Notice: Function WP_Scripts::localize was called incorrectly. The $l10n parameter must be an array. To pass arbitrary data to scripts, use the wp_add_inline_script() function instead. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 5.7.0.) in /home/beritahari/domains/beritaharian.my/public_html/wp-includes/functions.php on line 6078

Tradisi Terus Berkembang: Program Bermalam Di Muzium Menjadi Program Unggulan Jabatan Muzium Malaysia

MELAKA, 22 September 2023 – Kementerian Perpaduan Negara bersama Jabatan Muzium Malaysia dan Perbadanan Muzium Melaka (PERZIM) telah memperkenalkan Program Bermalam Di Muzium 2023 di Muzium Hang Tuah, Kampung Duyong, Melaka.

Dimulai pada tahun 2005 di Muzium Negara, program ini kini menjadi salah satu program utama di bawah Jabatan Muzium Malaysia. Pada tahun 2016, program ini diperluaskan untuk diadakan serentak di muzium-muzium negeri dan institusi. Program ini telah mendapat sambutan yang luar biasa dari pelajar-pelajar sekolah di seluruh Malaysia, dengan penyertaan yang meningkat setiap tahun. Walau bagaimanapun, program ini sempat terhenti selama tiga (3) tahun ketika Perintah Kawalan Pergerakan dikenakan akibat penularan wabak Covid-19. Kini, semangat program ini telah kembali, membolehkan semua untuk menikmati malam yang penuh dengan budaya dan pengetahuan di muzium.

Tahun ini menyaksikan program ini dilaksanakan semula dengan penyertaan seramai 1,551 peserta yang terdiri daripada pelajar sekolah menengah dari seluruh Malaysia melalui penglibatan 25 buah muzium-muzium yang terdiri dari muzium persekutuan, muzium negeri dan muzium institusi. Program ini menyasarkan golongan remaja secara khusus ke arah menyuburkan semangat cintakan tanah air sekaligus memupuk apresiasi yang tinggi kepada warisan sejarah, seni dan budaya negara menerusi aktiviti permuziuman.

Pelbagai pengisian menarik telah diisi sepanjang program ini berlangsung. Antara kelainan yang dibawa adalah Aktiviti Ekspresi Ikat dan Celup dengan mewarnakan t-shirt putih menggunakan warna jalur gemilang iaitu kuning, merah dan biru secara serentak oleh semua peserta yang terlibat di muzium masing-masing. Penghayatan Rukun Negara juga dijadikan salah satu aktiviti wajib pada tahun ini sejajar dengan program dan inisiatif Kementerian Perpaduan Negara (KPN) dalam memperkasakan pembudayaan prinsip Rukun Negara di semua peringkat.

Program ini juga dilihat sebagai satu tapak integrasi kepada para pelajar yang terdiri daripada pelbagai lapisan kaum, budaya, bangsa dan agama. Secara tidak langsung mampu memberi impak yang lebih besar ke arah memperkasakan generasi muda negara.

Ketua Setiausaha Perpaduan Negara menyatakan bahawa penganjuran program ini amat bertepatan dan sesuai kepada para pelajar bagi menerapkan nilai-nilai yang baik serta pemahaman terhadap citra negara. Kementerian Perpaduan Negara akan sentiasa memberi sokongan jitu terhadap apa jua program yang memberi penekanan kepada penyatuan masyarakat sama ada melalui kerjasama atau sinergi bersama agensi-agensi kerajaan, pihak swasta, NGO, organisasi, institusi pengajian tinggi mahupun pihak sekolah.

CATEGORIES
TAGS
2.7k
Whatsapp40.8k