WAFI Platform Artis Berwakaf Dan Infak Melalui Bakat Kesenian

Wawasan Artis Infaq Seni (WAFI) merupakan usaha sekumpulan artis atau artis selebriti di Malaysia untuk menjalankan operasi amal dengan berinfaq menggunakan bakat kreatif dan pengaruh mereka untuk mengumpulkan orang ramai dalam menyertai aksi amal dan kemanusiaan. Ia juga diwujudkan melalui membantu aktiviti Sekretariat Wakaf dan Infaq Aqsa Antarabangsa yang dijalankan oleh MAPIM yang telah diketahui sejak diperkenalkan pada Majlis Berbuka Puasa Amal MAPIM di ibu negara pada Ramadan lalu.

Pada 28 Julai, WAFI telah diperkenalkan sempena Karnival Ummah Bestari, yang dimeriahkan oleh Rabbani Empire Resources dan Naurah Care Malaysia.

Kehadiran semua rakan media pada majlis perasmian itu, yang disempurnakan oleh YB Senator Tuan Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal, Timbalan Menteri Perpaduan Negara, telah mendebarkan MAPIM, pertubuhan bukan kerajaan induk inisiatif itu.

Menurut Mohd Azmi Abdul Hamid, presiden MAPIM, MAPIM gembira dengan perasmian WAFI sebagai induk pertubuhan bukan kerajaan (NGO) inisiatif itu. “WAFI adalah wadah bagi seramai mungkin insan seni dalam usaha mereka berwakaf dan infak melalui aktiviti kesenian mereka tanpa mengira latar belakang professional dan bidang diceburi.

“Penggiat seni boleh menyumbang kepada usaha wakaf dan infak melalui platform seni kepada usaha kemanusiaan sama ada dalam negara mahupun ke peringkat antarabangsa,” katanya.

Kami berpendapat bahawa pada masa akan datang, dengan sokongan semua artis dan rakan kreatif tanah air, bilangan IKON ARTIS WAFI akan meningkat, bermula dengan RABBANI dan DAQMIE.

Kumpulan Rabbani

Visi dan misi utama WAFI adalah untuk sentiasa dapat menjamin bahawa WAFI bergerak seiring dengan membantu orang yang memerlukan. Kenyataan misi WAFI ialah “Wadah untuk seberapa ramai artis yang boleh dilaksanakan dalam usaha mereka untuk menawarkan wakaf dan Infaq melalui aktiviti seni mereka tanpa mengira pengalaman profesional dan sektor aktiviti.” Manakala matlamatnya adalah untuk menyokong usaha kemanusiaan Wagaf dan Infaq di dalam dan luar negara melalui platform seni.

Bagi menangani isu mereka yang memerlukan di mana-mana, WAFI akan menganjurkan beberapa lawatan program kebajikan dan kemanusiaan. Ini termasuk inisiatif mengadakan program khas dalam kalangan artis bagi menjadikan WAFI sebagai platform untuk mereka menderma dan menderma melalui bakat seni mereka kepada masyarakat.

Bagi meningkatkan kesedaran tentang isu kemanusiaan di mana-mana, termasuk usaha untuk membantu perjuangan Al Aqsa khususnya, WAFI akan mewujudkan perkongsian dan aktiviti dengan semua rangkaian artis di rantau ASEAN dan di seluruh dunia.

Hal ini demikian kerana Al Aqsa mewakili puncak semua keprihatinan kemanusiaan global yang berkaitan dengan perkara agama.

Untuk menyampaikan bantuan yang diperlukan kepada Al Aqsa dan pelbagai Kem Pelarian Palestin di Jordan, WAFI dan MAPIM akan mengerahkan satu (1) ekspedisi kemanusiaan musim sejuk Al Aqsa pada 22 November 2022.

Hasilnya, mulai hari ini, kami akan menghulurkan jemputan kepada seberapa ramai selebriti dan rakan artis kami yang memilih untuk melancong ke sana bersama kami. Kami juga akan menggalakkan seramai mungkin rakan artis kami untuk mengambil bahagian dalam usaha mengumpul dana untuk Al Aqsa.

WAFI dengan rendah hati meminta bantuan semua rakan media kami untuk menyokong inisiatif kami.

CATEGORIES

COMMENTS

2.7k
Whatsapp40.8k