TROPHY KNIVES, KUMPULAN MUZIK GENRE PUNK MALAYSIA UMUMKAN PELANCARAN ALBUM BARU BERTAJUK ‘LOOK THE OTHER WAY’ DENGAN SEBUAH PERSEMBAHAN ISTIMEWA DI THE BEE PADA HARI MALAYSIA INI

 

Look The Other Way, album baharu oleh Trophy Knives, ditetapkan untuk dikeluarkan pada 9 September 2022, di semua platform digital, menurut kenyataan akhbar yang dikeluarkan hari ini. Kumpulan muzik punk rock tempatan yang juga terkenal di peringkat antarabangsa, baru sahaja mengeluarkan album keduanya. Glass Ceiling, tajuk album sulung mereka, diterbitkan pada 2019.

Sembilan lagu dari Look The Other Way akan tersedia sebagai album fizikal juga (CD dan vinil atau vinil). Single We Can’t Be Saved, yang dipersembahkan oleh Anti-Chris#2 Flag sebagai vokalis jemputan, disertakan sebagai lagu bonus pada edisi vinil album. Look The Other Way dilihat lebih gilap dari segi pengeluaran dan padat dengan elemen muzik yang menunjukkan betapa seriusnya Trophy Knives dan cara mereka memberikan mesej setiap lagu sebagai pertimbangan seperti susunan melodinya.

Seperti yang didengari daripada album terbaru ini, Trophy Knives kini sedang melalui proses bersalin dan mula meneroka dengan elemen muzik baharu. Mereka berbekalkan pengalaman bekerja dengan pelbagai artis lain, tempatan dan antarabangsa, semasa dunia dilanda pandemik. Ryan Lee Bhaskaran bermain gitar utama, Sani Khalid bermain gitar utama, dan Vinesh M menyanyi untuk kumpulan Trophy Knives yang berpangkalan di Kuala Lumpur pada masa ini (dram).

Bagi mempromosikan lagi pengeluaran album baharu ini, Trophy Knives akan mengadakan acara istimewa di The Bee, Publika pada 16 September 2022, sempena sambutan Hari Malaysia. Trophy Knives akan mempersembahkan semua lagu dari album Look the Other Way secara eksklusif untuk kali pertama!

Band pop-punk yang sangat digemari An Honest Mistake, kumpulan Jemson, dan trio yang dikenali sebagai EMO NIGHT KL semuanya menyumbang kepada populariti malam konsert punk rock itu.

“Kami amat berbangga kerana dapat berkongsi pentas bersama rakan-rakan kami pada 16 September ini, yang juga merupakan di antara kumpulan-kumpulan rock generasi baru terbaik di Malaysia. Setelah bertahun kami berkecimpung di dalam industri ini, kami sedar bahawa muzik punk rock seringkali dianaktirikan dan tanpa kumpulan-kumpulan seperti Jemson, An Honest Mistake, Emo Night KL dan ramai lagi di luar sana yang terus berjuang untuk mengekalkan genre ini agar terus hidup di Malaysia, memerlukan pengorbanan yang besar. Kami amat terharu kerana dapat meraikan kejayaan ini bersama mereka, lebih-lebih lagi sudah agak lama kami tidak membuat persembahan bersama. Harapan kami agar semua peminat muzik, bukan sahaja muzik punk atau muzik rock, akan turut hadir. Muzik adalah universal”, kata Ryan Lee.

Vokalis Trophy Knives, Vinesh pula berkata, “Kami memilih Hari Malaysia untuk mengadakan konsert ini kerana kami berbangga menjadi anak Malaysia dan kami mahukan agar keharmonian negara ini terus kekal tanpa sebarang prejudis di antara kaum, agama dan kepercayaan. Di dalam setiap lagu kami terdapat mesej yang mendalam tentang hak-hak kemanusiaan dan kami percaya kita masih punyai harapan untuk membina sebuah negara yang ideal, maju dari segala segi dan juga bebas berkarya tanpa halangan yang tidak munasabah. Ianya mungkin agak berat tapi ia perlu dibincangkan. Namun Trophy Knives akan memastikan elemen hiburan tetap diutamakan. Itu amat penting kerana peminat-peminat kami sudah pasti mengharapkan sesuatu yang di luar jangkaan dari kami”.

Pada 9 September 2022, Look The Other Way, Smokescreen dengan vokalis jemputan khas bernama Nas daripada Plague Of Happiness, dan High Horses semuanya akan tersedia untuk penstriman pada semua platform. Album ini mempunyai sembilan lagu, termasuk single oleh Elder Snakesman.

Kini boleh didapati di https://trophy-knives.peatix.com/ adalah tiket konsert untuk persembahan Look the Other Way.

Pengguna YouTube kini boleh menonton video muzik terbaru oleh Trophy Knives, bertajuk Elder Snakesman. Ikuti Trophy Knives di Facebook dan Instagram (@trophyknivesband dan Trophy Knives, masing-masing) untuk mengikuti perkembangan terkini dengan semua berita terbaharu.

CATEGORIES
2.7k
Whatsapp40.8k