FAIZAL TAHIR DAN AMIRA OTHMAN, DUA PENYANYI DARI PELBAGAI GENERASI YANG DIGABUNGKAN DALAM POP TUNGGAL RAKYAT YANG PENUH NASIHAT BERMANFAAT ‘ALAH BISA.’

Single pop rakyat khas ala Melayu berjudul ‘Alah Bisa’ ditemui hasil kerjasama kreatif antara label rakaman butik Faithful Music dan label hiburan terkemuka tanah air, Rocketfuel Entertainment, menampilkan penyanyi dan pencipta lagu multi- disiplin terkenal tanah air, aktivis kemanusiaan, Faizal Tahir, dan penyanyi, pelakon, dan pengacara dengan imej ‘polos’, Amira Othman.

“Apabila Rocketfuel menghubungi saya mengenai kerjasama dengan abang Faizal Tahir ini, saya agak tersentak memandangkan seorang tokoh terkemuka dalam industri muzik kami sedia mengajak saya berduet dalam sebuah lagu” jelas Amira Othman.

Single Alah Bisa merupakan hasil kerjasama antara Faizal Tahir dan komposer cemerlang Faithful Publishing, antaranya Glow Rush, Nick Ariff, Acap Salim, dan Mage.

Menurut Faizal Tahir, single ini kedengaran seperti pantun nasihat empat rangkap oaring Melayu dengan suku kata berima jika pendengar menyelami mesej tersebut. “Jika anda ingin mencapai kejayaan dalam hidup ini, anda mesti berdisiplin dan konsisten dalam apa jua yang anda lakukan, dan tidak ada latihan disiplin diri yang lebih baik daripada berdoa.

“In Shaa Allah, jika dimakbulkan doa, kejayaan bukan sahaja di dunia tetapi juga di akhirat, namun ternyata ia tidak mudah, seperti pepatah Melayu ‘alah bisa tegal biasa’ yang bermaksud ‘ perkara atau tugas yang sukar menjadi mudah jika dilakukan secara konsisten.’

“Selain itu, lagu ini juga memberi mesej agar kita tidak sombong kerana tahap sombong yang paling tinggi dengan Allah adalah dengan tidak menjaga solat setelah apa yang dikurniakan oleh-Nya dalam kehidupan seharian.

“Maka, jagalah solat dan jadilah Muslimin dan Muslimat yang sentiasa ber-Istiqomah.

Bagi Amira, proses rakaman single pada kali ini agak mencabar bagi dirinya kerana ia merupakan lagu duet dengan konsep berbeza yang belum pernah dibawakannya sebelum ini.

Walaupun terdapat nilai tradisi dalam single berkonsepkan pop Melayu dengan bahagian lagu-lagu rakyat, muzik semasa masih diperkenalkan dengan bunyi segar dan lebih menarik minat penonton, dan rata-rata lagu ciptaan Faizal Tahir kebelakangan ini memperoleh DNA-nya.

“It’s in my blood,” terang Faizal Tahir ringkas

“MV ini menyerlahkan peranan saya sebagai bapa kepada Amira yang berpesan bahawa walau apa pun yang kita lakukan, teruskan berdoa, kerana doa yang gigih akan membawa kita kembali ke jalan yang lurus dan betul,” ulas Faizal Tahir mengenai video lagu tersebut.

Ulas Encik Erick Yew, selaku Ketua Label & Penerbitan Rocketfuel Entertainment Malaysia, “Sebuah penghormatan buat Rocketfuel apabila nama besar industri muzik Malaysia seperti Faizal Tahir sudi berkolaborasi dengan artis kami iaitu Amira Othman.

Lagu ‘Alah Bisa’ boleh dimuat turun di iTunes serta dijadikan nada dering panggilan menerusi ke semua syarikat telekomunikasi tempatan dan boleh didengar pada bila-bila masa melalui aplikasi penstriman atas talian seperti Joox, KKBox, Spotify, Deezer, Apple Music dan juga YouTube Music.

Manakala MV single ini boleh ditonton secara eksklusif di saluran YouTube Faizal Tahir.

 

CATEGORIES

COMMENTS

2.7k
Whatsapp40.8k