Membentuk Semula Acara Perniagaan Melalui Pertemuan di Malaysia @ Minggu Acara Perniagaan Malaysia 2022

Biro Konvensyen & Pameran Malaysia (MyCEB) mengasaskan Minggu Acara Perniagaan The Meet in Malaysia @ Malaysia (MIM @ MBEW), yang akan kembali pada tahun ketujuhnya dengan matlamat utama membincangkan kebimbangan penting mengenai reka bentuk semula acara perniagaan. Acara itu, yang dijadualkan berlangsung di Pusat Dagangan Dunia (WTC) Kuala Lumpur dari 29 Ogos hingga 1 September 2022, dijangka menarik lebih 700 hadirin, serta media, penceramah dan pembeli terkenal dari sekitar dunia.

“Dengan tema “Membentuk Semula Acara Perniagaan”, beberapa topik penting yang akan dipaparkan ialah mengenai kepelbagaian, ekuiti, rangkuman, kemampanan & UNSDG, dan kumpulan bakat, antara lain. Selepas lawatan kami ke Jakarta pada bulan Jun, saya berbesar hati untuk berkongsi bahawa kami akan menyaksikan pemeteraian Memorandum Kerjasama (MoC) antara Pihak Berkepentingan Industri Malaysia dan Indonesia. Perkongsian strategik ini menyasarkan untuk membina hubungan yang lebih rapat dengan rakan sejawatan Asia kami berdasarkan kemasyarakatan dan meneroka peluang baharu untuk meningkatkan pasaran acara perniagaan di rantau ini,” kata Dato’ Sri Abdul Khani Daud, Ketua Pegawai Eksekutif MyCEB.

Minggu ini akan berpusat pada persidangan sehari penuh yang akan dipengerusikan oleh YB Dato’ Seri Hajah Nancy binti Shukri, Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan. Di samping itu, terdapat perbincangan meja bulat mengenai strategi syarikat dan ekspo B2B yang dipanggil BE Xchange. Pada tahun ini, akan berlaku anjakan ketara dalam pendekatan kemampanan acara, termasuk usaha mengurangkan sisa makanan, mengelakkan plastik sekali pakai, mengurangkan jejak karbon, bekerjasama rapat dengan NGO dalam inisiatif pemacu makanan, menyertai program CSR dengan Zoo Negara, dan bekerjasama dengan Kloth Malaysia untuk menghalang pembuangan sampah pakaian yang tidak diingini. Acara itu sebenarnya hanya akan menggunakan cagaran mesra alam dan kitaran naik. Pergerakan Kelestarian Destinasi Global dan Urbanice Malaysia juga telah didaftarkan oleh MyCEB untuk menerapkan kemampanan dalam DNA industri acara perniagaan.

AFECA, Majlis Acara Perniagaan Malaysia (BECM), Destination International (DI), Persatuan Kongres dan Konvensyen Antarabangsa (ICCA), Persatuan Penganjur Kongres Profesional Antarabangsa (IAPCO), Persatuan Pameran dan Acara Antarabangsa (IAEE), dan Persatuan Penganjur Malaysia hanyalah beberapa daripada persatuan acara perniagaan antarabangsa utama yang diwakili oleh penceramah pada persidangan itu.

Melalui pembinaan perhubungan dan pertukaran pengetahuan, MIM @ MBEW 2022 akan menumpukan pada menggiatkan semula persekitaran acara perniagaan Malaysia sambil meningkatkan profesionalisme. Persidangan itu mengetengahkan trend terkini, amalan terbaik dan kajian kes dengan penekanan pada kemampanan dan pendigitalan. Selain itu, ia akan mengiklankan Malaysia sebagai lokasi teratas untuk acara perniagaan antarabangsa, menekankan kebolehcapaian penduduknya, tarikan pelancongan, infrastruktur canggih dan layanan yang terkenal di dunia.

MIM @ MBEW ke-7 dijangka dapat mengubah komuniti acara perniagaan ke tahap yang lebih besar dengan bantuan semua komponen penting ini, menurut MyCEB. Sila layari https://mbew2022.com/ untuk butiran tambahan dan untuk mendaftar untuk acara tersebut.

CATEGORIES

COMMENTS

2.7k
Whatsapp40.8k