Sepi Sekuntum Mawar Merah Amir Masdi, power! Diiktiraf, Ratu Rock, Ella!

Salah satu lagu yang terus disiut anak muda sekarang ialah “Sepi Sekuntum Mawar Merah,” yang dipopularkan oleh Ella, Ratu Rock Negara suatu ketika dahulu.

Lagu dengan lirik oleh Lukhman S dan muzik oleh Fauzi Marzuki yang dimuatkan dalam album solo ketiga Ella, Identiti, pada tahun 1990, sebenarnya berada dalam “senarai main” yang perlu dimiliki oleh semua vokalis, termasuk Amir Masdi sensasi yang sedang meningkat naik.

Lagu “Sepi Sekuntum Mawar Merah” juga merupakan lagu kegemaran Amir, 26, atau nama sebenarnya, Amir Syazwan Masdi. Hasilnya, Amir, Rudy Nastia, dan Farez Asmadi mengambil keputusan untuk merakamkan lagu tersebut dalam versi baharu dengan susunan muzik yang lebih moden.

Menarik untuk diperhatikan bahawa Amir, yang juga pemenang program “Akademi Fantasia 2016”, telah mempersembahkan lagu itu di pentas pertandingan seperti “Akademi Fantasia Megastar” (Astro Ria) dan “Lagu Abadi” di TV3 pada tahun 2020 berbilang. kali.

“Daripada lagu-lagu kak Ella sedia ada, ini adalah lagu kegemaran saya. Apatah lagi saya pernah menyanyikan lagu ini sewaktu menyertai program Akademi Fantasia Megastar,

Immortal Song dan saya juga buat ‘cover’ sendiri lagu ini.

“Ketika Immortal Song itu, ia tular dan ‘cover’ lagu ini juga antara yang paling banyak mendapat tontonan di saluran YouTube saya. Itu sebab saya memutuskan untuk merakamkan lagu ini sebagai hadiah kepada peminat yang suka dan selalu minta. Saya fikir kenapa tidak untuk buat satu rakaman yang betul.

“Kemudian saya berbincang dengan pihak pengurusan untuk hadiahkan kepada peminat sebuah rakaman audio yang sedap dan visual video muzik yang cantik,” katanya.

Amir, yang merupakan finalis bagi “Anugerah Juara Lagu ke-35” dengan lagu “Ku Sakiti,” berkata dia sangat teruja apabila mendapat dorongan dan sokongan daripada Ella, penghibur asal lagu itu.

“Saya pun ada mesej kak Ella berkenaan lagu ini dan dia beritahu kalau ada rezeki nanti boleh menyanyi bersama-sama. Saya juga minta dia merestui untuk saya merakamkan semula lagu ini. Saya rasa alhamdulillah dia terima dengan baik.

“Lega juga sebenarnya apabila penyanyi asal sendiri yang menerima pemberian nafas baru untuk lagu ini. Malah, saya juga pernah membuat persembahan depan komposer lagu ini,

Fauzi Marzuki dan dia pun memberikan komen yang positif. Apabila komposer dan juga penyanyi asal memberikan maklumbalas baik, ia membuatkan saya lebih berani untuk merakamkan semula lagu ini.

“Dari segi video muzik, kami buat dalam masa tiga hari selepas perancangan pada saat akhir. Idea datang daripada saya dan juga pengarah. Proses rakaman semasa dalam studio ambil masa dalam tiga ke empat jam dan susunan muzik dibuat oleh saya, Rudy dan Faris,” katanya.

Amir turut menyebut tentang trend semasa dalam industri muzik tanah air iaitu rakaman semula lagu-lagu hit era 1990-an.

“Memang sekarang ini trend muzik kita adalah ‘cover’ semula lagu lama dan saya pun sedar perkara itu. Kita boleh tengok rentak industri kita sekarang ini lebih kepada mengimbau

kembali lagu-lagu lama. Saya sebenarnya memilih lagu ini bukan kerana ikut trend 100 peratus, tetapi memang saya dah lama nak buat.

“Selepas program Immortal Song itu saya memang ada merancang untuk keluarkan ‘cover’ yang rasmi. Tetapi kami masih belum buat sebarang penetapan. Bila trend ini dah masuk, kami pun ikut juga trend ini dan ikut perancangan seperti sebelumnya.

“Dari soal perbandingan nyanyian saya dengan kak Ella, saya tak terfikir untuk risau perbandingan penyanyi lelaki dan perempuan. Saya pilih lagu ini sebab saya suka dari dulu lagi. Saya tengok juga daripada permintaan daripada peminat saya,” katanya.

Ketika ditanya sama ada dia berhasrat untuk merakam semula lagu penyanyi lelaki yang pernah meletup itu, Amir mengakui perlu berhati-hati.

“Kalau lagu lelaki untuk saya ‘cover’ itu masih belum ada perancangan atau terfikir lagi setakat ini. Mungkin saya kena tengok juga lirik lagu itu, melodinya, penyanyi dan juga komposer yang bersesuaian dengan saya.

“Sebab kalau lagu-lagu lama ini, saya kena hati-hati juga dan tak boleh main ‘cover’ saja. Kita tak boleh langgar saja dan kena hormat lagu, komposer dan juga penyanyi lama. Setiap perincian sebenarnya sangat penting. Perlu pertimbangkan sebaiknya sebelum buat ‘cover’ rasmi,” katanya.

Pada 30 Julai, Nova Music secara rasminya mengeluarkan single “cover” lagu Amir Masdi “Sepi Sekuntum Mawar Merah,” bersama-sama dengan video muzik rasmi, yang muncul di saluran “Nova Music Videos” di YouTube.

Sekolah Seni Malaysia di Johor menonjol dalam video muzik arahan Azuad Abdullah.

Video muzik lagu itu telah menerima lebih 130,000 tontonan sejak ia diterbitkan dan kini berada dalam aliran Top 30 di YouTube.

MV “Sepi Sekuntum Mawar Merah” Amir Masdi dilampirkan.

 

CATEGORIES

COMMENTS

2.7k
Whatsapp40.8k