SEARCH UMUMKAN KONSERT BERSEJARAH ‘ENDEMIK’ YANG BAKAL BERLANGSUNG DI ZEPP KUALA LUMPUR

Sama ada dengan nasib atau perancangan, kumpulan rock terkenal Search, yang baru sahaja berpisah, akan mengadakan dua gig berasingan dalam masa seminggu.

Noordin (gitar), Kid (gitar), Yan (bass), Denden (vokal), dan Minn (dram) akan membuat persembahan di atas bumbung Kompleks Campbell, Jalan Dang Wangi, pada 11 Jun ini.

Endemic Search Music akan menampilkan Amy (vokal), Hillary Ang (gitar), Man Kidal (gitar), dan Nasir (bass) pada 4 Jun di Zepp Kuala Lumpur di Pusat Bandar Bukit Bintang.

Konsert pertama selepas penggabungan itu disambut oleh Amy sebagai pengalaman nostalgia buat peminat.

Menurut Amy atau Suhaimi Abdul Rahman, 63, acara itu turut menyampaikan tanggapan bahawa penonton adalah akar dan kekuatan kumpulan rock ikonik legenda itu.

“Projek konsert ini adalah satu daripada impian kami selepas penggabungan ini. Konsert ini juga bakal menterjemahkan identiti serta akar muzik Search asal.

“Namun, pada masa sama, kita bersedia untuk menerima pembaharuan demi untuk menarik peminat generasi muda.

“Bersesuaian judul konsert iaitu Endemik, selain lepas geram selepas dua tahun tidak dapat berbuat apa-apa berikutan pelaksanaan perintah kawalan pergerakan (PKP), Search berasakan sudah tiba masanya untuk mengadakan konsert untuk peminat setia,” katanya apabila di temu bual.

Search juga mengeluarkan dua single, Endemik dan Endemik Tiada Akhirnya, bersempena persembahan itu, menurut Amy.

“Dua single ini ciptaan komposer muda dari Kota Kinabalu, Sabah. Dua lagu ini bakal menterjemahkan jenama Search yang masih berpijak kepada identiti asal dan pada masa sama, tidak pernah takut mencuba konsep muzik baharu.

“Untuk lagu Endemik, Search kembali mengetengahkan intro muzik lebih panjang iaitu durasi dua minit berbanding 10 hingga 15 saat, sebelum ini,” ujarnya ketika ditemui pada majlis berbuka puasa Search X DTandoori di ibu negara, baru-baru ini.

Laman web LOLAsia akan dibuka untuk jualan tiket pada 28 April jam 10 malam. MST. Tiket Silver dan Rock Standing adalah RM250 setiap satu, manakala tiket Gold dan Platinum masing-masing RM300 dan RM650. Peti VIP dengan keistimewaan tambahan untuk enam orang boleh didapati dengan harga RM8,000.

Pemuzik pertama yang membuat persembahan di pentas Zepp Kuala Lumpur ialah Search. Tempat tersebut meyediakan2,500 tempat duduk, yang terletak di Bukit Bintang, dilengkapi dengan kemudahan dewan konsert bertaraf dunia.

 

CATEGORIES
2.7k
Whatsapp40.8k