SEMARAK UNITI PERKUKUHKAN PERPADUAN KELUARGA MALAYSIA

Menteri Perpaduan Negara Bandar Seri Jempol Negeri Sembilan Datuk Halimah binti Mohamed Sadique telah merasmikan majlis Semarak Uniti Keluarga Malaysia di Dewan Feldajaya Selatan di Bandar Seri Jempol, Negeri Sembilan.

Program yang pertama kali diadakan oleh Kementerian Perpaduan Negara pada 4 dan 5 Jun 2022 itu telah berlangsung selama dua hari. Inisiatif “Merakyatkan Perpaduan Keluarga Malaysia” ialah platform yang berfungsi sebagai Tapak Integrasi untuk menggalakkan keharmonian masyarakat merentasi halangan negara, kaum dan agama.

Tujuan program ini diadakan adalah untuk mempromosikan aspirasi keluarga Malaysia yang berteraskan prinsip keterangkuman, kebersamaan dan kesyukuran. Ia juga ditulis mengikut KAMI @Pelan Perpaduan Keluarga Malaysia 2021-2025, yang mengetengahkan empat dimensi utama: Karib, Kebolehcapaian, Pluralisme, dan Keterangkuman, singkatan “KAMI” sebagai tanda kebersamaan dan menghargai perbezaan dalam masyarakat majmuk.

Berikut merupakan antara pengisian Program Semarak Uniti Keluarga Malaysia:

  1. KPN Prihatin Keluarga Malaysia;
  2. Sembang KAMI Keluarga Malaysia;
  3. Pameran oleh agensi dan Komuniti Rukun Tetangga (KRT);
  4. Rumah KAMI Keluarga Malaysia;
  5. Rewang Muafakat Keluarga Malaysia;
  6. Sukan Keluarga Malaysia;
  7. Citarasa Menu Keluarga Malaysia.

Melalui inisiatif KPN Prihatin Keluarga Malaysia, YB Menteri Perpaduan Negara turut turun ke empat tempat untuk menyampaikan 350 kotak RT Cares kepada penduduk di KRT Jambu Lapan, KRT Desa Penarikan, dan KRT Satelit. Sementara itu, gotong royong diadakan di Kampung Bakar Batu bagi mengumpul dana bagi membaik pulih rumah berkenaan serta sumbangan 150 Peti Penyayang Kampung Baru. Melalui program ini, sebanyak 200 Peti MITRA telah disampaikan kepada penerima Taman Jaya, serta 152 Peti Peduli RT kepada masyarakat Orang Asli di Kampung Panchor.

Berhormat Yang Dato Seri Haji Mohd Salim Bin Shariff, Ahli Parlimen Jempol, dan YBhg. Dato’ Indera Noridah Binti Abd Rahim, Ketua Setiausaha Kementerian Perpaduan Negara, turut hadir pada majlis hari ini. Datuk Halimah binti Mohamed Sadique, Yang Berhormat, merakamkan harapan agar program ini menjadi salah satu Tapak Integrasi untuk mengeratkan ikatan kebersamaan dan kebaikan keluarga Malaysia.

CATEGORIES

COMMENTS

2.7k
Whatsapp40.8k