PCG PECAH REKOD TAHUN PADA TAHUN 2021

Mesyuarat Agung Tahunan PETRONAS Chemicals Group Berhad (PCG) yang diadakan secara maya 21 April 2022 yang lalu dihadiri oleh para pemegang saham bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2021, semua Ahli Lembaga Pengarah, Pengarah Urusan/Ketua Pegawai Eksekutif PCG, Ir. Mohd Yusri Mohamed Yusof dan Ketua Pegawai Kewangan, Mohd Azli Ishak. Mesyuarat Agung Tahunan itu dipengerusikan oleh Pengerusi PCG, Datuk Ir. (Dr.) Abdul Rahim Hashim.

(Kiri ke kanan) PCG Pengarah Urusan/Ketua Pegawai Eksekutif, Ir. Mohd Yusri Mohamed Yusof; Pengerusi PCG, Datuk Ir. (Dr.) Abdul Rahim Hashim, bersama dengan Ketua Pegawai Kewangan, Mohd Azli Ishak di AGM ke-24 PCG.

Prestasi rancangan pertumbuhan, strategi kemampanan dan prospek PCG bagi tahun 2022 turut dikongsikan oleh Mohd Yusri.

Dari aspek pertumbuhan PCG melalui anak syarikat milik penuhnya, BRB International, mengukuhkan kehadiran di rantau ini sebagai pengeluar silikon utama dengan permulaan kemudahan pencampuran silikon baharu di Gebeng, Pahang. Kemudahan ini mempunyai kapasiti tahunan sebanyak 8,000 mt dengan rangkaian produk yang pelbagai yang akan membolehkan PCG mengembangkan portfolio khusus dan secara beransur-ansur mengembangkan penawaran produknya kepada pelanggan. Selain itu, PCG juga telah mencapai Keputusan Pelaburan Akhir (FID) bagi pembinaan loji melamin di Gurun, Kedah, yang berpotensi menjadikan PCG sebagai pengeluar melamin tunggal di Asia Tenggara.

“Kompleks Bersepadu Pengerang (PIC) kami, kini dalam peringkat akhir kesediaan permulaan, menyediakan satu lagi platform untuk mengukuhkan kedudukan kami dalam kedua-dua bahan kimia asas dan khusus.  Kami menjangkakan untuk memulakan permulaan pada suku kedua 2022. Dengan PIC, PCG akan dapat meningkatkan kapasiti pengeluarannya daripada 12.8 juta kepada 14.6 juta tan setahun,” menurut Mohd Yusri.

Mengenai kelestarian PCG, “Kami telah membuat kemajuan yang baik dalam menyemai kelestarian pada teras bagii semua yang kami lakukan. Kami telah beralih kepada skop yang lebih luas, sejajar dengan tunggak Ekonomi, Alam Sekitar dan Sosial (EES) yang turut disokong oleh tadbir urus yang kukuh,” tambah Mohd Yusri.

Dari segi sosial pula, PCG terus melabur bagi kesejahteraan pekerja dan masyarakat melalui inisiatif yang telah memberi manfaat kepada lebih daripada 300,000 individu, termasuk pengagihan Pakej Bantuan COVID-19 untuk membantu mereka yang terjejas oleh wabak tersebut, inisiatif pelepasan banjir, pendidikan awam, mengenai plastik dan pengurusan sisa yang berkesan, pemuliharaan bakau daan program bio-kepelbagaian, antara lain.

PCG kekal berhati-hati memandangkan kenaikan harga minyak dan komoditi serta ketegangan geopolitik yang mungkin memberi kesan kepada ekonomi global. PCG akan meneruskan kecemerlangan operasi dan komersial kami, usaha pengoptimuman kos dan mengejar peluang pertumbuhan pada 2022. Yakin dengan asas yang kukuh PCG akan dapat memaksimumkan peluang sambal menavigasi ketidakpastian dalam dunia pasca pandemik, sambal terus mewujudkan nilai yang mampan bagi semua pihak berkepentingan.

Versi digital Laporan PCG 2021, Laporan Bersepadu, Laporan Kemampanan dan Laporan Kewangan boleh didapati di laman web PCG di https://www.petronas.com/pcg/media/reports dan laman web Bursa Malaysia di www.bursamalaysia.com di bawah pengumuman syarikat.

Maklumat lanjut tentang PCG boleh didapati di www.petronaschemicals.com.my

CATEGORIES
2.7k
Whatsapp40.8k