Sarawak Masuk Malaysia Book of Records

Sarawak secara rasminya telah memasuki Malaysia Book of Records untuk lukisan maze mural bertema Sarawak terbesar di negara ini, berkeluasan 1,387 meter persegi.

Karya seni yang menakjubkan, yang dilukis di sepanjang struktur berbentuk labirin sepanjang 181 meter, mencerminkan budaya, pengembaraan, alam semula jadi, makanan dan perayaan Sarawak yang meriah, tetapi promosi pelancongan ini hanya menconteng permukaan.

Pencapaian mengagumkan ini adalah sebahagian daripada inisiatif pengumpulan dana komuniti Absolute Cool Event bagi menyokong Persatuan Orang Pekak Sarawak, dengan matlamat untuk meningkatkan kesedaran tentang kerja masyarakat dan peranan seni dalam mewujudkan masyarakat yang lebih inklusif dari segi sosial.

Datuk Snowdan, yang mewakili Menteri YB Dato Sri Abdul Karim Rahman Hamzah, mendedahkan bahawa 6,000 orang telah mengunjungi Pusat Konvensyen Borneo Kuching sejak pameran itu dibuka pada 26 Mei untuk mengagumi labirin itu.

Melibatkan Malaysia Book of Records dalam projek boleh menakutkan bagi sesetengah orang. Tetapi, menurut Pengerusi Penganjur Michael Yii, segala-galanya boleh dilakukan apabila terdapat semangat dan semangat kemasyarakatan yang terlibat. “Kami memulakan projek ini dalam usaha untuk mencipta sejarah Sarawak.” Melalui seni mural, kami berharap dapat meningkatkan kesedaran orang ramai tentang budaya, seni dan warisan kami. Rekod ini dicapai terima kasih kepada wira-wira kami, pelajar dari UNIMAS, UITM, Universiti Swinburne Sarawak, Universiti UCSI Sarawak dan Universiti Teknologi Sarawak.”

Michael mendedahkan bahawa 285 pelajar mengambil bahagian dalam projek lukisan maze mural bertema Sarawak terbesar di Malaysia, yang bermula pada Januari tahun ini. Ahli-ahli Persatuan juga membantu menyediakan labirin dan mengecatnya.

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi Michael Yii di +6012-3110106.

 

 

CATEGORIES

COMMENTS

2.7k
Whatsapp40.8k