Muzikal Moyang Salleh Bakal Dipentaskan Pada Bulan Kemerdekaan Bertempat Di Istana Budaya

Susulan kejayaan Filem Mat Kilau yang mengetengahkan wira dan pejuang sejarah Tanah Melayu, diharap Muzikal Moyang Salleh mendapat manfaat daripada minat rakyat Malaysia yang semakin meningkat dalam cerita tentang sejarah, kepahlawanan, dan perjuangan.

Persembahan muzik berdasarkan lagenda Moyang Salleh, seorang pemimpin Melayu dari daerah Jelebu yang mengisahkan perjuangan, pengorbanan, seni dan budaya masyarakat Melayu Negeri Sembilan.

Muzikal Moyang Selleh yang akan dipersembahkan di Istana Budaya dari 26 Ogos hingga 31 Ogos ini menampilkan kelainan dalam seni dan teknik persembahan, selain keunikan tersendiri apabila menggunakan sepenuhnya dialek atau dialek Negeri Sembilan sebagai bahasa pertuturan.

Menurut Pengarahnya, Roslee Mansor, penonton pasti terpesona dengan fakta bahawa Moyang Salleh boleh berjalan di atas air dan berada di tempat berbeza dalam sekelip mata.

Teater terbitan Karyawan Negeri Sembilan dengan kerjasama Badan Kebajikan Ahsan Undang Luak Jelebu dan di bawah naungan Kementerian Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan Malaysia (MOTAC) itu akan menampilkan lebih 150 tenaga produksi termasuk pelakon, penari, pemuzik. , dan kakitangan pengeluaran.

Lebih 16 buah lagu yang ditulis dan digubah oleh pelakon lagenda tanah air, Dato’ Ahmad Tamini Serigar sebagai Moyang Salleh, Khir Rahman sebagai Sultan Abdul Jalil Muazam Shah, Along Eyzendy sebagai Si Amat, Eliza Mustapa sebagai Moyang Timah, dan Hairi Safwan sebagai Dato Bendahara, akan dimuatkan dalam muzikal Moyang Salleh.

Gandingan teater ini diserikan lagi dengan penambahan muka baharu dalam rancangan ini. Nen Tebabo dari Radio Negeri Sembilan dan Melisa Kelvin sebagai Seri Banun adalah dua daripada mereka.

Muzikal Moyang Salleh ialah penerbitan teater muzikal pertama Istana Budaya sejak penubuhannya.

Menurut Penerbit Muzikal Moyang Salleh Puan Hajjah Salbiah Zahari, dia sentiasa mendoakan kejayaan dan impak positif kepada masyarakat menerusi teater ini. Dari 24 Jun hingga 31 Julai 2022, pengeluaran menawarkan diskaun hebat yang jarang ditawarkan oleh produksi lain, antara 10% hingga 20% daripada harga pembelian awal. Pelajar dan warga emas akan menerima diskaun 5% daripada harga biasa. Harga tiket antara RM49 hingga RM299, tetapi mereka yang membayar RM79 atau lebih akan menerima cenderahati percuma mengikut kategorinya seperti poster, buku cenderahati, termasuk skrip Muzikal Moyang Salleh, baju-T, jumpa dan salam, dan makan malam bersama pelakon.

Tema muzikal Moyang Salleh ini ialah ‘Keluarga Malaysia Teguh Bersama,’ yang dipersembahkan sempena bulan kemerdekaan kita yang ke-65. Jadi, kami berharap agar komuniti Keluarga Malaysia memanfaatkan peluang sekali seumur hidup ini untuk melihat Muzikal Moyang Salleh ini di ilassoticket.com. Hubungi 012-275 5981 (Sekretariat), 014-636 4636 (Suhairi), 017-375 2739 (Adibah), dan 017-644 6120 (Firdaus) untuk pertanyaan pembelian tiket, atau layari laman Facebook Moyang Salleh Musical.

CATEGORIES
2.7k
Whatsapp40.8k