear serta kenderaan untuk mempertahankan dan menyelamatkan penduduk Bandar Horey daripada pelbagai keadaan berbahaya dan kemalangan. Didi dan rakan-rakannya akan sentiasa bersedia untuk memulakan pengembaraan yang pelbagai, sama ada berlaku di darat, di udara, malah di laut, berkat kata sepakat “Respon dengan Tenang, Susah Jadi Senang.”

Farah Fauzana Zainul Kamar, Pengurus Kandungan Kanak-Kanak Astro, berkata “Rata-rata kita dapat saksikan reaksi positif kanak-kanak terhadap francais Didi & Friends, di mana mereka mengenali karakter-karakter dan menghafal lagu-lagu daripada siri ini. Di sini kami nampak betapa pentingnya untuk Didi & Friends sentiasa menampilkan sesuatu yang baru selaras dengan perkembangan minda dan trend kanak-kanak zaman sekarang. Oleh itu, Didi Rescue Squad ditampilkan untuk menjadi inspirasi baharu mereka dengan harapan untuk menerapkan nilai-nilai murni berbuat baik dan sentiasa suka menolong orang di sekeliling, seperti seorang adiwira yang sebenar.”

Khairul Ammar Jamal, Ketua Pegawai Kandungan Warnakala Studios dan Pengarah Didi & Friends Rescue Squad, menambah “Reaksi positif yang kami telah terima daripada peminat-peminat salah satu lagu daripada Didi & Friends musim keempat iaitu Ambulans telah mendorong kami untuk menghasilkan siri terbaharu ‘Didi & Friends Rescue Squad’ ini. Kami percaya ini merupakan petunjuk bahawa para peminat Didi & Friends mahukan sesuatu yang berbeza, lantas siri yang bertemakan adiwira ini dihasilkan untuk menemui citarasa mereka. Kami yakin kanak-kanak yang meminati siri animasi ini akan menantikan perjalanan terbaharu Didi & Friends.”

Hairulfaizalizwan Bin Ahmad Sofian, Pengasas Bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif Warnakala Studios Sdn Bhd, pula berkata “Kami telah lama menulis dan mencipta lagu-lagu untuk Didi & Friends dan kali ini, kami memerlukan sesuatu yang baharu dan berbeza. Begitulah ‘Didi & Friends Rescue Squad’ telah terhasil. Kami percaya siri terbaharu ini bersesuaian dengan kanak-kanak di bawah umur enam tahun kerana ia mempunyai intipati yang boleh mengajar mereka tentang tingkah laku yang baik seperti membantu orang yang memerlukan dan banyak lagi. ‘Didi & Friends Rescue Squad’ akan pasti lebih menyeronokkan dan mendebarkan para penonton!”

Didi & Friends dan Fire Fighter Industry Sdn Bhd, syarikat keselamatan kebakaran terkemuka Malaysia, telah bekerjasama untuk mempromosikan musim terbaru “Didi & Friends Rescue Squad.” Syarikat itu telah mencipta beberapa Alat Pemadam Api DRS edisi terhad yang juga mesra kanak-kanak untuk kanak-kanak sebagai sebahagian daripada misi mereka untuk ” fireproof Malaysia,” dan kerjasama ini bertujuan untuk mengajar kanak-kanak tentang keselamatan kebakaran.

Memberi Didi & Friends Rescue Boxes kepada selebriti yang sudah pun bergelar ibu dan anak-anak mereka sebagai sebahagian daripada beberapa kempen promosi untuk rancangan itu sebagai sebahagian daripada pelancaran musim terbarunya. Beberapa item edisi terhad daripada “Didi & Friends Rescue Squad” tersedia dalam Didi & Friends Rescue Box, termasuk alat pemadam api yang selamat untuk kanak-kanak, topeng muka edisi terhad, baju-T DRS dan kad perantis DRS. Setiap orang yang menerima kotak itu akan membukanya, merakam ” unboxing” mereka dan menyiarkan video itu ke tapak media sosial pilihan mereka atau YouTube.

Didi & Friends akan menganjurkan kempen “Let’s Meet Didi & Friends Rescue Squad” dari 9 September hingga 11 September di Quill City Mall di Kuala Lumpur sebagai hiburan hujung minggu untuk cuti sekolah yang akan datang. Terdapat beberapa acara keseronokan yang dirancang untuk ibu bapa dan anak-anak kecil mereka untuk berinteraksi dengan watak Didi & Friends, seperti Mini Muzikal Didi & Friends, kehadiran maskot, dan penjualan barangan pada harga diskaun.

Bermula pada 8 September 2022, jam 3 petang, hanya di Astro Ceria, siri animasi “Didi & Friends Rescue Squad” akan bersiaran. Untuk pilihan tontonan yang lebih fleksibel, siri ini juga tersedia untuk distrim melalui ciri Atas Permintaan di Astro Box dan aplikasi Astro GO. Selain itu, mulai 15 September, anda boleh menonton siri animasi terbaru ini setiap Khamis di Didi & Friends Malaysia di YouTube.

Sila layari https://www.warnakala.com/ untuk maklumat lanjut tentang Didi & Friends.

CATEGORIES
Share This