Showcase Awie Romantika, Dato’ Awie & Erra Fazira kembali bersama

Dato’ Awie masih seorang yang masih lagi hebat, dilihat dengan kejayaan Konsert Romantika Awie 2020 di Stadium Malawati Shah Alam.

Selain itu, acara yang turut menampilkan penghibur dan pelakon Erra Fazira itu mengimbau kembali kenangan indah mereka tentang populariti filem Sembilu dan Sembilu 2.

Peminat dibuai alunan indah lagu solo Awie antaranya Tragedi Oktober, Ukiran Jiwa, Di Bayang Awan, Ratuku, Di Penjara Janji, Alif Ba Ta Duniaku, dan ramai lagi. Awie, 54, atau nama sebenarnya Ahmad Azhar Othman, menyanyikan lagu-lagu ini dan lain-lain di bawah nama pentas Awie.

Aura konsert itu membekas dalam ingatan orang ramai selama dua tahun, mendorong pertubuhan FazBuzz Event & Media Sdn Bhd menganjurkan Showcase Awie Romantika di Pusat Konvensyen Antarabangsa Sabah (SICC), Kota Kinabalu, Sabah pada 20 Ogos 2022.

Menarik untuk diperhatikan bahawa Erra Fazira, wanita terkemuka pawagam Melayu, turut ditampilkan dalam majlis makan malam Showcase Awie Romantika dengan penjualan konsep meja ini.

Selain gandingan dengan Erra yang turut dinanti-nantikan peminat, Pengarah Urusan FazBuzz Event & Media dan ketua penganjur rancangan Fazura Azima AG Sha menyatakan pemilihan Awie adalah tepat.

“Sebenarnya, selepas kejayaan Konsert Romantika Awie dua tahun lalu, memang kami ada perancangan untuk membawakan persembahan ini di Sabah tapi tertunda ekoran pandemik dan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Selepas semuanya kembali normal, saya kira ini waktu sesuai untuk teruskan. Lagi pula di Sabah sudah lama tidak ada persembahan besar ‘live’ penyanyi dari Kuala Lumpur.

“Sebelum ini saya pernah bekerjasama dengan Awie sempena persembahan Minggu Setiausaha pada awal tahun 2000 di Sandakan. Boleh dikatakan kenalan lama dan tahu kredibilitinya sebagai penghibur. Baru-baru ini dia ada datang di Kota Kinabalu bagi menjayakan sebuah persembahan. Nampak sangat dia penyanyi yang ada kualiti suara yang boleh menghiburkan peminat.

“Kiranya membawakan semula Awie bersama Erra pasti berbaloi apatah kejayaan pada konsert sebelum ini. Kalau tidak, saya pun tak berani nak bawa mereka. Bagi saya, Awie ialah penyanyi legenda yang masih kekal dengan suara dan persembahan. Erra pula ikon yang masih digilakan. Gandingan ini akan menjadi impak baik,” katanya.

Menurut Faz, dia menyerahkan sepenuhnya tanggungjawab konsep dan pemilihan muzik rancangan itu kepada Awie Entertainment.

“Konsep, lagu dan apa saja berkaitan persembahan saya serahkan kepada pihak Awie. Saya beri kepercayaan penuh dan tambah idea sikit-sikit saja. Sebab mereka sudah pernah buat jadi pengalaman itu sudah ada.

“Dalam masa sama, pada Showcase Romantikan Awie ini juga penonton boleh berhibur sambil menderma. Semua tahu di Sabah ada beberapa kawasan yang sebelum ini terkena banjir besar dan ramai keluarga terkesan. Jadi, kita mahu membantu mereka dengan sedikit sumbangan,” katanya.

Kerjasama Awie dan Erra disifatkan masih relevan oleh Mubarak Akhtar, pengarah urusan HS Shazlicious dan penganjur bersama Awie’s Romantic Showcase, yang berkata acara itu adalah kesinambungan daripada Konsert Romantik Awie.

“Persembahan ini adalah kolaborasi kedua Awie dan Erra. Kenapa kembalikan persembahan ini kerana yang pertama memang ‘meletup’. Cuma Kali ini kembalikan dalam konsep makan malam. Bukan tak berani konsert, tapi buat skala medium dulu. Sambutan yang pertama tu tiket habis dan memang di luar jangka sebab mengembalikan nostalgia mereka dalam filem. Sama macam konsert, Showcase Romantika Awie ini juga bukan menyanyi semata-mata, tapi ada sedikit lakonan atas pentas. Peminat nak tengok itu daripada mereka.

“Kalau nak cakap soal relevan, sebenarnya artis lama ni masih relevan. Kebanyakan penyokong mereka dalam umur mereka. Macam baru-baru ini pun kebanyakan konsert orang lama semua laris. Jadi orang masih nak tengok dan tertunggu-tunggu. Apatah lagi selepas pandemik Covid-19.

“Sebagai penganjur bersama, harapan saya agar sambutan tiket Showcase Romantika Awie ini juga laris seperti mana saya buat Raikan Cinta Ramadan Wings pada Ramadan lalu yang mana tiket laris dalam masa lima hari. Jadi, jelas peminat Awie masih ada. Awie dan Erra ini pun ada peminat tersendiri,” katanya.

18 lagu, termasuk duet, dijadualkan dipersembahkan semasa persembahan Awie Romance selama satu setengah jam itu. Pengarah Muzik Rozario, Ritz Metal Asia (gitar), Fly (bass), dan Paie membentuk barisan pemuzik yang akan bermain sepanjang persembahan (dram).

Tiket persembahan Awie di Kuala Lumpur akan mula dijual selepas sidang media pada 23 Jun. Platinum: RM12,000 (Meja untuk 10 orang). Gold: RM8,000 (Meja untuk 10 orang). Silver: RM5,000 (Meja untuk 10 orang). Bronze: RM3,500 (Meja untuk 10 orang).

Untuk tempahan boleh hubungi Perry Hussin 013-8688282; Fernalis 011-1002383 dan Hana 019-6928417; dan nombor lain yang boleh dihubungi ialah Zul Sayap Wings 010-2480106; Shasha dan Sofiq 012-3636790.

CATEGORIES
2.7k
Whatsapp40.8k