Notice: Function WP_Scripts::localize was called incorrectly. The $l10n parameter must be an array. To pass arbitrary data to scripts, use the wp_add_inline_script() function instead. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 5.7.0.) in /home/beritahari/domains/beritaharian.my/public_html/wp-includes/functions.php on line 6078

Double Trouble di Malawati dengan penonton seramai 7000 orang

Konsert Double Trouble pertama yang berlangsung pada November 1993 di Stadium Negara, pasti akan diingati oleh peminat setia Search dan Wings. Selepas 30 tahun, edisi kedua akhirnya akan berlangsung pada 5 Ogos 2023 di Stadium Malawati, Shah Alam. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk ambil perhatian bahawa barisan untuk konsert ini diiktiraf secara meluas sebagai sangat berbeza.

Dalam edisi kali ini, Kumpulan Search dan Barbarik memikat hati penonton di Stadium Malawati dengan persembahan bergaya mereka, dimulakan dengan lagu pembukaan “Street Music Ballad.” 7,000 penonton benar-benar terhibur menyaksikan Joe Branko, Kid, Din, Mus, Denden, dan ahli lain beraksi.

Barbarik mengekalkan “kekejaman” dalam bunyi dan persembahan mereka dengan mempamerkan koleksi lagu-lagu jarang zaman Mus seperti Idaman, Hati Sulam Lain, Keris Tak Ada Sarung, Sakit Bantal Empuk, dan Biru Mata Hitamku. Kedua-dua penulis dan ramai lagi percaya bahawa tenaga dan aura yang mereka pancarkan kali ini mengatasi konsert mereka sebelum ini, Barbarik: Loud Stage.

Ramai orang menjangkakan bahawa Joe akan memberikan usaha terbaiknya, tetapi dia tanpa rasa takut melebihi jangkaan dengan memberikan usaha dua kali ganda, menyebabkan telinga penonton berdesing dan air mata mengalir. Ia adalah selamat untuk mengatakan bahawa solo dan improvisasi lanjutannya dipenuhi dengan tenaga yang menggembirakan.

Tidak lupa juga kepada lagenda kita Mus, yang bukan sahaja mengekalkan gelaran ‘raja guruh’ dengan kualiti vokal yang mengancam, malah mempamerkan kawalan pentas yang hebat dan menawan hati penonton. Perlu diingat, walaupun sudah berusia 55 tahun, hanya sedikit yang mampu menandingi kehadirannya yang berkarisma di atas pentas. Tambahan pula, Adi Yamin pada papan kekunci turut mendapat pujian ketika mempersembahkan lagu Hati Sulam Lain, manakala Rozaimi dan Ainul mempamerkan profesionalisme mereka dalam mengawal bahagian irama.

Persembahan diteruskan dengan lagu Asli & Tulus, Metropolitan, Rock n Roll Pie, dan Pelesit Kota. Ramai yang menghargai keputusan Search untuk memasukkan Asli & Tulus, kerana ia adalah kali pertama lagu itu dipersembahkan secara langsung. Ketika peminat sebelum ini menyanyikan lagu Teguh di konsert Rockin’ on Rooftop, kali ini Asli & Tulus menjadi lagu paling menghantui dalam setlist Search. Separuh masa kedua konsert bermula dengan Search mempersembahkan Di Pintu Sepi, Emmanuelle, dan Pembakar Reasanas. Denden kelihatan tidak selesa, menunjukkan pergerakan kaku, manakala Kid, Din, Yan, Minn, dan Firdaus semuanya bertenaga dan terlibat. Ketika bercakap kepada penonton, ternyata Denden gementar, dan kualiti vokalnya sedikit lemah berbanding konsert Rockin’ on Rooftop.

Search dan Barbarik bersatu semula sekali lagi, kali ini diiringi Padamkan Lampu Tidur, Gadisku, Inspirasi Syakilla, dan Gadis Misteri, sebelum beralih kepada set akustik yang menampilkan Kejora dan Ular Sawa Blues. Ia agak unik untuk mendengar Ular Sawa Blues dimainkan secara akustik, kerana ia dikenali sebagai salah satu lagu pembunuh Wings dari era Mus. Namun, persembahan mereka pada malam itu tetap menghiburkan apatah lagi Joe menyumbangkan vokalnya. Penulis sangat tertarik dengan versi instrumental Mencari, yang turut menampilkan Joe Branko. Lagu ini, yang berasal dari album Phenomena (1989), telah disempurnakan dengan sempurna oleh tiga pemain gitar – Din, Kid, dan Joe. Search dan Barbarik mengakhiri persembahan mereka dengan lagu Gemuruh dan Pasti bersama.

Secara keseluruhannya, konsert Double Trouble 2 berlangsung selama lebih tiga jam. Pada pendapat peribadi penulis, Joe Branko adalah pemain yang menyerlah pada malam itu, memperoleh gelaran Pemain Paling Bernilai (MVP). Persembahan Barbarik juga merupakan peningkatan berbanding persembahan Loud Stage mereka sebelum ini, manakala Search cemerlang di konsert Rockin’ on Rooftop. Penulis berasa amat bersyukur kerana berpeluang menyaksikan malam yang bersejarah ini, dan imej Joe Branko dan Kid membuat persembahan bersama semasa lagu Gemuruh akan terus terpahat dalam ingatan mereka. Penulis mengucapkan terima kasih kepada Alpha Nation, Search, dan Barbarik.

CATEGORIES
TAGS
2.7k
Whatsapp40.8k